banner913
banner932
banner1012

AB POLİTİKASI BOŞUNA


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 03 Aralık 2020, 11:49

AP (Avrupa Parlamentosu)  “Kıbrıs”ta kapalı Maraş’ın bir kısmının açılması kararından geri dönülmesini, “Kıbrıs Sorunu”nun iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde çözümünü hedefleyen müzakerelerin yeniden başlatılmasını istemiş... AB’nin Avrupa Parlamentosu, üyeleri olan Rum Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan’ın istekleri doğrultusunda politikalar üretmekle bu iki üyesine destek vermektedir. Acaba  AB, Türkiye’ye yaptırımlar uygulanırsa, KKTC’nin iki ayrı devlet çözümü politikasının sonlanacağını mı umut edip beklemektedir? Bu gerçekçi olmayan bir yaklaşım. Nedeni açık ve net. Türkiye-KKTC ortak politikası, KKTC Cumhurbaşkanı  Sn. Ersin Tatar’ın da belirtmiş olduğu gibi KKTC Halkının kendisine herhangi bir müzakere sürecinde  (eğer müzakere süreci başlarsa)” federasyon” değil iki devletli bir çözüm için yetki vermesinden dolayı tam anlamıyla yerine oturmuştur.  Türkiye-KKTC ortak politikasının değişmesi olası değildir.
AB, 1997 yılından bu yana Avrupa Parlamentosuna daha fazla yetki verememiştir. Avrupa Parlamentosu’na daha fazla yetkiler, AB’nin üye devletlerinin Ulusal Parlamentolarından verilmektedir. AB’de karar verme mekanizması sadece AB Komisyonundadır. Komisyon ise AB kuruluşunun  kendi üyelerinin iç sorunlarına ilişkin kararlar üretmekte bile zorlanmaktadır. AB politikası, Türkiye’yi yaptırımlarla “cezalandırarak”, KKTC’nin iki ayrı devletli çözüm önerisini ve Türkiye’nin bu çözüm önerisine verdiği desteği sonlandırmaya yöneliktir. Bu tür politikalarla “Kıbrıs Sorunu”na çözüm üretmek olası değildir.
Bazı Rum kaynaklar, Fransa’nın Türkiye aleyhine yaptırım kararları alınması için başı çektiğini ve girişimlerini yoğunlaştırdığını bildirmekte. Fransa, “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) faaliyetlerini sonlandırması yönündeki telkinleri dikkate almadığını”, yaptırımlar için gerekçe olarak göstermiş. Bu tür yaklaşımların gerçeklerle hiçbir ilgisi yok. Fransa’nın “başı çekmesi”  ilginç. Diğer taraftan, İngiltere’nin garantör devlet olarak suskun kalması da ilginç... Uzun lafın kısası, AB’nin, Türkiye’ye bu tür yaptırımlar uygulama politikaları boşuna... AB’nin gerçeklerle yüzleşme zamanı çoktan geldi, geçti... İster yüzleşsin ister yüzleşmesin... Hem  Kıbrıs adası için iki devletli çözüm hem de Doğu Akdeniz konularında Türkiye-KKTC ortak politikası yürürlükte kaldığı sürece, hem Türkiye hem de KKTC istedikleri hedeflere ulaşacaklardır.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.