banner913
banner932
banner1012

Cumhuriyetin 99 yıl dönümü kutlu olsun.


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 31 Ekim 2022, 12:05

Türk ulusunun en büyük bayramının 99 cu yıl dönümünü kutlamaktayız.
Sanırım günümüzde hayatta olan belli sayıdaki insan Türkiye Cumhuriyetinin ilanını görmüştür.
Hayatta olmayanlara rahmet, olanlara sağlık ve afiyet.
Cumhuriyet bayramımızın 99 cu yılı  kutlu olsun!
Biliyorsunuz, Osmanlı İmparatorluğunun birinci Dünya Savaşı'nda yenilgiye uğramasının ardından işgale uğrayan Anadolu'da halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde arkadaşlarıyla verdiği Millî Mücadele, millî güçlerin zaferi ile sonuçlanmıştı.
Bu zaferin ardından “Büyük Millet Meclisi” adıyla Ankara da toplanan halkın temsilcileri 1 Kasım 1922 de aldığı kararla Türk ulusunu felakete sürükleyen hilafeti kaldırmıştı.
Hilafetin kaldırılmasının ardından en iyi yönetim şeklinin Cumhuriyet olacağına inanan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, bundan tam 99 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisinin aldığı kararla 29 Ekim 1923' te Cumhuriyeti ilan etmişti.
O tarihten günümüze Türk ulusunun en büyük bayramı olarak anılan Cumhuriyet bayramı her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayram olmuştur.
Ulu Önder Atatürkün yakmış olduğu Cumhuriyet ateşi sadece Kuzey Kıbrıs ta değil dünyanın dört bir yanındaki uluslar arasında da kendi kendini yönetme kıvılcımını körüklemiş, dünya insanlığına rehber olmuş ve Atatürkün bir dünya lideri oluşunu pekiştirmiştir.
Kıbrıs Türkü var oluş mücadelesini her zaman Anadolu dan almış olduğu ilhamla ve güçle, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ün  çağdaş devrimleriyle ileriye taşımış ve bu gün bu ilham kaynağı bizleri Cumhuriyet olarak anılmamıza kadar taşımıştır.
Adanın İngiliz sömürge yönetimine devredilmesinden sonra adada yaşayan Türkler hep üçüncü sınıf vatandaş muamelesi görmüş, itilmiş, kakılmış adeta paçavralar içinde yaşayan bir toplum hüviyetine sokulmuştu.
Bu nedenlerdendir ki asırlar boyunca gözümüz, kulağımız, yüreğimiz Anadolu dan yükselen seslerle avunmuş, Atatürk ün uygulatmak istediği devrimler zaman, zaman Anadolu dan önce Kıbrıs adasında hayat bulmuştur.
İşte bizler için hayati anlamı olan bu günde, 29 Ekim 2022 de Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99 cu yıl dönümünü içtenlikle kutlar hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım.
Not: Değerli okurlarım, sağlık nedenlerimden dolayı cerrahi operasyon  geçireceğimden bir süre köşe yazılarıma ara vermek zorunda kalacağım. Hepinize sağlık ve esenlikler dilerim.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.