banner913
banner932
banner1012

YDÜ’den kaliteli tarımsal ürünler için çalışma

banner1020

YDÜ Ziraat Fakültesi, kentsel tarım uygulamaları ile sebze yetiştiriciliğinde, toprak tiplerinin tarımsal verimliliği nasıl etkilediğini belirlemek için araştırma projesi başlattı

banner974
YDÜ’den kaliteli tarımsal ürünler için çalışma

banner971
 
Kentsel nüfusun her geçen gün artması, tarım arazilerinin azalması ve tarımsal verimin düşmesi sağlıklı gıdaya erişimi gittikçe zorlaştırıyor. Mutfak bahçeciliği, teras bahçeciliği ve çatı bahçeciliğini içeren kentsel tarımsal uygulamaları ise bu soruna çözüm üretmek için en önemli alternatifler olarak öne çıkıyor.
Bir yıl önce kurulan Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi de Gıda Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı bölümleri ile çağın gerekliliklerine uygun bir şekilde kentsel tarımda verimliliği ve ürün kalitesini artırmaya yönelik çalışmalara öncelik veriyor. Kırsal tarım, yerel tarım, yerel tohumların değerlendirilmesi, gıda sağlığı, permakültür ve iyi tarım uygulamalarını öncelikli çalışma alanları olarak belirleyen Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi, farklı toprak tiplerinin sebze yetiştiriciliğine etkileri üzerine yeni bir araştırma projesine başladı.
Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı öğrencisi Muhammed Adeel’in yürüttüğü proje, ada sakinlerinin, kentsel tarım uygulamaları ile küçük alanlarda kaliteli tarımsal ürünler yetiştirilmesine öncülük etmeyi ve tarımsal ürünlere erişimi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Çalışma kapsamında, farklı toprak türleri ile uygulanan yetiştirme ortamının besin zenginliğini kontrol etmek için düzenli toprak analizleri yapılıyor. Toprak analizleri ise Yakın Doğu Üniversitesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Güzelyurt Toprak Laboratuvarı ile ortak yürütülüyor.
Kentsel tarım uygulamalarında, farklı toprak türlerinin farklı sebzelerin üretiminde verimliliği nasıl etkilediğini belirlemeyi amaçlayan proje üç aşamadan oluşuyor. “Basit toprak”, “toprak ve çiftlik gübresi karışımı” ve “toprak karışımı, çiftlik gübresi karışımı, turba ve perlit” kullanılarak oluşturulan tarhlarda tarımsal verimliliğin nasıl değiştiği izleniyor. Proje kapsamında ana ürün olarak soğan, marul ve biber kullanılırken, denenecek uygulamalar iki tekrarlı olacak. Her uygulama için yaprak sayısı, bitki uzunluğu, boyu, gövde çapı ve meyve ağırlığı gibi bir dizi parametre kaydedilecek. Veriler bu özelliklere göre incelenecek ve verilen koşullar altında hangi yöntemin en iyi sonucu verdiği belirlenecek. 
 
banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.