banner913
banner932
banner1012

DIŞ POLİTİKA


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 17 Haziran 2021, 17:15

KKTC’nin tanınması için dış politika ilişkileri başlatılmalıdır. KKTC Devleti’nin 26 Dış Temsilciliği dış ilişkileri başlatmalıdır.  KKTC Devleti’nin, KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırlayacakları tanınma politikası, KKTC’nin temsil edildiği her yabancı ülkede hemen yürürlüğe girmelidir. Devletin hazırlayacağı bu tanınma politikası, yabancı ülkelerde programlı bir biçimde bu ülkelerin hükümetlerine ulaştırılırken, iki devletli çözümün neden Kıbrıs adası için en uygun çözüm olduğu da anlatılmalıdır. KKTC Devleti’nin tanınma istediğine vurgu yapılmalıdır. BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarının hiçbir şekilde adil olmadığı ortada... KKTC dış politikası ve tanınma politikası, yabancı ülkelerde sürekli gündem yaratarak duyurulmalıdır. Bu haberler, KKTC medyası ve Türkiye medyası dışında yabancı ülkelerin medya kanallarıyla tanıtılmalıdır.
Dış politika, bir devletin bir konuda hedefini belirleyen bir politikadır. Yani KKTC Devleti’nin tanınma konusundaki hedefleri gibi. Dış politika ve uluslararası ilişkiler, uluslararası senaryoları belirler. Uluslararası ilişkiler devletlerarası ilişkileri anlatır ve bu ilişkilerde belirli bir hedef yoktur. Dünya  barışı ve devletlerarası iyi ilişkileri korumak gibi hedefler sürekli gündeme gelir. Ancak uluslararası ilişkiler uygulamada bir sürü zorluklarla karşılaşır ve hedef açıkça belirlenmeden tartışmaya açık bir ortam oluşturur. Halbuki, dış politika bir devletin kendi dış politikası ile hedefe gitme yoludur. Yani, KKTC Devleti’nin tanınmak için başka devletlerle yapacağı görüşmeler bu konuda sonuca ulaşmaya yöneliktir. KKTC Devleti tanınmayı gerçekleştirmek istediğine göre, dış politikada bu tanınma hedefini sürekli ön planda tutmalıdır. Canlı tutmalıdır...
Bugün, KKTC’yi tanımaya hazır olduklarını belirten 4-5 devlet ile direkt ilişkilerin başlatılması, KKTC dış politikasının ana hatlarını oluşturmalıdır. Tanınma için, KKTC’yi tanımaya hazır olduklarını söyleyen ülkelerle direkt ilişkiler kurmak tanınma hedefinin başlangıç noktası olacaktır. Eski BM parametreleri ile tekrar bir müzakere süreci başlatmak söz konusu değildir. Hedefi tanınma olan yeni bir dış politika ile KKTC Devleti dış politikasını belirler ve hedefe odaklanırsa, bu yürüyüşü hiçbir devlet veya kuruluş engelleyemez. Nedeni açık ve net... 38 yıllık bağımsız, egemen KKTC Devleti, egemenlik haklarını kullanarak tanınma istemeye çoktan hak kazanmıştır.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.