banner913
banner932
banner1012

BAYAN URSULA


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 14 Temmuz 2021, 12:17

Avrupa Komisyonu Başkanı Bayan Ursula von der Leyen yaptığı bir açıklamada, AB’nin iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğini söylemiş. Ardından da  “ 26 AB üyesi devlet Güney Kıbrıs’ın yanında” demiş. Şimdi bu Hanımın söylediklerine değil de gerçeklere bakalım. AB ve Rumlar istese de istemese de bu gerçek tüm açıklığıyla ortadadır. Daha da önemlisi artık tüm “Kıbrıs Sorunu” ile ilgilenen devletlere KKTC’nin tanınma politikası duyurulmuştur ve bu politikadan geri dönüş yoktur. Bir de İngiltere’nin “Avrupa Komşuluk Bakanı” (ne anlama geliyorsa) Bayan Wendy Morton, “KKTC’nin egemenliğinin İngiltere tarafından tanınması konusundaki görüşümüz tanımama yönündedir.”  demiş. AB’nin yıllarca diktatörce uyguladığı politikalar yüzünden bu kuruluştan ayrılan İngiltere’nin “Avrupa Komşuluk Bakanı” Bayan Wendy’nin bu açıklaması şaşırtıcı... Açıklamasının sonunda Bayan Morton, “Kıbrıs Türk Toplumunun” izolasyonunu azaltmayı hedefleyen uygun önlemleri destekliyoruz.”  demiş. Azaltmak ne demek? İzolasyonların tümü kalkacak ve KKTC’nin egemen statüsü kabul edilecek.
Dönelim Bayan Ursula’ya... Büyük bir hışımla “İki devletli çözümü AB asla ve asla kabul etmeyecektir.”  demesi, Türkiye ve KKTC’nin bu kuruluşa zerre kadar güvenemeyeceğini ortaya koymuştur. En önemli gerçek ise şu;   38 yıldır bağımsız, egemen bir devlet olarak yaşamaya devam eden KKTC Devleti’nin AB adlı kuruluşun dışında olduğu ve AB’nin KKTC’nin iç ve dış meselelerinde asla söz sahibi olmadığı gerçeğini defalarca vurgulamak gerekir. Bayan Ursula’nın söyledikleri asla kaale alınmamalı. AB adına Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in söylediklerinin  KKTC açısından hiç bir önemi yok. Bu açıklama Rumların hayal aleminde yaşamalarının bir serisidir, o kadar. Esas sorun, BM’nin  541 ve 550 No’lu KKTC’nin tanınmamasını isteyen ve halá yürürlükte olan kararları... Bu, BM Güvenlik Konseyi Kararları 1983-1984 yıllarında alınmış. Yani tam 37 yıl önce alınmış eskimiş kararlar.
Kısacası, artık hiçbir şekilde adil olmayan bu kararların değiştirilmesi ve ortadan kalkması mümkün olabilir mi sorusunu sormak lazım. Tabii ki, bu BM Güvenlik Konseyi kararlarının kaldırılmasını sağlamak en ideali. Ancak bu olmadığı takdirde, KKTC hiçbir zaman  tanınmaz anlamına gelmez. KKTC’yi tanımaya hazır olduklarını belirten 4-5 ülke ile bu konuda hemen temaslar başlatılmalı. 541 ve 550 No’lu kararların değiştirilmesi için girişimler başlatılmalı. Bu girişimler ancak Türkiye-KKTC ortak politikasıyla gerçekleşecektir. Eğer  bu girişimler sonuç vermezse ne olur? KKTC’nin bağımsız, egemen devlet statüsü devam eder. Peki, KKTC’yi tanıyanlar olur mu? Evet. Her devlet kendi egemenlik haklarını kullanarak KKTC devletini tanıyabilir. Artık “KKTC’yi tanımayın”  tehditleri çok gerilerde kalmıştır. Ancak unutulmamalı ki BM değil, ABD ne derse o olur. Bu yüzden tanınma konusu uzmanlar tarafından ABD hükümetine aktarılmalı. Hiç gecikmeden Türkiye-KKTC ortak politikası ABD’ye anlatılmalı...
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.