Bilim insanlarına göre bu teori, Ay ve Dünyadaki kayaların birbirine neden Büyük Çarpışmada olabileceğinden daha çok benzediğini açıklıyor.
Teori, sonuçları saygın bilim dergisi Natureda yayımlanan bir araştırmada ortaya atıldı. Uzmanlar, bu çalışmanın Dünyanın uydusunun geçmişine ilişkin çok daha net bir tablo ortaya koyduğunu vurguluyor.
İsrail ve Fransadan bilim insanlarının katıldığı modelleme çalışmasında, İç Güneş Sisteminin ilk zamanlarındaki olası çarpışmalar simüle edildi.
Çalışmaya göre ilk aşamalarda, Ön Dünya ile diğer müstakbel gezegenler arasında çok sert bir çarpışmalar dizisi yaşandı.
Son çarpışmada ise, Dünya kendisinin onda biri kadar bir cisimle birbirine geçti ve çarpmanın şiddetiyle etrafa saçılan kaya parçaları Ayı oluşturdu.
Ay bugünkü yapısını büyük ölçüde diğer cisimden almış olmalıydı ve şimdiye kadarki inanış bunun farklı bir tür gezegen olması gerektiği yönündeydi.
Dr. Hagai Perets Eğer çarpan cismin dünyadan daha farklı bir yapısı olsaydı, Ayın daha farklı bir yapısı olmalıydı. Ama öyle değil. Neredeyse tamamen aynılar. Bu, gerçekten çok güzel olan Büyük Çarpışma Teorisine en büyük meydan okumalardan biri dedi.
Büyük Çarpışma Teorisinde, Ayın yaklaşık 4.5 milyar yıl önce Mars boyutlarındaki Theia gezegeniyle çarpışması sonucu oluştuğu savunuluyor.





