banner913
banner932
banner1012

Bilim insanlarından uyarı: Avrupa küresel ısınmaya karşı savunmasız

banner1020

Avrupa kıtası son yıllarda yıkıcı seller ve devasa orman yangınlarıyla boğuşurken, yeni bir çalışma kıtanın dünyanın her yerinden fazla ısındığını ortaya koydu. Avrupa'da sıcaklıklar son 30 yılda küresel ortalamanın iki katından fazla arttı. Uzmanlar, Türkiye'yi de yakından ilgilendiren bu durumun yarım milyon insanı etkilediğini ve 50 milyar dolara aşkın zarara neden olduğunu beliterek, küresel ısınmaya karşı acil önlem çağrısında bulundu

banner974
Bilim insanlarından uyarı: Avrupa küresel ısınmaya karşı savunmasız

banner971

 

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından hazırlanan 'Avrupa'da İklimin Durumu' adlı rapora göre, Avrupa kıtasında sıcaklıklar son 30 yılda küresel ortalamanın iki katından fazla arttı.


Bilim insanlarından uyarı: Avrupa'daki sıcaklıklar dünya ortalamasının 2 katından fazla arttı - 2

YANGINLARA VE SELLERE NEDEN OLDU

Araştırmacılar, bu artışın dünyadaki herhangi bir kıtadaki en yüksek sıcaklık artışı olduğu belirterek, bu durumun orman yangınlarına, kuraklığa, sellere, buz tabakalarının erimesine ve deniz seviyelerinin yükselmesine katkıda bulunduğunu vurguladı.


Bilim insanlarından uyarı: Avrupa'daki sıcaklıklar dünya ortalamasının 2 katından fazla arttı - 3

WMO Genel Sekreteri Profesör Petteri Taalas, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Avrupa ısınan bir dünyanın canlı bir resmini sunuyor ve bize iyi hazırlanmış toplumların bile aşırı hava olaylarının etkilerinden güvende olmadığını hatırlatıyor. Geçen yıl olağanüstü seller ve devasa orman yangınları ölüme ve yıkıma neden oldu” diye konuştu.


Bilim insanlarından uyarı: Avrupa'daki sıcaklıklar dünya ortalamasının 2 katından fazla arttı - 4

AVRUPA KÜRESEL ISINMAYA KARŞI SAVUNMASIZ

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Dr Carlo Buontempo ise “Avrupa toplumu iklim değişkenliğine ve değişime karşı savunmasız” dedi.


Bilim insanlarından uyarı: Avrupa'daki sıcaklıklar dünya ortalamasının 2 katından fazla arttı - 5

Diğer taraftan Avrupa, iklim değişikliğini azaltmak ve Avrupalıların birlikte yaşamak zorunda kalacağı yeni iklime uyum sağlamak adına çeşitli çözümler geliştirmek için uluslararası çabaların da ön saflarında yer alıyor.


Bilim insanlarından uyarı: Avrupa'daki sıcaklıklar dünya ortalamasının 2 katından fazla arttı - 6

Raporda, “Küresek ısınmanın riskleri ve etkisi günlük yaşamda giderek daha belirgin hale geldikçe, iklim istihbaratına duyulan ihtiyaç haklı olarak artıyor. 'Bu raporla, sektörler ve meslekler arasında 'karar vermeye hazır', bilime dayalı ancak erişilebilir bilgiler sağlamak için veriler ve analiz arasındaki boşluğu kapatmayı amaçlıyoruz” denildi.


Bilim insanlarından uyarı: Avrupa'daki sıcaklıklar dünya ortalamasının 2 katından fazla arttı - 7

Öte yandan rapor, 2021'deki yüksek etkili hava ve iklim olaylarının yüzlerce ölüme yol açtığını ve bunların yaklaşık yüzde 84'ünün sel veya fırtına kaynaklı olduğunu ortaya koydu. 


Bilim insanlarından uyarı: Avrupa'daki sıcaklıklar dünya ortalamasının 2 katından fazla arttı - 8

50 MİLYAR DOLARI AŞAN ZARARA NEDEN OLDU

Araştırmacılara göre bu hava olayları 510 bin kişiyi doğrudan etkiledi ve 50 milyar doları aşan ekonomik zarar neden oldu. 


Bilim insanlarından uyarı: Avrupa'daki sıcaklıklar dünya ortalamasının 2 katından fazla arttı - 9

Veriler ayrıca Alp buzullarının 1997'den 2021'e kadar 30 metre buz kalınlığı kaybettiğini, Grönland Buz Levhası'nın da erime belirtileri gösterdiğini gösterdi.


Bilim insanlarından uyarı: Avrupa'daki sıcaklıklar dünya ortalamasının 2 katından fazla arttı - 10

2021 yazında Grönland, Zirve araştırma istasyonunun bulunduğu en yüksek noktasında bir erime olayı ve şimdiye kadar kaydedilen ilk yağış gördü.


Bilim insanlarından uyarı: Avrupa'daki sıcaklıklar dünya ortalamasının 2 katından fazla arttı - 11

Son olarak geçen yılki yağışlar, Orta ve Doğu Avrupa'da genel olarak normalin biraz üzerinde olsa da, önceki üç yılın açıklarını telafi etmedi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.