banner913
banner932
banner1012

14 Ağustos, özgürlüğün nefesi!


Adnan IŞIMAN

Adnan IŞIMAN

Okunma 14 Ağustos 2020, 12:58

Bu gün On dört Ağustos, binlerce Kıbrıs Türküne ulaşamayan can güvenliğinin sağlandığı, korkunun ortadan kalktığı, özlenen huzurun kapı aralığından başını uzattığı gün işte bu gündür!
O günleri yaşamayanlar beni anlamakta zorluk çekebilirler.
Çoğu gencimize anlatamadık ya, asıl ona yanarım!
Bizim için ikinci harekatlar neydi bilir misiniz?
Sizi içine düştüğünüz çukurdan çıkarmaya uzanan bir el vardır, o eli görüyorsunuz, varlığını hissediyorsunuz ama ne yazık ki yakalayamıyorsunuz.
20 Temmuz günü beklenen o kurtarıcı el mazlum Kıbrıs Türküne doğru uzandı ama Kıbrıs Türkünün büyük çoğunluğu o eli ancak 26- 27 gün sonra tutabildi!
O ele uzanamayan bir bölgede görevli olduğumdan bu hislere tercüman olan biriyim!
Asıl belirleyici olan 14 Ağustosa verilen önemin sıradanlığı karşında ise öfkeliyim.
20 Temmuz harekatlarından sonra geçen süre zarfında birçok yerleşim bölgelerinde ( örneğin, Aleminyo da, Limasolda, Muratağa da, Atlılarda, Sandallar da, Taşkent te, Taşpınar da ) yüzlerce Türk, Rum ve Yunanlılar tarafından katledildi.
Esir olarak alınıp götürülenlere yapılan işkenceler, mezalimler, insanlık dışı hakaretler, açlıkla karşı karşıya kalan Kıbrıs Türkü bu cefalardan ancak 2 ci harekatlardan sonra kurtulabildi.
Muratağa, Atlılar ve Sandallarda yapılan katliamlar tespit edilir edilmez,  bizzat yerinde görenlerden biriyim.
20 Temmuzda yapılan harekatlar bir başlangıçtı ama sonuca ulaştıran ve büyük çoğunluğa rahat nefes aldırtan harekatlar ancak bir aya yakın zaman diliminden sonra, 14 Ağustos 1974 de gerçekleştirile bilindi.
Halbuki Türkiye oluşan şartlara rağmen Birinci harekattan sonrasında bile hep uzlaşıdan yanaydı.
12 Ağustos  günü Türkiye uzlaşıya varılması için iki öneri açıklamıştı.
Birincisi altı kanton lu bir öneriydi. İkinci öneri ise iki bölgeli öneriydi.
Rum ve Yunan heyetine yollanan bu teklife Klerides ile Mavros yapılan teklifleri görüşmek üzere 48 saat süre istemek yanında Mavros "Silah gölgesinde anlaşma imzalanmaz" dedi.
Türkiye süre istemini reddetti ve ikinci harekat için düğmeye basıldı.
İşte bu gün 46 cı sını kutladığımız 2 harekatların gerçekleştiği şu günde kaybettiğimiz şehitlerimizi sevgi, minnet  ve saygıyla anarken, mücadeleye katkı koyanlara teşekkürlerimizi sunmak görevimiz olmalıdır.
20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta başlattığı ve 14 Ağustos'ta Türk Birlikleri'nin Lefkoşa'ya ve civar bölgelere girmesiyle başlayan askerî harekât aynı zamanda KKTC nin bu gün var olan sınırlarının belirlenmesiyle sonuçlandı.
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.