banner913
banner932
banner1012

İklim değişikliği nedeniyle dünyadaki plajların yarısı kaybolabilir

banner1020

İngiliz Nature Climate Change dergisinde yayımlanan bir araştırmada, küresel iklim değişikliği nedeniyle insanların bu yüzyılın sonunda dünyadaki kumsalların yarısına veda etmek zorunda kalacağı ifade edildi.

banner974
İklim değişikliği nedeniyle dünyadaki plajların yarısı kaybolabilir

banner971

Bu durumun ana nedenleri olarak deniz seviyesindeki yükseliş ve fırtınalardan kaynaklanan erozyon gösterildi.

İngiliz Nature Climate dergisinde en son yayımlanan bir araştırmaya, dünya plajlarının yarısının iklim değişikliğine bağlı şiddetli erozyon nedeniyle 2100 yılına kadar ortadan kalkabileceğini ortaya koydu.

Makalenin başyazarı Michalis Vousdoukas, söz konusu erozyondan etkilenecek en şiddetli bölgelerin, ABD’nin Doğu Kıyısı ve Körfez Kıyısı boyunca uzanan plajları, Kanada, Meksika, Çin ve Şili'deki kıyı şeritlerinin olduğunu açıkladı.

BATI AFRİKA PLAJLARININ YÜZDE 60'I TEHLİKEDE

Avrupa Birliği'nin merkezi İtalya’nın Ispra kentinde bulunan Ortak Araştırma Merkezi'nde çalışan Vousdoukas ve ekibi, son 30 yılda plajların değişme şeklini izlemek için uydu görüntülerini kullandı ve küresel ısınmanın gelecekte kıyıları nasıl etkileyebileceğini simüle etti. Bununla birlikte çalışmada Batı Afrika'nın Gambiya ve Gine-Bissau gibi ülkelerin en kötü kayıplardan birini yaşayacağı, ve bu ülkelerdeki kumlu sahil şeridinin % 60'ından fazlasının kaybolabileceği vurgusu yapıldı.

AVUSTRALYA AĞIR BİR DARBE ALACAK

Çalışmada Avustralya'nın da ağır bir darbe alacağı ve kaybedilmesi öngörülen toplam kumlu plaj uzunluğunun 7.000 milden (11265 km) fazla olacağı uyarısı yapıldı.

DENİZ SEVİYESİNDEKİ YÜKSELİŞ BASKIN NEDEN

Plajlar rekreasyon, turizm ve vahşi yaşam için değerlidir ve aynı zamanda kıyı topluluklarını dalgalardan ve fırtınalardan koruyan doğal bir bariyer sağlar. Yazarlar, “Öngörülen kıyı şeridi değişiklikleri, dünyanın kıyı şeridinin şeklini önemli ölçüde etkileyecek” ifadesini kullanırken Vousdoukas, deniz seviyesindeki yükselişin, özellikle doğu Kuzey Amerika'da, dünya plajlarının tahmini kaybının baskın neden olduğunu söyledi.

"İDDİALARA DİKKATLE YAKLAŞILMALI"

Çalışmaya dahil olmayan ve İngiliz Jeoloji Araştırması'nda kıyı tehlikeleri ve dayanıklılığı konusunda uzman olan Andres Payo, çalışmanın yöntemleri sağlam olsa da iddialarına dikkatle yaklaşılması gerektiğini söyledi.

 

Payo, “Analizin sonucunu niteliksel ve niceliksel olarak değiştirebilecek birçok varsayım ve genelleme var” dedi.

Çalışmanın yazarları, iklim değişikliğini yönlendiren sera gazı emisyonlarını azaltarak kıyı şeridindeki kaybın  % 40'ına kadar önlenebileceğini, ancak kıyı boyunca yaşayan sürekli büyüyen nüfusların farklı önlemlerle korunması gerektiğini söylüyorlar.

 

HOLLANDA ÖRNEĞİ

Yüzyıllar boyunca denizle savaşan ve hatta alçakta bulunan önemli toprak alanlarını geri kazanmış olan Hollanda örneğine atıfta bulunan yazarlar, “geçmiş deneyimler, bölgeye özgü etkili kıyı planlamasının plaj erozyonunu azaltabileceğini ve sonuç olarak istikrarlı bir sahil şeridinin korunabileceğinin göstergesi" açıklamasını yaptı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.