banner913
banner932
banner1012

DÜNYA SORUNLARI


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 19 Ocak 2022, 13:54

Hiç kuşkusuz 2019’da başlayan, bugün 2022’de devam eden ve dünyada yüz binlerce insanın ölümüne neden olan COVID-19 dünyanın en büyük sorunu olarak gözükmektedir. Ancak  şu anda dünyada en büyük 5 sorunu şöyle sıralayabiliriz.  1. Aşırı nüfus artışı. 2. Hava kirliliği ve iklim değişikliği. 3. Atmosferin ve okyanus sularının karbonla aşırı dolması. 4. Ormanların tahrip edilmesi. 5. Toprak degradasyonu. Bu 5 soruna ek olarak 3 başka dünya sorunu da yer almaktadır. 
1.Çatışmalar ve savaş tehlikesi. 2. Siyasal özgürlüklerin yetersizliği. 3. Yetersiz eğitim.
Tüm bu sorunlara ek olarak şu anda Avrupa’da ve Orta-Doğu’daki çatışmalara yönelik tehlikeli durumları da gözden geçirmek gerekir. Araştırmacılar sürekli bu tür çatışmaları sonlandırmak için gereken kararlılığın gösterilmemesinden kaynaklanan gelişmeleri incelemekte ve ülkelerin birbirleriyle olan ilişkilerinin gittikçe daha kritik bir döneme girdiğini vurgulamaktadır. Gelişmiş ülkelerde sürdürülen araştırmalar ve bu araştırmalar sonucu ortaya çıkan tablo oldukça korkutucu. Bir taraftan çatışmalar ve savaş tehlikesini ortadan kaldırmayı amaçlayan girişimler sürdürülürken diğer taraftan en büyük 5 sorun olarak gözüken tehlikeli duruma yeterince önlemler almak zorlaşmaktadır.
Tüm bu zorluklara karşın insanoğlunun bu en büyük sorunlara çözümler üretme çabaları devam etmektedir. İyimser olmak için bu çalışmalar ve çabaların var olduğunu ve sorunların teker teker çözümleneceğini gösteren ilerlemeler vardır. Ancak, dünyanın tek ekonomiye yönlendirilmek istenmesine paralel olarak yürütülen çalışmaların nasıl bir sonuca ulaşacağı şu anda bilinmeyenlerin başında gelmektedir. Kısacası iyimser olmak iyidir, belki de iyimser olmak ve pozitif düşünerek hareket etmek dünya sorunlarına çözümler üretmek için en önde gelen unsurlardır. Akıllı olmak şart...
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.