banner913
banner932
banner1012

Fransa, İngilizce’yi AB toplantılarından çıkarmayı planlıyor

banner1020

Fransa’nın, 2022’de devralacağı AB dönem başkanlığını bloğun en yaygın dili olan İngilizce'yi devirmek için kullanmayı planladığı belirtildi.

banner974
Fransa, İngilizce’yi AB toplantılarından çıkarmayı planlıyor

banner971
Bir AB diplomatının The Telegraph'a verdiği demeçte, Paris yönetiminin 2022'de AB konseyinin dönem başkanlığını devraldığında, Fransız diplomatların önemli toplantıları ve çalışma gruplarını Fransızca olarak yöneteceğini ve her konuşmanın çevirisinin yapılmayacağını bildirdi.

2022 yılı itibarıyla Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını alacak olan Fransa’nın, eski bir adet olan ‘Konsey toplantılarını kendi diliyle yürütme’ kararını uygulayacağı açıklandı.

Fransa’nın AB bloğunun en yaygın kullanılan dili İngilizce’yi ‘devirmek’ için böyle bir karar aldığı açıklanırken konuyla ilgili bir AB diplomatı The Telegraph'a açıklamalarda bulundu.

Diplomat verdiği demeçte, “Paris yönetimi 2022'de AB konseyinin dönem başkanlığını devraldığında, Fransız diplomatlar önemli toplantıları ve çalışma gruplarını Fransızca olarak yönetecek ve çeviriler her zaman sağlanmayacak” dedi.

Diplomat, ülkenin Fransızca’yı öğrenmek isteyebilecek diplomatlar için ücretsiz dil dersleri vermek amacıyla daha fazla fon ayıracağını da sözlerine ekledi.

Bu hareket, Konsey'in önceki Fransız başkanları sırasında yaygın olsa da, ülkenin AB kurumları içinde ve ötesinde kültürel mirasının bir parçası olarak Fransızca’yı teşvik etmeye amacı için önem taşıyor.

‘FRANSIZCA AVRUPA KURUMLARI İÇİNDE ACI ÇEKİYOR’

Fransa'nın Avrupa Birliği Bakanı Clement Beaune Nisan ayında yazdığı köşe yazısında, "Fransız dili yaşıyor, gelişiyor ve dünya çapında öğretimi gelişiyor olsa da, Avrupa kurumları içinde acı çekiyor" demiş, “Komisyonda, Konseyde ve yürütme organlarında toplantılar artık çok sık İngilizce yapılıyor ve bu dil şu anda iki üye devletin dilinden daha fazla olmasa da İngilizce raporlara yol açıyor”ifadelerini kullanmıştı.

27 ÜYE ÜLKEDEN İKİSİNİN ANA DİLİ İNGİLİZCE

27 üye ülke bulunan Avrupa Birliği’nde halihazırda ana dili İngilizce olan iki ülke (İrlanda ve Malta) bulunuyor.

Fransızca geçtiğimiz yıllarda ağırlıklı olarak Frankofon şehri Brüksel'deki AB diplomatik çevrelerinde baskın dil olarak kullanılırken, bloğun 2004'te Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi doğu Avrupa ülkelerini kapsayacak şekilde genişlemesi, dilin kullanımını düşürdü.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.