banner913
banner932
banner1012

Lagarde: Enflasyon 2. yarıda daha da yükselecek

banner1020

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, mayıs ayında yıllık yüzde 2 artan tüketici fiyatlarının yılın ikinci yarısında daha da yükseleceğini söyledi

banner974
Lagarde: Enflasyon 2. yarıda daha da yükselecek

banner971

ECB Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nde mayısta yüzde 2,0 olarak açıklanan yıllık TÜFE’nin, enerji fiyatlarındaki artışla 2018’den bu yana en yüksek düzeye geldiği bir dönemin ardından yılın ikinci yarısında daha da yükselmeye devam edeceğini ancak sonrasında geçici etkiler yok olmaya başladıkça tekrar düşmesini öngördüklerini söyledi.

Lagarde’a ve ECB’ye göre güçlü iyileşmeye rağmen belirsizlikler de devam ediyor. Ekonomik görünüm hala pandeminin seyrine ve ekonomilerin yeniden açılmaya nasıl tepki vereceğine bağlı.

ECB'nin 2021 büyüme öngörüsü yüzde 4'ten 4,6'ya, 2022 büyüme öngörüsü yüzde 4,1'den 4,7'ye yükseltilirken, 2023 büyüme öngörüsü yüzde 2,1 olarak bırakıldı.

Enflasyon beklentisi ise 2021 için yüzde 1,5'ten yüzde 1,9'a, 2022 için yüzde 1,2'den yüzde 1,5'e yükseltildi. 2023 için öngörülen yüzde 1,4 düzeyi ise değiştirilmedi.

Lagarde’ın konuşmasından bazı satırbaşları ise şöyle:

"Euro Bölgesi enflasyonun yılın ikinci yarısında geçici etkilerle daha da yükselmesi bekleniyor. Sonrasında geçici etkilerin ardından tekrar zayıflaması öngörülüyor."

"Yılın ilk çeyreğinde Euro Bölgesi 0,3 daralmaya devam etti - GSYH 2019’un ilk çeyreğinin yüzde 5,1 altında kaldı. İş beklenti anketleri aktivitede bu yılın ikinci çeyreğinde ciddi bir iyileşme olduğuna işaret ediyor. Vaka sayıları azaldıkça faaliyetlerin yükseldiğini görüyoruz."

"Marttaki yüzde 1,3 olan yıllık enflasyon nisanda yüzde 1,6’ya, mayısta yüzde 2,0’ye geldi. enerji fiyatları ve baz etkisiyle yüzde 2’ye kadar geldi. Çekirdek enflasyonda ise yükseliş daha zayıf."

"Çeyreklik tahminleri çok inceledik. Ekonomik görünüm konusunda üç ay öncesine göre daha iyimseriz. 2. çeyreğin başlangıcında güçlü bir iyileşme başlamış gibi . Bu da piyasalara ılımlı bir iyimserlik getiriyor. Hem aşılamanın hızlanması hem de giderek gelişmiş ekonomilerdeki hızı da aşıyor olmamız, hem de kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması hizmet sektörüne ciddi bir ivme getiriyor. Hizmet PMI’lara baktığınızda 55,2’ye gelmiş durumda. Tarihi rekorlar görüldü. Daha önceden güçlenmeye başlayan İmalat PMI ise hala güçlü seyrediyor ve çok yüksek bir düzeyde stabil hale gelmiş durumda."

"Bu yüzden de 2021 büyüme öngörümüzü yukarı yönlü revize ettik. Tabii enflasyon tarafını da takip ediyoruz. Kısa vadede enflasyonun yüzde 1,9’a kadar yükselebileceğini öngörüyoruz."

"Finansman tarafında istikrarlı finansal koşullar görüyoruz. Kurumsal sektördeki finansmanda ciddi bir artış var özellikle Hollanda ve Almanya’da. Bu ülkelerin kendi bankalarının bu finansman koşullarını kullanma şekliyle alakalı. Bazı yerlerde çok ılımlı bir sıkılaşma görüyoruz."

"Enflasyonda bir baz etkisi petrol fiyatlarında 2020 yılında yaşanan çöküşten geliyor. Ama bir baz etkisi de Almanya'da KDV'nin düşürülmesinden gelecek."

"Euro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetlerinin yüzde 60'ı hizmetler. Bu nedenle de hizmet sektörünün seyri çok önemli. Fiyatların hizmet sektöründe çok yükseleceğini düşünmüyoruz çünkü bu sektörde ücretler de yükselmiyor."

"ECB olarak darboğazların birçoğunun rahatlayacağını düşünüyoruz. Çip gibi dünyanın belirli yerlerinde yeterince üretilmeyen ürünlerden oluşan darboğazlar konusunda yatırımlar var."

"Larry Summers gibi enflasyonun aşırı ısınmaya yol açacağı endişeleri konusunda Lagarde “1,8 trilyon doların üzerindeki büyük teşvikler aşırı ısınma olacağı görüşleri var. ABD ve Euro Bölgesi çok farklı noktalarda. Mali teşvikler - en azından 2020’nin sonu itibariyle açıklananlar - çok farklı ölçekte. Fiyat baskılarının ABD’de Euro Bölgesi’ndekinden çok daha farklı olacağını düşünüyorum. Tabii ki bir taşma etkisi olacaktır. Bu konuyu yakından izleyeceğiz."

Bu konudaki endişeleri tekrar sorulduğunda ise Lagarde, enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmelerinde ECB yönetim kurulu olarak finansal koşulları nasıl etkileyeceğini görüştüklerini ve bu konuda tartışmalar da yaptıklarını belirterek enflasyon revizyonlarını bu konuyu da dikkate alarak yaptıklarına işaret etti.

Lagarde, "El Salvador kararı sonrası kriptolar konusunda endişeli misiniz?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi, "El Salvador IMF programında bir ülke. Aldıkları karar bizim kripto varlıklara bakışımızı değiştirmiyor. Yanlış bilgilendirme olmaması için regülasyon ve denetim olmalı .

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.