banner913
banner932
banner1012

Bugün yapmayı planladıkları araçlı eylemi neden ertelediklerini açıkladılar

banner1020

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği olarak, bugün yapmayı planladığımız araçlı eylemi ve bir süreden beri devam ettirdiğimiz Tapu Dairesi’nde devir yapmama boykotunu, Başbakan Sayın Özkan Yorgancıoğlu...

banner974
Bugün yapmayı planladıkları araçlı eylemi neden ertelediklerini açıkladılar

banner971

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği olarak, bugün yapmayı planladığımız araçlı eylemi ve bir süreden beri devam ettirdiğimiz Tapu Dairesi’nde devir yapmama boykotunu, Başbakan Sayın Özkan Yorgancıoğlu ile akşam yaptığımız yoğun çalışmalar sonrasında geldiğimiz nokta nedeniyle ertelemiş bulunuyoruz. Kamu ihalelerine katılmama eylemimiz ise, sorunların çözümü konusundaki ısrarımızı ve kararlığını gündemde tutmak amacıyla devam etmektedir.

            İnşaat sektörünün, bir ülkenin ekonomisi için ne kadar önemli olduğu hepimizin malumu olmakla birlikte, her geçen gün yaşadıklarımız, bu sektörün önemini anlatan yeni gelişmelere sahne olmaktadır. Dün biz Sayın Yorgancıoğlu ile yoğun görüşmeler yaparken, Türkiye Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu, konut edinmek amacıyla tasarruf yapanlara devletin % 15 oranında doğrudan katkı vereceğini açıklamıştır. Devletimizin içinde bulunduğu mali yapının, halkımıza ve dolayısı ile sektörümüze böyle bir destek verilmesine uygun olmadığının biliyoruz. Buna karşın, hükümetlerimizin, diğer sektörler gibi, inşaat sektörünün sorunlarının çözümlenmesi, iş yapmanın önündeki engellerin kaldırılması ve ekonomik faaliyetlerimizin sürdürülebilir hale gelmesi için çalışmasını beklemek hakkına sahip olduğumuza inanıyoruz.

            İnşaat sektörümüzün ne gibi sorunlar ile karşı karşıya olduğunu, yıllardan beri siyasilerimize aktarmaya çalışıyoruz.

Başta Şehir Planlama Dairesi olmak üzere bürokrasi, iş yapmamızı engellemek amacıyla çalışmaktadır. Bu konuda kalıcı düzenlemeler ve Şehir Planlama Dairesi’nin yeniden yapılandırılmasını istiyoruz.

Yabancılara mülk satışının ülkemiz için çok önemli bir gelir olduğunu anlatmaya bile gerek yoktur. Buna karşın, yabancıların mülk edinmesinin önündeki engeller yıllardan beri olduğu gibi durmaktadır. Bu sürecin kısaltılması için gerekli önlemlerin alınmasını bekliyoruz.

Herkes kayıtdışılıktan şikayet ediyor ama devlet kayıtdışılığın önlenmesi için hiçbir şey yapmıyor. Özel inşaatlarda kayıtdışı müteahhitliğin önlenmesi için denetim yapılmasını talep ediyoruz.

Bunlar gibi daha onlarca sorunumuz vardır. Bu sorunların neler olduğunu hükümetlere defalarca aktardık. Yeniden aktarmaya hazırız. Bu sorunların çözümlenmesini bekliyoruz.

Bildiğiniz gibi, ülkemizde iş çevreleri ve pek çok siyasi örgüt, Türkiye Cumhuriyeti yardımları ile yapılan yatırımlar için açılan ihalelerin Kuzey Kıbrıs’ta yapılması için çalışmaktadır. Bu konuda önlem alınmasını ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını beklerken, Vakıflar İdaresi’ne ait kültürel varlıkların restorasyonu için yapılacak ihalelerin Türkiye’de açılacağına ilişkin bir protokol yapıldığını öğrendik. Eylemimizin başlıca nedenlerinden biri de bu protokolde gerekli düzenlemelerin yapılmasıdır. Başbakan Yorgancıoğlu ile akşam yaptığımız görüşmelerde en azından bu konuda fikir birliği içinde olduğumuzu gördük. Bu durumda bu konuda gerekli düzeltmelerin en erken zamanda yapılmasını talep ediyoruz.

Elbette bu istemlerimiz, daha önceden hükümet ile paylaşılmıştı. Ne var ki, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği olarak uyguladığımız boykotlar ve yaptığımız araçlı eylem çağrısı, bu eylem ve çağrımızın diğer sivil toplum örgütlerimizden aldığı destek; sorunların öneminin anlaşılmasına neden olmuş gibi görünmektedir. Sayın Başbakan ile dün akşam uzun saatler boyunca bir görüşme trafiği gerçekleştirmiş olmamız bunun göstergesidir.

Ancak, hepimizin bildiği diğer bir gerçek de şudur: Bu gibi eylemlilik hallerinde verilen sözlerin tutulması veya ortaya konan çalışmaların devam ettirilmesi çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bu nedenle, bu taleplerimizin EN ÜST SEVİYEDE VE BİR TAKVİME BAĞLI OLARAK ele alınmasını talep ettik. Sayın Başbakan bu konuda söz vermiş bulunuyor. Sayın Başbakan’a bu sözünü tutma fırsatı vermek için, araçlı eylemimizi ve tapuda devir yapmama boykotumuzu 15 gün süreyle erteleme karar verdik. Kamu ihalelerini boykot eylemimiz ise, kararlılığımızı göstermek ve süreci canlı tutmak amacıyla devam edecektir.

Beklentimiz, bu süre içinde çözümlenmesi mümkün olan sorunların çözümlenmesi; daha esaslı çalışma gerektiren çözümlerin ise ciddiyetle ele alınmaya devam edilmesidir. Belirtmeye gerek yoktur ki, bu amaçlara ulaşamamamız halinde, bugün ertelediğimiz eylemler çok daha güçlü bir şekilde gündeme gelecektir. Sorunlarımızın zaman kazanma taktikleri ile ele alınmaya başlanması halinde, eylemlerimiz, KAPSAMLARI GENİŞLETİLEREK VE DİYALOG KAPILARI DA KAPATILARAK çok daha güçlü ve etkili bir şekilde gündeme getirilecektir.

Bugün ulaştığımız nokta, sorunlarımızın ele alınması ve çözüm yolları bulunması için elverişli bir noktadır. Bu konuma ulaşmamızın nedeni,üyelerimizden ve diğer sivil toplum örgütlerimizden aldığımız destektir. Kendilerine teşekkürü bir borç bilirim. Bu desteği canlı tutmak için onlarla sürekli olarak diyalog ve işbirliği içinde olmaya devam edeceğiz.

 

 

Basına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.