banner913
banner932
banner1012

"Evcil hayvan sahibi olmak İran'da 'hapse girme nedeni olabilir'

banner1020

İran'da parlamentoya gelen bir yasa tasarısı, kedi ve köpekler dahil evcil hayvan sahibi olmaya sert kısıtlamalar getirilmesini içeriyor

banner974
"Evcil hayvan sahibi olmak İran'da 'hapse girme nedeni olabilir'

banner971
 
 
 
İran'da parlamentoya gelen bir yasa tasarısı, kedi ve köpekler dahil evcil hayvan sahibi olmaya sert kısıtlamalar getirilmesini içeriyor. Başkent Tahran sakinleri için sokakta köpek gezdirmek ise çoktan "cesaret işi" olmuş durumda.
"Masum ve güzel gözleriyle bana bakıyor. Dışarı çıkarmamı istiyor, fakat buna cesaret edemiyorum. Yakalanabiliriz."
Tahran'dan bir köpek sahibi Mahsa, evcil hayvan sahiplerine yönelik gözaltılara ve hayvanlara el konulması vakalarına değiniyor.
İran'ın başkentinde polis, şehrin parklarında köpek gezdirmenin "suç" olduğunu duyurdu.
Bu yasak, "kamu güvenliğini sağlama" tedbiri olarak açıklanıyor.
Buna paralel olarak, aylar süren tartışmaların ardından, İran parlamentosu aynı yönde bir yasa tasarısını onaylamaya hazırlanıyor: 'Hayvanlara karşı kamusal hakların korunması' adı altında evcil hayvan sahipliğinin tamamen kısıtlanması gündemde.
CEZALAR
Yeni sunulan yasa tasarısına göre, evcil hayvan sahibi olmak ancak özel bir komitenin vereceği izinle mümkün olacak. Hayvanların "ithal edilmesi, satılması ve alınması, taşınması ve tutulması" ise en az 800 dolardan başlayan cezalara tabi olacak. Bu kapsamdaki hayvanlar arasında, kediler, köpekler, kaplumbağalar ve tavşanlar da var.
İran Veterinerler Birliği Başkanı Dr. Payam Mohebi, yasaya açıktan karşı çıkan isimlerden. BBC'ye yaptığı açıklamada, "Tartışmalar on yıl önce bir grup milletvekilinin tüm köpekleri kısırlaştırıp onları hayvanat bahçelerine vermek ya da çöllere bırakmak yönünde bir yasa hazırlamalarıyla başladı" diyor.
Dr. Mohebi, "Yıllar içinde birkaç kez bunu değiştirdiler, köpek sahiplerine 'dayak cezası' bile önerildi. Ancak plan işe yaramadı" diye anlatıyor.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.