banner913
banner932
banner1012

Bilmem anlatabildim mi?


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 26 Eylül 2022, 11:56

Hani “binmişiz bir alamete, gidiyoruz kıyamete” mealinde bir tekerlememiz var ya. İşte tam da bunun kıvamındayız.
Geçtiğimiz günlerde bazı devlet dairelerinde eylem vardı.
Anlarım, geçmişte bu ortamları ben de yaşadım. Hak arayışları vs neden gösterilerek eyleme gidilir, hatta greve bile inilir . Ne var ki eylemle, grevle hiçbir alakası olmayan devlet dairelerinde kimi çalışanların bu ortamlardan etkilenerek ya da  esinlenerek iş yavaşlatması, ya da ortalardan kaybolması acep neyin nesi?
Geçtiğimiz gün bir kez daha anladım, devlet işlevinin başka bir deyişle kamu yönetimi yozlaştı, temelden yenilenmesi artık kaçınılmaz oldu.
Bu sorun ekranlarda ahkam keserek hallolacak, düzeltilecek, yoluna konulacak mesele olmaktan çıktı.
Açıkça söylemek gerekirse, devlet çöktü!
Bu erken ya da süresinde seçime gidilerek, ya da iktidar değiştirerek çözülecek bir mesele değil.
Dikiş makinelerinde olduğu gibi “Singer gider, Nauman gelir”
Bana göre iktidar değişikliği ancak devletin çöküşüne katkı koyan simaları değiştirir, gerisi fasa, fiso!
Vatandaş devletten süratle hizmet bekler istemler içinde çırpınırken, o birimde çalışan ve de devleti temsil eder konumda olan kimseler bir anlamda halka eziyet etme mekanizması gibi iş görmekte, sırasında aşağılamakta, hakaret etmekte, bilerek ya da bilmeyerek devlet işlevine çomak sokarak hantallaştırmaktadır.
Yetersizlik, sırasında bilgisizlik çalışanın olumsuzlaşmasına, sertleşmesine ortam yaratmaktadır.
Çalışanın haklı nedenleri de yok mudur, fazlasıyla vardır!
Bir defa bu ülkede her geçen gün nüfus süratle artmaktadır. Bazı bölge ve şehirlerde tıkış-tıkış yaşam sıradan hale gelmiştir.
Okullar, hastaneler, trafikteki yoğunluk, suç ve suçlu oranlarındaki patlama, nüfusta baş döndürücü bir halde kalabalıklaşmakta, bunlara hizmet veren devlet birimlerini çaresizlik içinde bırakmaktadır.
Buna bir de ehil olmayan kimselerin yönetici konuma getirilmeleri, çalışanın çalışma şevkini tırpanlamakta, devlet dairelerindeki hiyerarşi karmaşık ve tepkisel bir hale dönüşmektedir.
Geçtiğimiz gün devlet çalışanını da, devletten hizmet bekleyen vatandaşı da bunalıma sokan yaz mesaisi sonlanmış, kış mesaisine geçilmiştir.
Göreceksiniz hiçbir şey değişmeyecek, hatta artacak, kısa gömlekler yerine, ceketler, paltolar giymiş halde aynı sıkıntılar bizimle olmaya devam edecektir.
Sistemsizlik ve çağ dışılık günümüzde en değerli konumdaki zaman israfını silip süpürecek, torpil mekanizması insanlarımızın sabrını zorlamayı sürdürecektir.
Öyleyse ne yapmalı? Bunun açılımını yapmak o kadar uzun boylu değil, olmamalı!
İktidarıyla muhalefetiyle oturup çağdaş bir Anayasa değişikliğine gitmekten başka çare kalmamıştır.
Sen- ben kavgalarıyla, iktidar koltuğuna kim oturacak ihtiraslarıyla bu sorunlar ancak büyür, küçülmez. Böyle bir sonuç ise bizleri toplum olarak hiç te arzu edilmeyen ortamlara sürükler!
Bilmem anlatabildim mi?
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.