banner913
banner932
banner1012

Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı

banner1020

Nisan 1986'da Ukrayna, tarihte çevreye en büyük miktarda nükleer radyasyonun salınmasına neden olan büyük bir felakete sahne oldu. Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen kaza, büyük miktarlarda radyoaktif maddeninin Ukrayna ve çevresinde birikmesiyle sonuçlandı. İnsanlar tahliye edildi ancak hayvanlar burada kalmaya devam etti. Felaketten 36 yıl sonra, bu hayvanların yüksek miktarda radyasyon nedeniyle mutasyona uğradığı görüldü. Bilim insanları, bölgede yeşil renkli olması gereken kurbağanların siyah renkte ürediğini açıkladı

banner974
Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı

banner971

 

 

Mutant kara kurbağalar, tarihin en kötü nükleer felaketlerinden birini ortaya çıkaran feci felaketten 36 yıl sonra Çernobil santralinin yakınında yumurtlamaya başladı.


Çernobil faciasından 36 yıl sonra: Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı - 2

Çernobil’de çalışan bilim insanları bu kurbağa türlerinin  parlak yeşil bir cilde sahip olması gerektiğini söyledi. 


Çernobil faciasından 36 yıl sonra: Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı - 3

1986'da Sovyet yönetimi altında olan nükleer santralde meydana gelen patlama, insanlık tarihinde çevreye en büyük radyoaktif madde salınımına neden oldu. 


Çernobil faciasından 36 yıl sonra: Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı - 4

KOYU RENK HAYATTA KALMALARINA YARDIMCI OLUYOR

Araştırmacılar, felaketten 36 yıl sonra mutasyona uğramış kurbağaların daha koyu renkli cildininin Çernobil bölgesinde hayatta kalmalarına yardımcı olabileceğini düşündüklerini açıkladı. 


Çernobil faciasından 36 yıl sonra: Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı - 5

İspanya'daki  Oviedo Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarlarından Germán Orizaola konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çernobil'de çalıştığımız ilk gece bu kurbağaların farkına vardık. Hasarlı elektrik santralinin yakınında bu türü arıyorduk ve sadece siyah olan birçok kurbağa tespit ettik.


Çernobil faciasından 36 yıl sonra: Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı - 6

Kurbağalar da dahil olmak üzere birçok organizmada koyu veya siyah renklenmeden melaninin sorumlu olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda, melaninin zararlı güneş ışınlarından iyonlaştırıcı radyasyona kadar farklı radyasyon türlerinin neden olduğu hasardan koruduğunu biliyoruz” diye konuştu.


Çernobil faciasından 36 yıl sonra: Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı - 7

ÇALIŞMA NASIL YAPILDI?

Dr. Orizaola ve araştırmacı Pablo Burraco, çalışma kapsamında  farklı seviyelerde radyasyona sahip 12 farklı kurbağa üreme havuzundan 200'den fazla erkek kurbağa topladı.


Çernobil faciasından 36 yıl sonra: Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı - 8

Uzmanlar, Çernobil dışlama bölgesindeki kurbağaların, santralden çok daha uzaktaki kurbağalardan daha koyu olduğunu buldu.


Çernobil faciasından 36 yıl sonra: Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı - 9

ÇERNOBİL NÜKLEER FACİASI HAKKINDA

Ukrayna’nın başkenti Kiev'in 110 kilometre kuzeyindeki Çernobil Nükleer Santrali’nde bulunan 4 numaralı Reaktör, 26 Nisan 1986 gecesi patladı. 


Çernobil faciasından 36 yıl sonra: Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı - 10

Ardından, binayı paramparça etti ve gökyüzüne radyoaktif madde püskürttü. Sovyet yetkilileri  olanları halka anlatmayarak felaketi daha da kötüleştirdi. 


Çernobil faciasından 36 yıl sonra: Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı - 11

Pripyat ertesi gün tahliye edilmesine rağmen, 2 milyon Kiev sakini, serpinti tehlikesine rağmen bilgilendirilmedi. Dünya felaketi ancak İsveç'te yüksek radyasyon tespit edildikten sonra öğrendi.


Çernobil faciasından 36 yıl sonra: Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı - 12

Sonunda, Pripyat’ın çevresindeki  100 binden  fazla insan tahliye edildi ve 2 bin 600 kilometrekarelik bir dışlama bölgesi kuruldu. Yıllarca buradaki  tek insan faaliyeti  işçilerin atıkları bertaraf etmesi olarak gerçekleşti.


Çernobil faciasından 36 yıl sonra: Hayvanlar mutasyona uğrayarak siyah renkte doğmaya başladı - 13

Olay nedeniyle 4 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi ve on binlerce çeşitli hastalıklardan etkilendi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.