banner913
banner932
banner1012

Brezilya'da solcu lider kazandı

banner1020

Brezilya'da ikinci turu yapılan başkanlık seçimini mevcut lider Jair Bolsonaro'yu yenen solcu aday Luiz Inácio Lula da Silva kazandı

banner974
Brezilya'da solcu lider kazandı

banner971
 
Brezilya'da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu yüzde 50,83 oy alan solcu eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva kazandı.
Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesinin (TSE) yayınladığı yüzde 98,9’u açılan sandık sonuçlarına göre Lula yüzde 50,83, rakibi Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yüzde 49,17 oranında oy aldı.
Daha önce Brezilya’yı iki dönem yöneten solcu lider Lula, yüzde 2’den az farkla seçimin galibi oldu. Lula, Twitter hesabından Brezilya bayrağını “Demokrasi” notuyla paylaştı.
Luiz Inacio Lula da Silva, 1 Ocak 2023’te devlet başkanlığını Bolsonaro’dan devralacak.
Öte yandan aşırı sağ lider Bolsonaro’nun öncekş gece sonuçların açıklanmasının ardından yenilgiyi kabul etmemesi, sonuçlara itiraz edeceği yönünde endişe oluşturdu.
Bolsanaro ülkede görevdeyken girdiği seçimi kaybeden ilk devlet başkanı oldu.
HAPİSTEN DEVLET BAŞKANLIĞINA LULA DA SİLVA
Brezilya’ya 2003-2010 yıllarında iki dönem başkanlık yapan 77 yaşındaki Lula da Silva, hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle bir buçuk yıl hapiste kalmış, davaların düşürülmesiyle yeniden başkanlık yarışına girmişti.
Sendikacı kökeniyle, İşçi Partisi’nin ilk başkanı olan Lula da Silva, uyguladığı sosyal yardımlar sayesinde yaklaşık 30 milyon Brezilyalının fakirlikten kurtulmasını sağlayarak Brezilyalıların sevgisini kazandı.
Lula da Silva, 31 Aralık 2010’da başkanlık görevini bırakana kadar sevilen bir lider olarak öne çıktı ancak 2011’de kendisi ve partisi hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları adına gölge düşürdü.
Yolsuzluk davaları nedeniyle 580 gün hapiste kalan Lula da Silva’nın bu davalardan hüküm giymesi, 2018’de Bolsonaro’nun kazandığı seçimlerde aday olmasına engel oldu.
Kasım 2019’da tahliye edilen Lula’nın, aldığı cezalar ve yolsuzluk davalarının, 2021’de bu davalardan sorumlu yargıç Sergio Moro’nun davalarda taraflı ve politik davrandığına hükmeden Yüksek Mahkeme tarafından düşürülmesi üzerine seçimlere katılmasının önü açıldı.
Bu arada, Bolsonaro hükümetinde, 1 Ocak 2019’dan 24 Nisan 2020’ye kadar Adalet Bakanlığı görevini yürüten Sergio Moro, aralarında çıkan anlaşmazlık nedeniyle istifa etmişti.
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.