banner913
banner932
banner1012

KTMMOB : Protokolun yeniden düzenlenmesi için eylemleri destekliyoruz

banner1020

Başbakan Sayın Özkan Yorgancıoğlu T.C. Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç ile ‘K.K.T.C.‘de bulunan Vakıf  Kültür  Varlıklarının Restorasyon İşlerinin Yürütülmesine İlişkin...

banner974
KTMMOB : Protokolun yeniden düzenlenmesi için eylemleri destekliyoruz

banner971

Başbakan Sayın Özkan Yorgancıoğlu T.C. Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç ile ‘K.K.T.C.‘de bulunan Vakıf  Kültür  Varlıklarının Restorasyon İşlerinin Yürütülmesine İlişkin İşbirliği Protokolu’ imzalamış ve bunun sonucunda  da Kıbrıs Türk İnşaat Müteaahhitleri Birliği eylem kararı almıştır. Alınan Eylem kararına Ekonomik İşbirliği Örgütleri, Esnaf ve Zanaatkarlar Birliği, Taşeronlar Birliği gibi meslek örgütleri de eyleme destek belirtmişlerdir.

 

Protokolda  KKTC'de Bulunan Vakıf  Kültür Varlıklarının Restorasyon işlerinin yürütülmesi ile ilgili yapılacak  işbirliğinin şartları oluşturulmaktadır.

 

Herşeyden önce bu eserlerin bizler için korunmaları ve hak ettikleri değerin verilmesi çok önemlidir. Ancak bu yapılırken diğer değerleri gözardı edersek beklemediğimiz yıkımlar olacağını da görmekteyiz. Konu değerlendirilirken etraflıca düşünülmesi gerektiğine inanmaktayız.

 

Bizler meslek odaları olarak, KKTC'nin içine düştüğü ümitsizlik durumundan çıkması ve konan ve /veya konacak hedeflere varması için elimizden gelen her türlü katkıyı koymaya çalışıyoruz. Bu protokolu da bu çerçevede değerlendiriyoruz.

 

Bu eserlerin korunması ve idamesi için K.K.T.C.'de birçok kurum görevlendirilmiştir. Bu kurumlar zaman içerisinde görevlerini yapamaz ve/veya yapmaz durumundadırlar. Bunun sonucunda bu kurumlar kendileri korunmaya muhtaç hale düşmüşlerdir.

 

Yukardaki gerçeklere tek taraflı bakış açısı ile hareket edilerek protokol bu şekliyle imzalanabilir. Ama bu durum toplumumuzda çok daha derin yaralar açar. Şöyle ki;

1- K.K.T.C. hükümeti ve yönetimi  diğer görevleri yanında  tarihi kültür varlıklarını da koruyacak organizasyonu yapamaz ve yapmaya da niyeti yoktur,

2- K.K.T.C. 'de bunu organize etsek bile hayata geçirecek hiçbir alt yapı, teknik personel, donanım yoktur ve olmasına da gerek yoktur anlamı çıkar ki bu da arzu edilen bir sonuç olmaz.

 

Halbuki bu konu ile ilgili kuruluşların, yetkilerini ve görevlerini de hatırlatacak şekilde organizasyon yapılması ve eski eserlerin korunması ve idame ettirilmesi sağlanmalıdır.

 

Yine ayni şekilde,  KKTC’de bu konuyu kotarabilecek insan kaynağı mevcuttur. Buna Büyük Han, Büyük Hamam gibi eserlerimiz örnektir. Bu kaynağın potansiyelini artırmak ve iyi bir organizasyon planlaması içinde daha verimli kılmak, KKTC Hükümetlerinin ve ilgili kurumların  görevidir.

 

Bu konuda yetişmiş, odalarımıza üye mimar ve mühendisler ile K.T.İ.M.Birliği'ne üye kurumsallaşmış inşaat müteahhitleri, teknisyenler, alanında uzman küçük esnaf ve zanaatkar ile taşeronlar vardır. Yasa ile kurulmuş meslek örgütlerinde örgütlenmiş bu kesimleri yok saymak en hafif deyimi ile  KKTC'yi yok saymak ile eşdeğerdir.

 

Protokol yeniden düzenlenmeli ve bu düzenleme yapılırken;

1-Ülkemizdeki iş  potansiyelinin kullanılması ve ülke insanına iş alanı sağlanması,

2-21/2005, KTMMOB yasası gereği her projede yerli Mimar ve Mühendis müellifin var olma koşulu, restorasyon ve koruma da dahil sürekliliğinin sağlanması için deneyimli teknik insanların projelere katkı koymasını sağlamaktır. Bu yapılırken  yetişen genç nesillere tecrübe kazandırılmasının önünün açılması,

3-Kurumsallaşan inşaat firmalarının deneyimlerinin artırılması ve olası bir anlaşmada  uluslararası iş yapabilmelerine olanak sağlanması,

4-KKTC’de sağlanabilecek her türlü üretim ilişkisi ülke ekonomisine katkı koyacağı gibi, bireylerin ve toplumun  özgüvenini artırmak hedef alınmalıdır.

Sonuç olarak; finansmanı / kredisi kimin tarafından sağlanırsa sağlansın, amacı ne olursa olsun, yapılan veya yapılması düşünülen anlaşmalarda yukarıdaki toplumsal bakış açısı her zaman esas alınmalıdır.

Protokolun yeniden düzenlenmesi için talepte bulunan ve eylem kararı alan Kıbrıs Türk İnşaat Müteaahhitleri Birliği'ni protokolun değiştirilmesi için yapacakları eylemlerde desteklediğimizi kamuoyuna duyururuz.

 

 

 

 

KTMMOB

 

Yönetim Kurulu 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.