banner913
banner932
banner1012

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ VE GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1)


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 24 Kasım 2022, 12:43

Öğretmenler Gününüz Kutlu Olsun..
24 Kasım 1928 tarihi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mekteplerinin” Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür. 11.11.1928 günü toplanan Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Atatürk’e “Ulus Okulları Başöğretmenlik” şanını vermiştir..
1981 yılından bu yana kutlanan öğretmenler günü, 11 Kasım 1928’de Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Başöğretmen’ünvanını almasıyla belirlenmiş olan bir gündür.
Diğer bir değişle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. Doğum yıl dönümü olan 1981 yılından  beri 24 Kasım günleri  Anavatanımız Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde  Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Bakanlar Kurulu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” ünvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiş ve bu ünvan, 24 Kasım 1928’de Millet Mektepleri Talimatnamesinin yayınlanması ile  resmileşmiştir.
Önemli yeniliklerin   arasında olan harf inkılabı ve mekteplerin açılması  Atatürk sayesinde gerçekleştirilerek Türk milletine  büyük katkı sağlanmıştır.24 Kasım 1928 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Millet Mekteplerinin açılması ile  öğretmenler günü de ilan edilmiştir.  Kaynak: https//www.haberso.com/haber/5741782/ogretmeler-gununun-onemi
Ulu Önder Atatürk “Öğretmenler, Cumhuriyetin Fedakar Öğretmen ve Eğitimcileri, Yeni Nesli Siz Yetiştireceksiniz ve Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır.  Sizin Başarınız Cumhuriyetin Başarısı Olacaktır, Cumhuriyet Sizden ‘Fikri Hür, Vicdanı Hür, İrfanı Hür’Nesiller İster”  demişti.
Kıbrıs Türk Halkı, İngiliz Yönetiminde dahi Atatürk İlke ve İnkılaplarını yürekten benimserken 15 Ağustos 1928’de toplanan Öğretmenler Cemiyeti “Türkiye’de Latin Harfleri kabul edildiği zaman  Kıbrıs’ta da kabul edilmesini” karara bağlıyordu.
Latin Alfabesinin kabul edilmesinden sonra 24 Kasım 1928 tarihinde  açılan Millet Mektepleri ile okuma yazma seferberliği başlatılırken, Atatürk bu çalışmalara ‘Başöğretmen’ sıfatıyla katılmıştır. Arap Alfabesinin bırakıldığı o günde Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul eden Atatürk’ün izinde giden öğretmenlerimiz bir çok başarılı çalışmalara imza atacaklardı.
O günde, İngiliz Sömürge Yönetiminin,  Kıbrıs Türk Halkının din kimliğini ortaya çıkarma politikaları, öğretmenlerimizde milli kimliğe sarılma refleksini doğurmuştur.  Çünkü dini unsur kültürel kimliğin bir parçası olmakla beraber evrensel değerleri yansıttığından Kıbrıs  Türk Halkı gibi  varoluş mücadelesi veren bir halk için “Milli Kimlik” çok önemliydi.
“Batmayan Eğitim Güneşlerimiz” adlı kitabında Eğitimci Ali Nesim “Kıbrıs Türk Halkı olarak bulunduğumuz yere nasıl geldiğimizi en iyi öğretmenler biliyor, çünkü  Kıbrıs Türk halkının var olma mücadelesi  hep öğretmenlerin önderliğinde gerçekleşmiştir” demektedir.  Kaynak: Ali Nesim, Uluslararası Sosyal Araştırma Dergisi s. 216, Aralık 2009
1948 yılında  Kıbrıs Türk öğretmenlerinin  davetlisi olarak bir grup öğretmenle  Kıbrıs’a gelen  Haseneİlgaz “Kıbrıs Notları” isimli kitabında, Kıbrıs Türklerinde hayret ve heyecan içinde şahit olduğum milli coşkuyu görünce “ Kendi Kendime veÇevreme Sürekli Bu Nasıl Oldu” sorusunu sormadan duramadım ve öğrendim ki  “Kıbrıslılar  Bunu Öğretmenlerine  Borçlu” demiştir. Kaynak : Haseneİlgaz, Kıbrıs Notları, Doğan Kardeş Yayınları, 1949
O günleri öğretmen İsmail Savalaş“Batmayan Eğitim Güneşlerimiz” adlı kitabında şöyle anlatıyor:“Yıl 1938.. Görev yapılan köy Türk-Rum  karma bir köy. Geceleri gaz lambası ile köylüye kurs açtım. Okuma-Yazma ve Türkçe öğrettim.Köylüye gazete, kitap okuyarak havadislerden haberdar ederdik.  Atatürk’ten ve yaptıklarından   söz etmek pek hoşlarına giderdi. Her gece köy kahvesinde milli roman okurduk, köylü bayılırdı. Kapı ve pencereleri kapayarak Marşlar öğretir, Bayrak çeker, törenler yapar, milli hisleri besleyecek  şekilde hareket ederdik” diyor.
1981 yılından beri 24 Kasım, anavatanımız Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde   “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır.Yine, öğretmenlik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği “Öğretmenler Günü”  pek çok ülkede 1994’ten beri  her yıl 5 Ekim günü UNESCO  tavsiyesiyle kutlanmaktadır.
5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “ Öğretmenlerin  Statüsü Hükümetler Arası  Özel Konferansı”nın  sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “ Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”nin oy birliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür. Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler “Öğretmenler Günü” olarak belirlenmiştir.. Örneğin  12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya , Mısır, Suuidi  Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen)  her yıl 28 Şubat günü öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Öğretmenler_Günü
Öğretmenler Günü’nün   amacı; öğretmenin toplumdaki yeri, rolü, önemi ve değerini anlamak, öğretmeni bulunması gereken yüce yerine oturtmaktır.Öğretmenler arasındaki bağı kuvvetlendirmek, öğrencileri ile aralarındaki sevgi, saygı ve dayanışmayı güçlendirmektir. Emekli olan öğretmenleri saygıyla anmak ve yeni atanmış  öğretmenlere mesleklerinin bilincine  varmalarını sağlamaktır. Diğer bir değişle, Öğretmenler Günü, bu fedakar öğretmenlerimizin kıymetini bir kez daha düşünüp anlamamızı sağlayan önemli bir gündür.
Atatürk “Öğretmenler, Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır” demekle öğretmene  verdiği sorumluluk büyüktür. Atatürk İlke ve İnkılaplarını  adım adım izleyen  Kıbrıs Türk Halkı, 15 Ağustos 1928’de toplanan Öğretmenler Cemiyeti  “Türkiye’de Latin Harfleri Kabul Edildiği  Zaman Kıbrıs’ta Da Kabul Edilmesini” karara bağlamıştı. 
Kıbrıs’ta öğretmenlerimiz “İngiliz Sömürge Yönetimi” döneminde  sadece çocukları okutmakla kalmamışlar, Kıbrıs Türk halkının bilinçli ve Atatürkçü insanlar olarak yetişmeleri için büyük çaba harcamışlar ve de Türklüğü ve Kemalizm’i, Adanın en ücra köşesine kadar taşımışlardır. Atatürk’ün gösterdiği yoldan giden ve Kıbrıs Türk Halkının bağrından çıkan öğretmenlerimiz, Atatürk’ün İlke ve Devrimlerine bağlı kuşaklar yetiştirmişler, ulusal bilincin oluşmasında, Türklük şuurunun yerleşmesinde birer meşale olmuşlardır.  Öğretmenlerimiz  Rum-Yunan ikilisinin Enosis hayallerine karşı mücadelede önder olurken bunu kendilerine temel “Milli Görev” olarak bilmişlerdir.
İngiliz Yönetiminin asimilasyon politikalarına karşı köy öğretmenleri Kıbrıs Türk halkının dinini ve dilini kaybetmemesi için büyük mücadeleler vermiştir. Kıbrıs Türk toplumunda Türk dilinin, kültürünün kazandırılmasında, yaşatılmasında ve milli kimliğinin oluşumunda en küçük köylerde ve en zor şartlar altında mesleğinin gereklerini yerine getirmeye çalışan öğretmenlerin rolü inkar edilemez.
Türk Kurtuluş Savaşı sonrası, kendisine  “İşte Memleketi Kurtardınız, Şimdi Ne Yapmak İstersiniz” diye sorulduğunda Atatürk: “Eğitim Bakanı Olarak Milli İrfanı Yükseltmeye Çalışmak En Büyük Emelimdir” diyerek eğitim, öğretim ve öğrenimin önemine  dikkat çekmiştir.
Sonuç olarak; Atatürk; dünden bugüne öğretmenlerimizin her sözünde en güzel misal, en unutulmaz örnektir. Atatürk,  Kıbrıs Türk Halkı için İngiliz Koloni İdaresinin karanlıklarını aydınlatan bir meşale ve yarınlar için bir umut ve de Kıbrıs Türk Halkına can veren bir kaynaktır.
Türk Milleti olarak; Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İlke ve İnkılaplarına sıkı sıkıya bağlı kalarak o’nun yolunu izlemek en büyük görevimiz olmalıdır.
Başöğretmen  Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm öğretmenlerimizin “Öğretmenler Günü” Kutlu Olsun. DEVAM EDECEK..
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.