banner913
banner932
banner1012

Piyasanın rengi: PPK metni, rezervlere yönelik soru işaretleri, ABD ile ilişkiler ve İstanbul seçim belirsizliği

banner1020

banner974
Piyasanın rengi: PPK metni, rezervlere yönelik soru işaretleri, ABD ile ilişkiler ve İstanbul seçim belirsizliği

banner971

İktisat Bank Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu'nun Türkiye ve dünya piyasaları ile ilgili hazırlamış olduğu günlük analiz yorumunu sizlerle paylaşıyoruz.

Çok geçmişe gitmeye gerek yok. Kabaca 1 ay önce, tam da yerel seçimlere sayılı saatler kala, kur cephesindeki baskıyı hafifletmek adına, istisnai gün uygulamasına geçen ve fonlamayı %24’den yapmayarak örtülü faiz artırımına giden TCMB, dün, kurdaki baskı ve petrol fiyatlarının şirazesinden çıktığı bir ortamda, politika metninde beklenmedik bir değişikliğe gitti 

  • TCMB politika faizini beklenildiği ölçüde %24’de sabit bırakılırken, fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği vurgulandı. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruş korunacağı metinde yer alsa da, buna karşılık, Mart’taki karar metninden farklı olarak, ihtiyaç duyulması halinde, TCMB’nin ilave parasal sıkılaştırma yapabileceği ifadesi metinden çıkarıldı. Yukarda da değindiğim üzere, daha 1 ay önce örtülü de olsa faizi artırımına giden TCMB, acaba ne düşünerek güvercin mesaj vermek istedi? 
  • Özellikle, geçen sene Ağustos (%2,30), Eylül (%6,30) ve Ekim (%2,67) aylarının birikimli enflasyonunun %11,3 olduğu düşünülürse, TCMB’nin yılın üçüncü çeyreğinde, baz etkisi ile gerilemeye başlayacak enflasyon öncesinde olası bir faiz indirimi için metne ön hazırlık bağlamında mesaj yerleştirmek istediğini düşünüyoruz (bakınız grafik) 
  • Son günlerde bültenimizde, USD/TL kuruna yönelik teknik bir yaklaşımla, tehlikeli sulara girildiği yönünde uyarılar yapıyor, 5,71 seviyesinin aşılması halinde 5,8450 seviyesinin ön plana geleceğini belirtmiştik. Paskalya tatili ve 23 Nisan bayramının bitmesi ile USD/TL kuru 5,85 seviyesinin üzerinde gecelik kapanış yaparak, dün TCMB kararını da bahane ederek yeni yükselişlere yelken açtı 
  • TL’nin değer kaybetmesinin arka planında İstanbul seçim belirsizliği, ABD-Türkiye ilişkilerinde S400 füzeleri ekseninde yaşanabilecek olası bir Papaz Brunson benzeri siyasi veya yaptırım tehlikesi içeren bir krize ilaveten, son günlerde TCMB’nin rezervlerinde yaşanan gerilemenin izaha muhtaç bir durum yaratarak kurumun kredibilitesini de sorgulatması yatıyor. Dün USD/TL kuru, beklediğimiz yükselişi ivmelendirerek yapmak suretiyle psikolojik 6 seviyesinin kıyısına varan bir yükseliş kaydetti. Teknik manada, 5,85 seviyesinin üzerinde 6,20 seviyesini hedefliyoruz (bakınız grafik) 
  • TCMB kararı sonrasında hisse senedi piyasaları sert satış baskısına maruz kalırken, 2 yıl vadeli gösterge faiz 180 baz puan artışla %22,70’e, 10 yıl vadeli tahvil getirileri de 50 baz puan artışla %18,75 seviyesine ulaşırken, risk göstergesi olan 5 yıl vadeli CDS primi 450 seviyesinin üzerine yükseldi (bakınız grafik) 
  • Almanya’da IFO tarafından açıklanan verinin büyümenin yavaşladığına dair emareler sunması ardından artan endişelerle, EUR/USD paritesi 1,1150 seviyesindeki önemli desteğini kırarak Haziran 2017’den bu yana ilk defa 1,1115 seviyesini test etti. Teknik manada, aşağıda 1,08’li seviyeler görünüyor (bakınız grafik) 
  • ABD cephesinde dün akşam karmaşık bir seyir hakimdi. Amazon’un iyi bilanço açıklaması teknoloji şirketlerine yararken, sanayi hisseleri satıcılı seyretti. Sabah saatlerinde ise, Japonya’da sürpriz bir şekilde gerileyen sanayi üretimi ve öncesinde Güney Kore ekonomisinde yaşanan daralma, Pasifiğin diğer ucunda kırmızıları yakmış. Hisse senedi endeksleri topyekun satıcılı tarafta işlem görüyor 
  • Sabah saatlerinde, USD/TL kuru dün test ettiği 5,98 seviyelerinin hemen altında işlem görürken, dolar endeksi 98 seviyesinin üzerinde güçlü seyrini koruyor. Makro cephede, ABD 1. çeyrek büyüme ve Nisan ayı tüketici güven endeksi verileri takip edilecek. Öte yandan, İngiltere ve İtalya’nın kredi derecelendirme kuruluşları tarafından gece geç saatlerde notları takip edilecek


TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti
 
TCMB’nin yerel seçimler öncesinde TL’ye bir atak gelmemesi adına Londra piyasalarına sağlanan TL likiditesini kısması ve istisnai güne geçerek üstü kapalı da olsa örtülü faiz artırımı ile fonlamayı %25,5 seviyesine kadar çıkarması ardından, yeniden değer kaybetmeye başlayan TL’ye ve uluslararası piyasalarda artan en petrol fiyatlarına rağmen dün karar ardından yayımlanan politika metninden bazı önemli ibareleri çıkarması piyasalarda yankı buldu

Beklentilere paralel politika faizini %24’de sabit bırakan TCMB, özellikle ithal girdi maliyetleri, gıda fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini söyledi. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruş korunacak. Buna karşılık, Mart’taki karar metninden farklı olarak, ihtiyaç duyulması halinde, TCMB’nin ilave parasal sıkılaştırma yapabileceği ifadesi metinden çıkarıldı. 

TCMB’nin bir sonraki adımının faiz indirimi yönünde olacağını düşünüyoruz. TCMB olağan toplantılarının 12 Haziran, 25 Temmuz ve 12 Eylül tarihlerinde yapılacağını hatırlatalım.

155626628796cac8b127df8eb21496b5566695e036_1_1200.jpg

Bültenin devamını okumak için aşağıdaki linke tıklayınız

https://www.iktisatbank.com/hazine-bulteni

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.