banner913
banner932
banner1012

“İki ülke arasında en büyük fark düzen”

banner1020

Bu haftaki yurtdışı sayfamızın konuğu İngiltere’nin başkenti Londra’ya bağlı Essex bölgesinin Basildon kasabasında yaşayan Ertanç Hidayettin.

banner974
“İki ülke arasında en büyük fark düzen”

banner971

Lefke’de doğan 47 yıl önce eğitim amacıyla İngiltere’ye giden Ertanç Hidayettin eğitimini tamamladıktan sonra Kıbrıs’ın politik ve ekonomik durumu nedeniyle geri dönmeyerek aslen Kıbrıslı olan eşiyle tanışıp evlenip yaşamını burada kurdu.

Önceleri bir kültür şoku yaşamasına karşın öğretmenlik ve kamu görevi yapması nedeniyle şoku atlatarak hayatına devam eden Hidayettin, iki ülke arasındaki en önemli farkın düzen olduğunu vurguladı.

İşte Ertanç Hidayettin’in sorduğumuz sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:

Sizi tanıyabilir miyiz? (Nerede kalıyorsunuz? Nerede doğup büyüdünüz?

Ben Ertanç Hidayettin. Lefke, Kıbrıs’ta doğdum. İngiltere’nin Essex bölgesindeki Basildon kasabasında yaşıyorum.

Ne iş yapıyorsunuz? Kaç kardeştiniz? Aileniz? v.s…)

2007 yılında çalıştığım Islington Belediyesinden erken emeklilik alıp ayrılmıştım. Henüz devlet emekliliğine ayrılmadım. Bu yıl Ekim ayında 65’e basınca ayrılırım. Üç kardeşiz.

Evli misiniz? Eşiniz yabancı mı? Çocuklarınız var mıdır?

Evliyim. Eşim İngiltere’de doğdu. Ailesi Kıbrıs’tan 1950’lerde İngiltere’ye gelip yerleşti. Bir kızımız var ve iki tane de torunum.

Özellikle genç neslin Türkçeyi kullanmaktan uzaklaşarak unutmaya başladığı iddia ediliyor, buna katılıyor musunuz? Sizin kullandığınız baskın dil hangi dildir?

Genç nesil Türkçeyi değil, İngilizceyi ana dili olarak gördüğü büyük ölçüde doğru. Bu ülkede 4, beşinci jenerasyonun yetişmeye başladığını düşünürsek bu her toplum için doğal. Ben Türkçeyi ve İngilizceyi eşit derecede kullanıyorum.

Neden yurt dışında yaşıyorsunuz? Kaç yıldır yurtdışındasınız? Hangi ülkenin hangi şehrinde yaşıyorsunuz? Yaşadığınız yerle ilgili bilgi verebilir misiniz?

İngiltere’ye eğitim amacıyla geldim. Burada yaşamaya devam etmemin önemli nedenlerinden biri Kıbrıs’ın politik, ekonomik durumudur. 47 Yıldan beri İngiltere’de yaşamaktayım. Basildon, Londra’dan 35 mil uzaklıkta bir kasabadır. Londra’dan varoşlara göç eden insanlarla hızla büyümüş bir yerleşim bölgesidir.

Sizi oraya götüren sebep neydi?

Londra’nın ev fiyatlarının çok yüksek olması, sakin bir bölgede yaşayıp kızımı daha güvenilir bir yerde yetiştirmek Basildon bölgesine yerleşmemizin başlıca nedenleridir.

Kültür farkı yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu sizi nasıl etkiledi? Alışmak için neler yaptınız?

Ülkeye ilk geldiğimde kültür şoku muhakkak yaşadım. İngilizce dilini akademik düzeyde öğrenmem, önce öğretmenlik yapıp, sonra ve kamu hizmetlerinde görev almam ülkeye entegre olmamı kolaylaştıran etkenlerdir.

Kıbrıs’a en çok ne sıklıkta gelip gidiyorsunuz? Ne kadar zaman kalıyorsunuz? Neden?

Son on yıldan beri Kıbrıs’ı çok sıklıkla tatil amaçlı ziyaret etmekteyim. Genellikle yaz dönemlerinde ve birkaç yıldır Ekim veya Kasım aylarında Kıbrıs’ı ziyaret ediyor ve çalıştığım içinde en fazla iki hafta kalıyorum.

Kıbrıs’taki sosyal yaşam veya gelişmelerle ilgili nasıl haber ediniyorsunuz? Kıbrıs’ta yaşamı nasıl takip ediyorsunuz?

Internet, sosyal medya ve uydudan izlediğim kanallar sayesinde gelişmelerden günlük haberim oluyor. Yukarıdaki metotlardan Kıbrıs’ta yaşamı takip etmek oldukça kolaylaştı.

Kıbrıs’ta en çok neleri özlüyorsunuz?

Kıbrıs’ta en çok yaşadığım mutlu çocukluk ve gençlik yıllarımı özlüyorum. Yani şimdiki değil, daha çok 50’li, 60’lı yılları..

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, açık hava

Kıbrıs ve yaşadığınız yeri kıyaslayacak olursak neler söylemek istersiniz?Kıbrıs’taki yaşamınızla şimdi bulunduğunuz ülkedeki yaşamınız arasında ne gibi farklar var? Sizi en çok zorlayan neydi?

İki ülke arasındaki farkı bir kelimeyle açıklayabilirim. Düzen. Daha fazla açıklarsam, bürokratik engellerin azlığı, iş anlayışı, yasaların insanları etkili bir şekilde koruması, en yüksek mevkilerde olanların bile genelde alçak gönüllüğü, gösterişten uzak olmaları, eğitim imkanları, muazzam kültürel, sosyal zenginlik, v.s.

Kıbrıs’a geri dönmeyi düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız neden ve ne zaman, düşünmüyorsanız neden?

Kesinlikle Kıbrıs’ a geri dönmeyi düşünmüyorum. Doğduğum yeri çok sevmeme rağmen, doğduğun yer değil, doyduğun yer felsefesini benimseyen biri olduğumdan. Bu ülkede sağlam kök saldığımdan.

Kıbrıs’tan yurtdışına çıkmak isteyenler için ne gibi tavsiyeleriniz var?

Mümkün olduğu kadar fırsatlardan yararlanıp yut dışını ziyaret etsinler. Dünyanın merkezinin Sarayönü olmadığını görüp anlasınlar. Ancak başka ülkelere göç etmek isteyenler çok iyi araştırma yapsınlar. Bu hiç kolay değil. İngiltere’ye gelmek isteyenler için en fazla 3 yıl kadar bir süre kaldı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.