banner913
banner932
banner1012

Dr. Fazıl Küçük diyorki: Kadınlar üzerine


M. Erol EKENLEROĞLU

M. Erol EKENLEROĞLU

Okunma 04 Haziran 2018, 16:39

“Lefkoşa ‘ da cereyan eden olaylarda Rum’lara ilk cevabı veren , Türk kadınları olmuştur. “ Dr. Fazıl Küçük  1963

Kadının Dünyadaki önemi tartışılmayacak şekilde çok büyüktür. Her ne kadar erkek egemenliğinin ön planda olduğu ülkeler çokta ise de kadının her şeyden önce anne olması sebebi ile değeri de o kadar yüksektedir.

Kıbrıs Türk‘ ünün Özgürlük ve Mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük ‘ün, kadınlar üzerine çeşitli dönemlerde söylemiş olduğu sözlerden sizlere aktarmak ve siyasi hayatımızda kadınların fazlaca yer almaları doğrultusunda dikkatlerinizi kadın siyasetçilere çekmek istiyorum.

Bakınız Dr. Fazıl Küçük neler söylemiş;

Her medeni toplum görmüş ve anlamıştır ki refah ve terakki, kadının elleri üzerindedir. Onun refahı ve yükselmesi demek , mensup olduğu toplumun büyümesi demektir.1943

Kadın, her şeyden önce toplumun en mümtaz ve herkesten fazla hürmete, saygıya hak kazanan bir elemanıdır. 1945

Türk tarihinin kahramanlık sayfaları her çevrildikçe birkaç satır arasında Türk annesinin yarattığı mucize, gösterdiği yürekliğe mutlak surette rast gelinir. Demek oluyor ki Türk milletinin bekaa ve varlığında, hürriyet ve istiklalinde Türk kadını çok mühim rol oynamış bir kahramanlık timsalidir.1957

Kıbrıs Türk kadını münevver olduğu kadar Atatürk inkılaplarına da sımsıkı bağlanmış büyük Kahraman’ın yolundan bugüne kadar ayrılmamıştır. Bundan böylede ayrılacak değildir.1969 “

Hz. Mevlana‘nın Kadınlar üzerinde yanlış düşünceleri olanlar üzerine çok önemsediğim bir sözü vardır“ Kadınlar, aklı olanlara, gönül sahiplerine, pek üstün olurlar. Cahillere gelince, onlar, kadına üstündür. Çünkü tabiatlarında hayvanlık vardır. Sevgi ve acımak, insanlık vasıflarıdır. Hiddet ve şehvet ise, hayvanlık vasıflarıdır.” Ben, bu sözdeki hayvan  vasfının yerine, bir  hayvan sever olarak  daha ağır bir vasfın kullanılmasının bu günün şartlarında daha uygun olacağı düşüncesindeyim.

Siyaset ve iş dünyasında kadınların çoğalması ve lider duruma gelmesi de ülkeler için  önemlidir.Kadın eli değen her yerde, düzen olur, hak, adalet olur.Ana şefkati olur. Başarı olur.

Dünya’ da, iş dünyasında başarılı olan çok kadın vardır. Bunların sonuncusu  olarak 226 yıllık Newyork Menkul Kıymetler Borsası (NYSE)Başkanlığına bir kadının  sn Stacey Cunnigham‘ın getirilmesini gösterebiliriz.Bizim ülkelerimizde de (T.C ve KKTC) böyle olmasını tüm kalbimizle istemekteyiz. Artık fotoğraf olarak erkeklerin olduğu değil, kadınların çok olduğu görüntüler görmeliyiz

Dünya’da siyaset alanında da çok kadın lider ve siyasetçiler görebiliyoruz. Sayılarının çok olması Dünya Barışı için çok önemlidir. Önemli yerlerin başına kadınlar geçmelidir. ABD‘nin CIA istihbarat örgütünün başında bir kadının olmasını çok önemsiyorum. Neden bizim Ülkelerimiz de olmasın? Türkiye ‘ de yıllar sonra kadın bir  Cumhurbaşkanı adayı çıktı. Sn. Meral Akşener’i cesaretinden dolayı  kutluyorum. Erkek adaylara karşı başarılı olması, kadın siyasetçilerimizin artmasına yol açacaktır. Türkiye’ye bunca yıldan sonra Kadın Cumhurbaşkanı  ne güzel olur değil mi ?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inde de kadın Cumhurbaşkanı adayı olarak önceki seçimlerde sn. Sibel Siber çıkmıştı. Ben o zamanda KKTC’ye kadın eli değmeli demiştim ama seçimlerde Kıbrıs Türk Halkı’nın  gerektiği kadar desteklememesi ve bazı siyaset mühendisliği yüzünden seçilememişti. KKTC Cumhuriyet Meclisini düzene sokan, halkın içinden çıkan ve çoğu meseleyi çözeceğine inandığım sn. Sibel Siber ‘in bu mücadeleden vazgeçmemesi gerektiğine, tekrar Cumhurbaşkanı adayı olarak siyasi hayatına devam edeceğine inanıyorum. Başka Kadın Liderlerin çıkması ve siyasete özendirilmesi ancak böyle olacaktır diye düşünüyorum.

              KKTC’de yapılacak yerel seçimlerde kadın adayların sayısı ne kadardır? Açıklanınca göreceğiz. Ancak Lefkoşa Belediye Başkanlığı’na sn. Gencay Eroğlu’nun aday olduğunu duyunca çok sevindim. Sn. Eroğlu’nu Gençlik Dairesi Müdürlüğü yaptığı dönemlerde yakından tanıma olanağım olmuştu. Çok çalışkan, projeler üreten, gençler ve halk ile bütünleşebilen, Ada dışında özellikle Türkiye’de  çok sevilen, Türkiye’deki  Yerel Yönetimler ,Sivil Toplum Örgütleri  tarafından tanınan, kültürler arası köprüler kurabilen, babası, KKTC’nin önceki Başbakanlarından ve 3. Cumhurbaşkanı Sn. Derviş Eroğlu olmasına rağmen , O’nun forsunu kullanma ihtiyacını hissetmeyen, doğal ve sevecen olan muhteşem bir kişi. Bir Belediye Başkanı’nda olması gereken her özellik kendisinde mevcuttur, Ada dışında yaşayan Kıbrıs Türk’ü olarak, böyle özelliği olan bir kadını aday gösterdiği için Sn.Serdar Denktaş’ı kutluyor ve teşekkür ediyorum. Sn. Gencay Eroğlu’na başarı ve şans diliyorum.KKTC’nin Baş Şehri, Lefkoşa’ya kadın eli değsin istemez misiniz? Dr. Fazıl Küçük’ün, başlıkta yazdığım sözünde olduğu gibi haydi! Lefkoşa, sizlerden başlayıp, Kadınları, Yönetimlerin başlarına getirelim.

KKTC ‘nin İçişleri Bakanı Sn. Ayşegül Baybars’ada başarılar diliyorum. KKTC kadın Bakan sayesinde, daha düzenli, adaletli bir şekilde olacaktır diye düşünüyorum. Bundan böyle Ülkelerimizin meclislerinde daha fazla kadın siyasetçinin olması halklarımızla birlikte en büyük isteğimizdir.

 T. Robbins’in söylediği “ Defter aynı olduğu sürece , yeni bir sayfa açmanın ne anlamı var? Sözünde olduğu gibi erkek egemenliğini kırıp, kadınların kırtasiyeden yeni defter almasını bekliyoruz.

Mutlu, Sağlıklı, Bilgili ve Uyanık olalım.

Kaynakça: Dr. Fazıl Küçük Vakfı yayını Demiray Doğasal’ın “DR. FAZIL KÜÇÜK’TEN SATIR ARALARI” eseri

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.