banner913
banner932
banner1012

ANASTASİADİS BAĞIMSIZ VE GARANTİLERİN OLMAYACAĞI BİRLEŞİK KIBRIS HAYALİ İLE YAŞAMAYA DEVAM EDERKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 13 Ağustos 2022, 13:12

Dünden bugüne tarihin derinliklerindengelen Enosis hayali ile yaşayan  Rum liderliğinin Kıbrıs’ta  olası bir siyasi çözümde hedefi  öncelikle Enosis’e giden yolun açık olacağı, Kıbrıs Türk halkının azınlık haklarıyla Rum’a yama olacağı, Garanti Antlaşmalarının iptal edileceği, Türk Askerinin Kıbrıs’tan kesinlikle gideceği tek devlet, tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyetin olacağı, tüm Rum göçmenlerin evlerine döneceği üniter bir devlettir.
Yakın geçmişe dönüp bakacak olursak 22 Temmuz 2022 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın  yıldönümü, Güney Kıbrıs’ta bir çok anma etkinliklerine ve  kınama mesajlarına sahne olmuştu.Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Fileleftheros ve diğer gazeteler, 1974 Barış Harekatının yıl dönümü nedeniyle önceki gün Güney Kıbrıs’ta bir çok anma töreni ve dini törenler düzenlendiğini, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Hardalias’ın da  Yunan Hükümetini temsilen törenlere  katıldığını yazıyordu.
Yine, 22 Temmuz 2022 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; GKRY lideri Anastasiadis, Kıbrıslı Türkleri “sadece bir çözüm yoluyla her türlü bağımlılıktan kurtulabileceklerini anlamaya çağırdı. 20 Temmuz 1974 Barış Harekatını kınayan  mesajlar yayınlayan ve  sosyal medya hesabından yapmış olduğu açıklamada Anastasiaddis, 20 Temmuz 1974 Harekatı sırasında hayatını kaybedenleri gururla andıklarını belirtirken hayatını kaybedenlere ve kayıpların yakınlarına ise  saygılarını sunduğunu dile getirdi.
Tüm ısrarlı girişimlerine karşın Türkiye’nin  uzlaşmaz tutumunu artırdığını, sunduğu uzlaşmaz tezlerin ise müzakerelerin başlaması  yönündeki her türlü çabayı engellediği iddiasında bulunan ve  “Teslim olma seçeneğini asla kabul etmeyeceğiz” diyen Anastasiadis “BM’nin en üst düzey yetkililerinin daha aktif olmaları ve müdahil  taraflarla  gerçekleştirecekleri temasların, BM Genel Sekreteri’ne sunduğumuz cesur Güven Yaratıcı  Önlemlerin görüşülebilmesi sürecini başlatabilme imkanı vermesini umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yine 22 Temmuz 2022 tarihli yerel basınımıza yansıyan haberlere göre Rum basını; KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar’ın 1 ve 8 Temmuz 2022 tarihlerinde sunduğu önerilere yer verdi. HaravgiGazetesi konu  haberi “Tatar’ın Anastasiadis’e yönelik Önerileri İki Devlet Mantığında Hareket Ediyor” başlığıyla aktardı. Gazete, haberinde Tatar’ın “İki Egemen Eşit Devletin Tanınmasından ve İki Devletin  İşbirliğinden” söz ettiğini belirtti.
27 Temmuz  2022 tarihi yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetini kanıtlaması için yapması gerekenler olduğunu iddia eden GKRY Lideri Anastasiadis,  BM’nin  müdahil olmasıyla önerdiği “Güven Yaratıcı Önlemlerin” uygulanması ve diyaloğun yeniden  başlaması umudunu dile getirdi.
26 Temmuz 2022 tarihli Fileleftheros Gazetesinin  “BM’den Hareket Bekliyor” başlıklı haberine göre Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in bir anma etkinliğinde okunan  mesajına yer verdi. Rum Hükümet Sözcüsü MariosPelekanos tarafından etkinlikte okunan mesajında Anastasiadis, Türkiye  ve Kıbrıs Türk tarafının her zaman sözünü ettikleri iyi niyetlerini kanıtlamak adına  bölgede gerginliği arttıracak eylemlerden  kaçınmaları gerektiğini savundu.
Nikos Anastasiadis“Türkiye’nin gerek Maraş, gerekse Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) her türlü ‘Yasadışı Eylem ve Tehditlerinin’ arzu edilen uygun ortamın oluşmasına katkı sağlamadığını” öne sürdü.
BM Genel Sekreterliğinin üst düzey yetkililerinin girişimlerinin, Kıbrıs Rum tarafının önerdiği Güven Yaratıcı Önlemler konusunda müzakereleri başlatabilmesi için gerekli zeminlerin oluşturmasını ümit  ettiğini dile getiren  Anastasiadis; açıklamasında Kıbrıs Türk Halkına da seslenerek “Birleşik ve tamamen bağımsız bir vatan ihtimalinin sunduğu imkanları düşünmeleri” çağrısında  bulundu.
Kıbrıs Rum tarafının kalıcı, fonksiyonel ve adil bir çözüm için müzakerelere başlama yönündeki siyasi irade ve kararlılığını kanıtladığını da iddia eden Anastasidis: “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin garantilerin, müdahale haklarının  ve yabancı askeri varlıkların bulunmadığı, toprak bütünlüğüne  sahip, bağımsız ve egemen bir devlete evrilmesinin arzulandığını” sözlerine ekledi.
26 Temmuz 2022 tarihli yerel yazılı basınımızda yer alan açıklamasında Kuzey Kıbrıs Türk  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Kıbrıs konusunda , Egemen Eşitliğe ve Eşit Ulusal Statüye Dayalı Yeni Siyaset Çerçevesinde,  Kıbrıs Türk Tarafının Ortaya Koyduğu Önerilerle Bir Yere Varılabileceğini” söyledi.
1 Ağustos 2022 tarihli yerel yazılı basınımıza  Rum basınından yansıyan haberlere göre; Politis Gazetesine  röportaj veren  Komünist AKEL Genel Sekreteri StefanosStefanu, Kıbrıs’ta bölünmenin kalıcı hale gelmesine doğru gidildiğini ve Kıbrıs sorununun , bugüne kadarki en kötü safhasında bulunduğunu söyledi.
AKEL Partisi Genel Sekreteri Stefanu, her ne kadar Türkiye “çok saldırgan ve kışkırtıcı”  olsa da, uluslararası camianın Türkiye’ye iyi niyetle yaklaştığını ve Kıbrıs  sorunundaki çıkmaz için Rum tarafına da sorumluluk yüklediğini kaydetti.  Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in politikasının da bu yüzden  başarısız olduğunu savunan Stefanu“Türkiye’nin uluslararası camianın iyi niyetinden  faydalandığını ve bölünmeyi kalıcı hale  getirecek yeni oldu-bittiler yarattığını” öne sürdü.
Stefanu, çıkmazın aşılmasının ve müzakerelerin  yeniden başlamasının hayati önem teşkil  ettiğini vurgulayarak, bu doğrultuda bazı inisiyatifler alınmasının gerekliliğine işaret etti.Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için fazla seçenek  bulunmadığını belirten Stefanu,“İki toplumlu ve iki bölgeli, siyasi eşitlik temelindeki federasyon çözümünün tek yol  olduğunu ve Türkiye’nin masaya koyduğu iki devletli çözüm seçeneğinden kaçabilmek için müzakerelerin  Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesi ve uzlaşılmış çerçevenin dışına çıkılmaması” gerektiğini  kaydetti.
Bu noktada hatırlatmakta yarar vardır; 1972’de  Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sayın Rauf R. Denktaş ve Klerides arasında görüşmeler devam ederken Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sayın Bülent Ecevit’in ‘Federasyon’ çözüm modelini dile getirmesinin ardından Rumlar görüşme sürecinden çekilmişlerdi.
Yine 1 Ağustos 2022 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan habere göre; Kathimerini  Gazetesine  röportaj veren İngiliz Yüksek Komiseri Lillie, Kıbrıs sorunu için “İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon Tek Seçenektir” dedi..Lillie, ne Rum tarafının  ne de İngiltere’nin iki devletli çözümü tartışmak  niyetinde olduğunu ve bu seçeneği yalnızca Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye’nin arzuladığını kaydetti.Yine Lillie, Crans Montana başlığının tamamen kapandığını kaydederken , Kıbrıs sorununun  çözümü kitabının da kapanmamış olmasını dilediğini söyledi.
Sonuç olarak; Rum-Yunan ikilisi ne derse desin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır ve var olmaya devam edecektir.  Kıbrıs Türk Halkı; Anavatanımız Türkiye’nin desteğinde  Kıbrıs’ta bağımsız ve egemen  devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yaşatmak azminde ve kararındadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa...
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.