banner913
banner932
banner1012

Seda Yorgancıoğlu: Kıbrıs çok daha rahat ve kolay yaşanan bir yer

banner1020

Dünyanın birçok ülkesinde yaşayan Kıbrıslı Türklerin nabzını tutuyoruz. ‘Kıbrıs’ta yaşam’ adlı köşede gerçekleştirdiğimiz röportajlarla özelde sizin hikâyenizi dinlerken, genelde sosyal içerikli mesajlar veriyor, keyifli birkaç dakika ile yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin bu platformda bir araya gelmelerine olanak sağlıyoruz.

banner974
Seda Yorgancıoğlu: Kıbrıs çok daha rahat ve kolay yaşanan bir yer

banner971

Yurtdışı köşemizin bu haftaki konuğu son 5 buçuk yıldır, Kıbrıs’ta birçoğumuzun gayet iyi tanıyıp sevdiği bir şehir olan İstanbul’da yaşayan Seda Yorgancıoğlu. Oraya yüksek lisans eğitimini bitirdikten sonra çok sevdiği bir şehir olduğu için taşındığını belirten Yorgancıoğlu, ilk yıllara göre şimdilerde İstanbul’da yaşamanın zorlaştığını kaydetti.Yorgancıoğlu, her ne kadar aynı dili konuşsak da Türkiye ve Kıbrıs kültürünün birbirinden çok farklı olduğunun altını çiziyor. İstanbul’un çok hızlı ve yorucu bir şehir olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, Kıbrıs’ın çok daha rahat ve kolay yaşanan bir yer olduğunu vurguladı.

  • Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Kıbrıs Lefkoşa’da doğup büyüdüm ve 17 yaşına, yani liseyi bitirene dek Kıbrıs’ta yaşadım. Liseden sonra üniversite eğitimi için Amerika’ya gittim ve yüksek lisans ile birlikte 7 yıl orada yaşadım. Eğitim hayatı bitince ise şu anda yaşamakta olduğum İstanbul’a taşındım. Ailem (annem, babam, kız kardeşim ve diğer geniş ailem) halen Kıbrıs’ta yaşıyor. Ben şu anda İstanbul’da Dil ve Konuşma Terapisti olarak çalışıyorum.

  • Evli misiniz? Eşiniz yabancı mı? Çocuklarınız var mıdır?
    • Evliyim, eşim Ankaralı. Çocuk sahibi değiliz.
  •  Özellikle genç neslin Türkçeyi kullanmaktan uzaklaşarak unutmaya başladığı iddia ediliyor, buna katılıyor musunuz? Sizin kullandığınız baskın dil hangi dildir?
    • Türkiye dışında yaşayan kişiler için bu doğru olabilir. Etrafınızda Türkçe konuşan biri olmadığı zaman ve sürekli yabancı bir dil kullanmanız gerektiği durumda ister istemez Türkçe’den uzaklaşıyorsunuz. Fakat bunu bence Türkçeyi unutmak değil de alışkanlıkların değişmesi olarak tanımlamak daha doğru. Aynı durumu Amerika’da yaşarken ben de yaşadım fakat Türkiye’ye dönünce alışkanlıklar tekrar değişti.
  • Neden yurt dışında yaşıyorsunuz? Kaç yıldır yurtdışındasınız? Hangi ülkenin hangi şehrinde yaşıyorsunuz? Yaşadığınız yerle ilgili bilgi verebilir misiniz?
    • Ben son 5 buçuk yıldır, Kıbrıs’ta birçoğumuzun gayet iyi tanıyıp sevdiği bir şehir olan İstanbul’da yaşıyorum. Buraya yüksek lisans eğitimim bittikten sonra çok sevdiğim bir şehir olduğu için taşındım. Daha sonra da şimdiki eşim ile tanışıp evlenince burada yaşamaya devam ettim. İstanbul bence dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Fakat yaşam şartları kolay olan bir şehir değil maalesef. Kalabalık, trafik, ve son zamanlardaki terör olayları burada yaşamayı zorlaştırıyor.
  • Sizi oraya götüren sebep neydi?
    • İstanbul, çocukluğumda ailem ile birlikte ziyaret etmeyi en sevdiğim yerdi.  Daha sonra kız kardeşim de İstanbul’da eğitim almaya başladı. Ben de yurt dışı eğitimim bittikten sonra onun yanına taşındım.
  • Kültür farkı yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu sizi nasıl etkiledi? Alışmak için neler yaptınız?                                                                                                                                                                                                                                                         Her ne kadar aynı dili konuşsak da Türkiye ve Kıbrıs kültürü birbirinden çok farklı. Ayrıca Türkiye’nin değişik yerlerinde de birbirinden farklı kültürler var. Özellikle de Amerika’da uzun süre yaşadıktan sonra Türkiye’ye gelmek bu kültür farklılıklarını daha da belirginleştirdi. Fakat bu her taşındığınız yeni yer için geçerli olan bir durum. Başta bir alışma dönemi oluyor, nerede nasıl hareket etmeniz gerektiğini, neyi nasıl söylemeniz gerektiğini öğreniyorsunuz. Daha sonra da eğer bu kültür içerisinde yaşamaya kararlıysanız, siz de kültüre uyum sağlıyorsunuz.
  • Kıbrıs’a en çok ne sıklıkta gelip gidiyorsunuz? Ne kadar zaman kalıyorsunuz? Neden?
    • Kıbrıs’a her ay veya iki ayda bir gidip geliyorum genellikle. Bu ziyaretler çalıştığımdan dolayı 2-3 gün sürüyor. Yaz aylarında 1-2 haftaya uzayabiliyor.
  • Kıbrıs’taki sosyal yaşam veya gelişmelerle ilgili nasıl haber ediniyorsunuz? Kıbrıs’ta yaşamı nasıl takip ediyorsunuz?
    • Ailem ve arkadaşlarımla sürekli iletişim içindeyim ve Kıbrıs ile olan en önemli bağım onlar. Fakat bunun dışında sosyal medya ve Kıbrıs’taki gazetelerin internet sayfalarından da yararlanıyorum.
  • Kıbrıs’ta en çok neleri özlüyorsunuz?
    • Tabii ki aile ve çocukluk arkadaşlarım. Bunun dışında deniz, kum, güneş...
  • Kıbrıs ve yaşadığınız yeri kıyaslayacak olursak neler söylemek istersiniz? Kıbrıs’taki yaşamınızla İstanbul’daki yaşamınız arasında ne gibi farklar var? Sizi en çok zorlayan neydi?
    • Kıbrıs ve İstanbul’u kıyaslayacak olursak ikisinin de artıları ve eksileri var tabi. Kıbrıs çok daha rahat ve kolay yaşanan bir yer. Çalışma saatleri, mesafeler, trafik ve güvenlik açısından İstanbul’a göre çok daha kolay. Ayrıca etrafınızda çok uzun zamandır tanıdığınız arkadaşlar ve aileniz olması da çok büyük bir artı. İstanbul’da çok daha hızlı ve yorucu bir hayat var. Fakat İstanbul’da yaşamanın artısı da her konuda (eğlence, iş, kültür-sanat etkinlikleri, yeme-içme..vs) çok daha fazla opsiyon olması. Hafta arası rutin bir hayat yaşasanız da hafta sonu rutinin dışına çıkıp hiç yapmadığınız bir şey yapabiliyorsunuz.
  • Kıbrıs’a geri dönmeyi düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız neden ve ne zaman, düşünmüyorsanız neden?
    • İleriki yaşlarda Kıbrıs’a dönmeyi düşünebilirim. İstanbul’un hızından yorulduğumuz zaman daha sakin ve rahat bir hayat yaşamak için ideal bir yer bence.
  •  Kıbrıs’tan yurtdışına çıkmak isteyenler için ne gibi tavsiyeleriniz var?
    • Yurt dışında yaşamanın artılarını ve eksilerini tartmalarını öneririm. Taşınmak istedikleri yeri önceden araştırıp burada yaşamayı bir süre denemeleri daha sağlıklı olur. Bazen başka bir ülke bize uzaktan çok daha çekici gelse de yaşamaya başladıktan sonra oranın da farklı zorlukları olduğunu görürüz.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.