banner913
banner932
banner1012

ZEYTİN SEVİNDİRDİ


Özcan ÖZCANHAN

Özcan ÖZCANHAN

Okunma 10 Kasım 2015, 18:46

Bu yılki zeytin üretimi ve hasadı sevindirici oldu.. Adanın dört yanından toparladığımız bilgiye göre , geçmiş yıllarda hasad edilen ürün kadar bulabildik, diyorlar.

Yeniceköydeki zeytinyağı değirmenine uğradık ve , yıllardan beri  yağcılık , değirmencilik işleri yürüten Burhan Bardağı  dinledik.

“ Geçen yıl  300-400 kilo zeytin getirenler vardı değirmenimize. Bu yıl da fena sayılmaz.Yağmur yeterli yağmadı, kuraklık, susuzluk, bir yandan da Afrika çöllerinden gelen hava ile kuma  rağmen üreticiler memnun sayılır. Bölgelere göre hasad miktarı değişir, çıkartılan yağ fiyatı bizde 5 litrelik bidon 85 TL , kara yağ daha pahalı. Zeytin ağacı bakım ister, besleme, sulama, budama zamanında yapılırsa, elbette maksıl da iyi olur. Yeterki hava koşulları zeytin çiçeklerini zamanında vurmasın” dedi.

Ve uyardı, “zeytin yağı satın alırken , olur olmaz yerlerden ve  kişilerden alınmasın, zira duyduğumuza göre, esas yağa başka yağlar da katıp satanlar varmış”,

“iyi yetişmiş zeytin meyvelerinin 3-4 , 5-6, 6-7 kilosundan bir litre yağ alınır, bölgesine ve toprağına göre”.

 

Zeytin ve narenciye ülkesi Kıbrısımız, maalesef artık, zeytin ve narenciye ithal eder, yerli üretici böyle mi korunacak” diye sordu Burhan Bardak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.