banner913
banner932
banner1012

Çetinkaya’nın düşüşü


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 29 Temmuz 2020, 11:40

Kıbrıs Türk Futbol tarihinde (Rumlar, düşmanlıklarını ön plana alarak Çetinkaya’yı KOP’tan attıktan sonraki dönemi konuşuyorum. ) en çok Lig Şampiyonluğu, en çok Federasyon Kupası şampiyonlukları kazanan takım Çetinkaya, ( Diğer bir sürü Kupayı saymıyorum ) , hiç alt kümeye düşmeyen tek takım olan Çetinkaya, küme düştü. İşte bu Kıbrıs Türkünün efsane takımı, en çok taraftarı olan bu takım, maalesef bu sene ilk kez küme düştü. Çetinkaya’da genç Yönetim Kurulu’nun seçildiği gün ben de oradaydım. Onlara güvendim ve oyumu kullandım. Hiç pişman değilim. Bu çocuklar , bu takımı yine Süper Lige çıkaracaklardır. Onlara güvenim tam.
Yeni Yönetim Kurulu görev aldığı gün, ligin bitimine tam 8 hafta vardı. Bu son 8 haftada, Çetinkaya maçlarının hemen hemen tümünü Lefkoşa Atatürk Stadında, yani kendi sahasında oynayacaktı. 1’inci hafta, 2’inci hafta, 5’inci hafta derken, baktık ki Çetinkaya hep kaybediyor. Bazen de beraberlikle yetinmek zorunda kalıyor... Sonunda olan oldu. Son iki maçının birinde yenilen diğerinde ise sadece bir beraberlik alan bu büyük takım direkt küme düşmüştü. Taraftarlar, bende dahil olmak üzere, Çetinkaya’yı destekten mahrum brakan taraftarlar, bu inanılmaz sonuçla büyük üzüntü yaşadı. Son yıllarda Çetinkaya’nın maçlarına gelmeyen taraftarlardan bazıları şöyle bir yorum yapmışlardı:
“ Eskiden renk aşkı için oynardı oyuncular. Şimdi ise para için oynuyorlar. “  Böyle bir görüşün, günümüz futbol dünyasında yeri yok. Günümüz futbolunda her ülkede tüm futbolcular renk aşkı için değil, tabii ki para için oynarlar. Bu görüşü savunanlar, ülkemize profesyonelliğin, veya en azından yarı- profesyonelliğin gelmesinin en doğru yol olacağını çoktan söylemişler ve bu duruşlarından ödün vermemişlerdi. Tek çıkış yolunun profesyonellik olduğu açıkca ortadaydı. KKTC’nin futbol adamları ile konu defalarca tartışıldı. Profesyonelliği savunanlar, para kaynakları olmadan, sponsorlar olmadan KKTC futbolunun hiç bir yere varamayacağını söylemeye devam ettiler. Onları dinleyen olmadı. Pofessyonelliğe gidecek yol açılamadı. Ne yazık ki, gelmiş, geçmiş KKTC hükümetleri de bu yönde hiç bir adım atamadı.
Kısacası oılduğumuz yerde saydık. Profesyonellik veya yarı-profesyonellikle sadece Çatinkaya’nın değil, tüm kulüplerin önü açılacaktı.Günümüz futbolunda para ve sponsorluklar gerekli, hem de çok gerekli... Aksi takdirde, böyle Çetinkaya gibi küme düşersiniz. Tabii ki, Çetinkaya’nın küme düşmesinin nedenlerinden biri de taraftarların maçlara gelmemesi, takımlarını desteklememiş olmamalarıdır. Hiç unutmam, çok az sayılabilecek bir süre önce, GAÜ sponsorluğunda Çetinkaya Lig Şampiyonluğunu son maçta kaybetmişti. Gene de Çetinkaya, o dönemde, şampiyonluğa oynayan bir takımdı. Ama, olmadı. Bu sponsorluğu beğenmeyenler, istemeyenler, hatta Çetinkaya isminin önüne GAÜ konmasına itiraz edenler, kulübü düşüşe giden yola, parasız, desteksiz, futbolcularını ödeyemeyecek bir yola itmişti...
Gerçekler ortada. Profesyonellik veya en azından yarı-profesyonellik başlatılmadığı takdirde, KKTC Futbol takımları birer birer batma noktasına gelecek. Şu anda, batma noktasında olan bir sürü kulüp var. Hiç kuşkusuz, Çetinkaya’nın başarısızlığını sadece profesyonelliğin başlamamasına bağlayamayız. Taraftar,bir zamanların o müthiş Çetinkaya taraftarı takımını desteklemedi. Taraftarsız bir takım hiç bir başarı elde edemez. İşte, Çetinkaya’nın, o güzide takımın, o efsane takımın küme düşmesini hazırlayan etken bu umursamazlık oldu. Taraftar takımı desteklemeye  başlarsa ve profesyonellik gelirse, Çetinkaya tekrar ayağa kalkacak...
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.