banner913
banner932
banner1012

Ahmet Göksan’dan “Bir Demet Yaşam”


M. Erol EKENLEROĞLU

M. Erol EKENLEROĞLU

Okunma 03 Eylül 2019, 12:35

                       Değerli büyüğüm, Başkanım, araştırmacı yazar sn. Ahmet Göksan’ın “Bir Demet Yaşam” Tanık Olduklarım, Yaşadıklarım ve Araştırdıklarım, KIBRIS TÜRK’ÜNÜN ONUR MÜCADELESİNDEN eserinin 5. Kitabı da çıktı ve raflarda yerini aldı. Bu önemli eser hakkındaki düşüncelerimi,  eser için yazdığım ve kitabın 31- 33 sayfalarında yer alan SUNUŞ 2 yazımı sizlere aktararak sunacağım.

S U N U Ş--2

            “Unutulmasın ki, bağımsızlıklarına ve devletlerine sahip çıkmayan halklar, federasyon dahil hangi anlaşmayı yaparsa yapsınlar, yok olmaya mahkumdurlar. Unutulmasın ki Kıbrıs’ta Barış, bugün istenen biçimiyle federasyon  koşuluna bağlı değildir… Ve unutulmasın ki kalıcı ve sürekli bir barışın güvencesi, her iki halkın, kendi devletinde kendi evinin efendisi olmasıdır.” KIBRIS TÜRK AYDINLARI SELF - DETERMİNASYON HAREKETİ 27 Eylül 1989

              Yazar’ın, “BİR DEMET YAŞAM” Tanık olduklarım, Yaşadıklarım ve Araştırdıklarım KIBRIS TÜRK’ÜNÜN ONUR MÜCADELESİNDEN  eserinin 5.Kitabı da çıktı ve şu anda elinizde bulunmaktadır.Bu eserin de sunuş yazısını yazmamı sağlayarak beni onurlandıran değerli büyüğüm ve Başkanım Sn. Ahmet Göksan’a teşekkür ediyorum.

                Yazarın en önemli ve benim de takdir ettiğim özelliklerinden biri de Tarihte önceden yaşanmış olayları, günümüze ışık tutacak şekilde bizlere aktarması ve güncel olarak yorum yapması ve bizlere ışık tutmasıdır. Böylece okurlarına da değerlendirme ve karşılaştırma olanağı sunmaktadır.

                 Elinizde bulunan eserde de bu özelliğini görmüş olacaksınız. BAĞLANTISIZLAR HAREKETİNİN ARTÇI SARSINTILARI bölümünde Tarihte 1950-2010 yılları arasında neler olduğunu,zamanda yolculuk tadında okuyucusuna aktararak son dönemde yaşanan olaylar ile çatışmaların, anlatmış olduğu artçı sarsıntıların devamı olduğuna vurgu yapmıştır. Ayrıca bu dönem de Makarios’un Ankara ziyareti ve sonrasında olan gelişmeler, Makarios’un, bütün ziyaretlerinde(Türkiye hariç) Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki topluma dayalı bir devlet olduğu gerçeğini gizleyerek Türk’lerin azınlık olduğu olgusunu öne çıkardığını ibret ile okuyacaksınız. O dönem de Türkiye Cumhuriyet’i Başbakanı İsmet İnönü’nün Kıbrıs ile ilgili Amerika Başkan’ı Johnson ile ilgili konuları, Johnson’un tarihe geçmiş mektubunu ve İnönü’nün yazdığı cevabi mektubu ve sonrasında yaşanan olayları, Kıbrıs’ın Savunma Bakanı  Osman Örek’in BM’ye yazdığı mektup, Kıbrıs Türk’ünün Özgürlük ve Mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün, BM Genel Yazmanı Galo Plaza ile görüşmesi, Kıbrıs’a müdahale yaptırılmayan yıllar, O dönemde Türkiye Cumhuriyet Gazetesi’nden alınmış haberler,  Johnson’un özel temsilcisi George Ball’ın anıları, Erenköy Direnişi, Rum- Yunan İlişkileri, Konuya ilişkin BM raporları, Makarios’un 19 Temmuz 1974 tarihinde BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmayı ve günümüz de halen yapılması gerekenlere ışık tutan Kıbrıs Türk Aydınları Self- Determinasyon Hareketi’nin kuruluş bildirgesini soluksuz okuyacaksınız ve bugünlerle karşılaştırıp, Kıbrıs Türk’lerinin çektiği çileleri bir kez daha yaşayacaksınız. Ayrıca eserin sonunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Anayasası’nı da bütün olarak okuma fırsatını da bulacaksınız.

                   Yazar beşinci kitapta, ilk dört kitapta anlattıklarının boşlukta kalan dönemlerini  de böylece tamamlamış olmuştur. Onun içindir ki altıncısı da çıkacak olan bu eser dizisinin tamamı okunursa okuyucu gerekli bilgiyi almış olacaktır. Bu eser serisinde anlatılanlar tam ders niteliğindedir. Araştırmacı yazarlara ışık tutacak bilgi ve belgeler bulunmaktadır.6.cildini de yakın zamanda çıkaracağını söyleyen Sn. Göksan, Kıbrıs uyuşmazlığına ilişkin çözüm önerilerini de burada yazacağını  söylüyor. Bizlere de merakla beklemek kalıyor.

                     Değerli Büyüğüm, Başkanım, araştırmacı yazar Sn. Ahmet Göksan’ı, bizleri  bilgilendirdiği için ve özellikle  de Kıbrıs Türk’ünün Onur Mücadelesinde yaşananları ve tarih içinde yer alıp da unutulan önemli konuları hatırlattığı için kutluyorum ve anılarını da bir an önce beklediğimizi bilmesini istiyorum.

                     Sn. Göksan, kitabın  35-36 sayfasında yer alan Sunuş 3 yazısını “VEFA” örneği göstererek sağlığı bu sunuş yazısını yazmaya elverişli olmayan değerli büyüğüm, beni Kıbrıs konusunda bilgilendiren, Arşivime   çok sayıda belge ve fotoğraf veren, araştırmacı ve fotoğraf sanatçısı, saygım ve sevgim olan değerli ALTAY SAYIL’IN yerine yazmıştır. Ben de Değerli büyüğüm Altay Sayıl’a sağlığına bir an önce kavuşmasını ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bakınız sn. Göksan Sunuş 3 yazısında neler yazmış.

SUNUŞ 3

                                Bir Demet Yaşam, Yaşadıklarım, Tanık Olduklarım ve Araştırdıklarım Yakın Dönem Kıbrıs Türk’lerinin Onur Mücadelesinden serisinin beşincisini de sizlerle buluşturmanın buruk sevincini yaşıyorum. Neden mi?  Uzun yıllar birlikte çalışmaktan onur duyduğum araştırmacı arkadaşım, kardeşim Sevgili Altay Sayıl, seri kitaplarımın ilk kitabına sunuş yazmış ve devamına da sağlıklı olursa   yazacağını söylemişti. Ne yazık ki sağlığı birinci kitaptan sonra yazmasına izin vermediği için yazamadı. Buna karşın sürekli olarak yazmak istediğini yineliyordu. Ağır bir rahatsızlık geçirmekte olan Altay   Sayıl gibi güzel insanın sağlığına kavuşmasını diliyorum. Birlikte çalışmalar yaptığımız o günleri özlüyorum.

                                    Özellikle Kıbrıs Türk’lerinin mücadelesinin sembolü olan Türk Mukavemet Teşkilatı öncesinde Ada’nın her yerinde  yakılan Çoban Ateşlerini yakanların nerede ise tamamı ile görüşmeler yaparak notlar almıştık.

                                     Güzel insan sevgili kardeşim ALTAY SAYIL’ın sağlığına biran önce kavuşması isteğimi bir kez daha en içten duygularımla istiyorum.

                                       Bu nedenle O’nun yazacağı bu  alanı da üzülerek de olsa yazmış oluyorum. Sağlığına kavuşması dileklerimle.

                                       Bu değerli eserleri bizlere kazandıran sayın Ahmet Göksan’a teşekkür ediyor, kendisini kutluyorum. Bundan sonrası biz okurlara kitapları alarak okumak düşüyor. Türkiye’de Kültür Bakanlığı’nın bu kitaplardan aldığını, Milli Kütüphane’de bulunduğunu bilmekteyim. KKTC Devleti’nin ilgili Kurumlarının da altıncısı da çıkacak bu seriden alıp kütüphanelerinde bulundurmasının ve İngilizceye çevrilmesinin faydalı olacağı  düşüncesindeyim.

                                    Mutlu, sağlıklı, bilgili ve uyanık olalım.

Not: Kitaplara nasıl ulaşacaksınız.

1 Ağustos 2019’ kadar KKTC kitap fuarında

KKTC Işık Kitabevi – Lefkoşa

Deniz Kırtasiye-Lefkoşa

Ahmet Göksan - [email protected]

Mehmet Erol Ekenleroğlu - [email protected]

Ankara Kültür Sanatları Derneği -  [email protected]

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.