banner913
banner932
banner1012

Hazine Çalışanları Sendikası elektrik fiyatlarına tepki gösterdi

banner1020

Bakanlar Kurulu ve KIB-TEK yetkililerinin 15 Ocak 2015 günü yaptığı toplantı sonucunda elektrik tarifelerine uygulanacak indirimler açıklanmıştır. Elektrik üretiminin en büyük girdi maliyeti olan petrol fiyatlarında...

banner974
Hazine Çalışanları Sendikası elektrik fiyatlarına tepki gösterdi

banner971

Bakanlar Kurulu ve KIB-TEK yetkililerinin 15 Ocak 2015 günü yaptığı toplantı sonucunda elektrik tarifelerine uygulanacak indirimler açıklanmıştır.

Elektrik üretiminin en büyük girdi maliyeti olan petrol fiyatlarında 1 Temmuz 2014 tarihinden bugüne %60’a varan düşüşler yaşanmıştır. Dünya piyasasında yaşanan bu gerileme ve elektrik üretimindeki maliyet düşüşüne rağmen hükümet elektrik tarifelerinde indirim uygulamak için bugüne dek beklemiş, bu fırsat değerlendirilerek Elektrik Kurumu’nun haksız kar etmesi sağlanmıştır.

Hatırlatmak isteriz ki Hükümet KIB-TEK borçları ve girdi maliyetlerindeki artışı bahane ederek 18 Kasım 2013 tarihinden itibaren uygulanmak üzere elektrik tarifelerine %30’lara varan zam uygulamıştı.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nu yönetenlerin ve Hükümetlerin yıllardır uyguladığı yanlış politikalar yüzünden KKTC Halkı’nın öz malı KIB-TEK borç batağına sürüklenmiş fakat sorumlulara hiçbir zaman hesap sorulmamıştır. Yönetim hataları yüzünden oluşan borç yükü yıllarca dar gelirlinin sırtına yüklenmiştir.

KIB-TEK abone sayısı 157,714 olarak açıklanmakta ve bu sayının %77’lik kısmının konut tipi tüketici olduğu görülmektedir.  Bu bağlamda;

  • 250 Kws’e kadar 0,45 krş. olan konut tarifesi 0,44 krş. ile %2,
  • 250-500 Kws arası %12,
  • 500-750 Kws arası %22,
  • 750 Kws üzeri %35 şeklinde indirim uygulanacağı açıklanmıştır.

Ülkemizde dört kişilik bir ailenin ortalama olarak 220 – 300 Kws elektrik tükettiği düşünüldüğünde yapılan indirim esas olarak toplumun geneline ve dar gelirliye yansımayacaktır. Ayrıca uygulanacak indirim politikası ile yüksek elektrik tüketimi teşvik edildiği açıkça görülmektedir.

Halkın büyük bölümüne yansımayacak ve yüksek elektrik tüketimi yapanların daha çok faydalanacağı şekilde düzenlenmiş indirimler kabul edilemez.

Hazine Çalışanları Sendikası olarak yapılacak indirimlerin gerçekçi, dar gelirliyi koruyacak ve halkın beklentileri karşılayacak bir şekilde yeniden belirlenmesini talep etmekteyiz.

 

              Sezai EMRE
                   Başkan

Hazine Çalışanları Sendikası

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.