banner913
banner932
banner1012

G e l e c e ğ e y a t ı r ı m


M. Erol EKENLEROĞLU

M. Erol EKENLEROĞLU

Okunma 25 Şubat 2021, 15:23

                 ‘Her gencimiz bir annenin duası, bir ailenin parçası, bir geleceğin yazısıdır.’ Mansur Yavaş Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı   
                 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı sn. Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Halkına vermiş olduğu sözleri tutmaya başlamıştır. Ada’da, iki devletli çözümün, Kıbrıs Anayasası’na aykırıdır tezini savunup çözüm olmasını istemeyenlere rağmen, kalıp dışı düşünerek, iki devletli çözümü, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte dünya kamuoyu önüne getirmiştir. Biz de şimdiki durumun, Kıbrıs Anayasası’na uyan bir tarafı var mı? diye sorarak çözümsüzlüğün peşinden koşanların bu soruyu cevaplamasını istiyoruz.
                 KKTC’nin Cumhurbaşkanı sn. Ersin Tatar iki devlet çözümü ile ilgili açıklamalarda bulundu.’ Netice olarak biz bir aşamayı geçmiş durumdayız. İlk kez iki devlet formülü şu anda konuşulmaktadır. Dünya bizi dinliyor ve bunun değerlendirmesini yapıyor. Unutulmamalıdır ki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki kurucu ortağından biri Kıbrıslı Türklerdir. Dolayısı ile onların bizden daha fazla hakkı yoktur bu ülkede. Yani, çoğunluk- azınlık meselesi geçersizdir. Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. İki kurucu ortaktan biri olan Kıbrıs Türk halkı ayrı bir halktır ve BM sözleşmelerine göre, bir halk hiçbir zaman diğer halkın tahakkümüne girmez, girmemelidir. Onun için bizim savunduğumuz, her zaman ayrı bir halk olarak, kendi geleceğimizi tayin etme hakkına sahip olduğumuzdur. Biz, ayrı bir halkız, Türk ve Müslümanız, dilimiz vardır, dinimiz vardır. Bu halk kendi devletini kurmuştur ve istikrarlı şekilde yoluna devam etmektedir. Bir takım vaatlere kanıp, kendi devletimizden, kendi egemenliğimizden ödün vermemiz, bu saatten sonra bize yakışmaz. Bize yakışan ulusal duruşumuzu korumak ve bu süreci yönetmektir.’ Biz de bunu destekliyoruz. Bunu başarırken de aşağıda açıklayacağım gibi, çocuklarımız ve gençlerimizi de unutmamalıyız.
                 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, geleceği hazırlanırken, unutulmaması gereken en önemli konuların başında, gençlerimiz gelmektedir. Gençliğe yatırım, geleceğe yatırımdır. Bu bilinç ile gençlerimizle ilgili (Z kuşağı ) eğitim, çalışma, sosyal, psikoloji konuları başta olmak üzere geliştirilen politikalar ve projeler üretmeliyiz. Bu konuda KKTC’ de daha önce büyük hatalar yapılmıştır. Başarılı ve donanımlı olan gençlerimiz Ada dışında bırakılmışlardır. Siyaset, yatırımı oy üzerine yapmıştır. Bu yanlıştan biran önce dönülmelidir.
                  Kıbrıs Türk gençleri, KKTC ve dış ülkelerde bulunan üniversitelerde eğitimlerini yapmakta ve başarılı olmaktadırlar. Ayrıca KKTC üniversitelerinde, başarılı olan yabancı öğrenciler bulunmaktadır. Devletin, bunlarla ilgilenerek,  şimdiden bu gençlere destek vererek, bünyede kalmasını sağlaması gerekmektedir. İleriye dönük, donanımlı elemanlar kazanmak, devletin en büyük hedefi olmalıdır.
                    Orta Doğu Teknik Üniversitesi yayını olan ‘ ODTÜLÜ’ dergisinin, Ocak  - Ekim 68. Sayısının 46. sayfasında okuduğum ‘ ODTÜ KKTC ÖĞRENCİLERİ ULUSLARARASI ARENADA’ başlıklı haberden bir bölümü sizlere aktarmak istiyorum.
                    ‘2-5 Mart tarihleri arasında Hırvatistan’ın Zagrep kentinde her yıl gerçekleştirilen Öğrenci Enerji Kongresi kapsamında SPE Avrupa ( Petrol Mühendisleri topluluğu )tarafından düzenlenen Öğrenci Bildiri Yarışması’nda ODTÜ KKTC öğrencileri dikkatleri üzerine çekti. Bu yarışma,  Dünya çapında tanınmış petrol mühendisliği bölümlerinin ve petrol şirketlerinin ilgisini çekiyor. İşte bu önemli yarışmada ODTÜ KKTC, öğrencilerinden Thraiye Hemed ( Petrol ve doğalgaz Mühendisliği – PNGE, 4.sınıf öğrencisi ) yarışmada ‘ Boya İzleyicileri Kullanarak İzleyici Analiz Sistemi Geliştirilmesi’ başlıklı çalışmasını sundu ve birinci oldu. Burak Pehlevan, PNGE 490 araştırma dersi kapsamında tamamladığı ‘ Kaya örneklerinde Tek Eksenli Sıkıştırma Testi Kullanarak Yönlü Gerilme’ başlıklı çalışmasını sundu ve ikinci oldu. Bu çalışma, ODTÜ KKK PNGE laboratuvarında tamamlandı. Burak ayrıca geçen yıl Ukrayna’da düzenlenen bir başka SPE yarışmasında birincilik kazanmıştı. ODTÜ KKK Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Lisans Programı 13 yıldır başarıyla yüksek kalitede petrol mühendisliği eğitimi veriyor. Programın mezunları, Türkiye ve dünyada jeotermal ve petrol endüstrilerinde iş fırsatları buluyor.’ KKTC’nin ve Türkiye’nin en çok ihtiyacı olan yetişmiş ve donanımlı elemanlar bu alanda değil mi? Devlet, bu ve bunun gibi diğer üniversitelerde de başarılı öğrenciler bulacaktır. Neden bunların planlamasını yapamıyoruz, Bu iş bu kadar zor mu? Devlet, eğitim politikalarını, okul öncesi eğitimden başlayarak Üniversiteye kadar asrın ihtiyaçlarına göre gözden geçirmeli ve eğitim sonrası yetişmiş bu gençlerin istihdamlarını da gerek devlette gerekse özel sektör teşvikleri ile özel sektörde yaratmalıdır.
                    Çocuklar ve gençler üzerine yatırım yapmayan veya yapamayan devletler geleceklerini ipotek altına aldırırlar. Çocuklarımıza ve gençlerimize güvenelim ve onların önünü açacak yatırımlar ve politikalar üretelim, fakat sözde değil eylemle gerçekleştirelim.
 
                  Gençlerimize güvenelim dedik, hemen aklıma, notlarım arasına aldığım, değerli arkadaşım, Şair, ressam çok yönlü sanatçı  Aynur Açıkgöz’ün ‘ Rumeli’m, Duygu Telinde İnce Nazım’ şiir kitabının108. Sayfasından Güven/mek şiiri geldi. Sizlere aktarmak istiyorum.
Mevsimler geçti
Yollar bitti
Tükendi sabırlar
Bir ileri
İki geri
Bazen bir ileri beş geri
Bir Hesap kaldı verilecek
O da güven/mek
İşte budur kuyuda suyu bitiren
Bir kez, bir kez daha öldüren…
                  KKTC, öğretmenleri ve şairlerinden olan arkadaşım, Şirin Zaferyıldızı’nın ‘Şiirle Büyüsün Çocuklar’ adlı şiir kitabının 50.sahifesindenaktarıyorum.
İLERİYE, DAİMA GÜZELE
                 ‘Peşlerinden gidecek cesaretiniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir’. Walt Disney
Bilginin ışığından
Sevginin sıcaklığından
Çarpan kalbin hızından
Aydınlığa atılan her adımdan
Daha güzel ne var öğretmenim!
Özgürlüğün şarkılarından
Yeşilin çoğalmasından
Akdeniz’in masmavi dalgalarından
Sevdaların onurlu kavgasından
Daha güzel ne  var öğretmenim!
İlim, irfanla kurarız yarınları,
Biz Atatürk çocukları,
Koruruz ilke ve inkılapları,
Çalışır yüceltiriz vatan topraklarını
                  KKTC’nin Özgürlük ve mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük’ Bütün emelimiz memleketi, sağlam karakterli Türk gençliğine bırakmaktır’ sözü ile ülkeyi yönetenlere ve gençliğe büyük sorumluluklar yüklemiştir. Sağlam karakterli Türk gençleri! Yarınları, ilim, irfan ile bunun kolları olan teknoloji ve uzay çağına göre kendimizi yetiştirerek, devletimizin yanında, devletimizin de bizim yanımızda olduğu şekilde kuralım. Bunun için muhtaç olduğun kudret, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi damarlarındaki asil kanda mevcuttur.
                 Mutlu, sağlıklı, bilgili ve uyanık olalım.     
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.