banner913
banner932
banner1012

Megalodon köpekbalığının gerçek boyutları ilk kez ortaya çıkarıldı

banner1020

“Jaws” ve “The Meg” gibi Hollywood filmleriyle üne kavuşan ve günümüzden yaklaşık 23 milyon ile 3 milyon yıl önceki dönemde yaşadığı düşünülen megalodon köpekbalığının boyutu ilk kez İngiltere’de yapılan bir araştırma ile bütünüyle ortaya çıktı. Araştırmacılar hayvanın yalnızca sırt yüzgeçinin insan boyutunda olduğu sonucuna vardı

banner974
Megalodon köpekbalığının gerçek boyutları ilk kez ortaya çıkarıldı

banner971

 

İngiltere’de Bristol Üniversitesi ve Swansea Üniveristesi araştırmacıları, Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşadığı düşünülen megalodon köpek balığının boyutunu ilk kez ortaya çıkardı. Büyük okyanusta ve Atlas okyanusu’nda fosilleri bulunan balığın yalnız yaşadığı ve su yüzeyine çıkan büyük balinalarla beslendiği biliyor.


Megalodon köpekbalığının gerçek
boyutları ilk kez ortaya çıkarıldı - 2

SADECE YÜZGECİ YETİŞKİN BİR İNSAN BOYUTUNDA

Araştırmacılar heybetli görüntüsüyle popüler kültürde sıkça konu edilen  dev köpek balığının sadece yüzgeçlerinin yetişkin bir insan boyutunda olduğunu ortaya koydu.

Megalodon köpekbalığının gerçek
boyutları ilk kez ortaya çıkarıldı - 3

1975 yapımı Jaws filminde tasvir edilen büyük beyaz köpekbalığı, megalodonun uzak bir soyundan geliyor ve genellikle uzunluğu 6 metreden fazla oluyor. 


Megalodon köpekbalığının gerçek
boyutları ilk kez ortaya çıkarıldı - 4

MATEMATİKSEL YÖNTEMLER KULLANILDI VE KARŞILAŞTIRMA YAPILDI

Araştırmacılar, yaklaşık 23 ile 3 milyon yıl önce yaşayan ancak son zamanlarda The Meg de dahil olmak üzere Hollywood filmlerinde ün kazanan megalodonun toplam boyutunu bulmak için matematiksel yöntemler kullandı ve günümüzde yaşayan akrabalarıyla çeşitli karşılaştırmalar yaptı.


Megalodon köpekbalığının gerçek
boyutları ilk kez ortaya çıkarıldı - 5

TOPLAM UZUNLUĞU 16 METREYİ BULUYOR

Sonuçlar, 16 metrelik bir megalodonun yaklaşık 4,65 metre uzunluğunda bir kafaya, 1,62 metre boyunda bir sırt yüzgecine ve 3,85 metre uzunluğunda bir kuyruğa sahip olduğunu gösteriyor. Bu, yetişkin bir insanın, megadolonun sırt yüzgeci ile yaklaşık aynı boya sahip olduğu anlamına geliyor.


Megalodon köpekbalığının gerçek
boyutları ilk kez ortaya çıkarıldı - 6

"RÜYA PROJE"

Bristol Üniversitesi’nden paleobiyoloji alanında yüksek lisans derecesi olan Jack Cooper, çalışmayı "rüya projesi" olarak nitelendirerek, “Köpek balıklarına her zaman hayran oldum. Lisans öğrencisiyken, Güney Afrika'da büyük beyazlarla çalıştım ve elbette aralarına çelik bir kafesle korunarak daldım.


Megalodon köpekbalığının gerçek
boyutları ilk kez ortaya çıkarıldı - 7

İşte bu tehlike duygusu, aynı zamanda köpekbalıklarının çok güzel ve iyi adapte olmuş hayvanlar olması, onları incelemeyi çok çekici kılıyor. Megalodon, bana s altı yaşındayken paleontoloji peşinde koşmam için ilham veren hayvandı, onu incelediğim için çok mutluyum. Bu benim hayalimdeki projeydi. Ancak, sahip olduğumuz tek şeyin çok sayıda izole edilmiş diş olduğunu düşünürsek hayvanla ilgili hala pek çok araştırmaya ihtiyacımız olduğunu düşünebilirsiniz” dedi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.