banner913
banner932
banner1012

ALİ KÜÇÜK: "Kıbrıs'taki gelişmeleri internet üzerinden takip ediyorum"

banner1020

Dünyanın birçok ülkesinde yaşayan Kıbrıslı Türklerin nabzını tutuyoruz. ‘Kıbrıs’ta yaşam’ adlı köşede gerçekleştirdiğimiz röportajlarla özelde sizin hikayenizi dinlerken, genelde sosyal içerikli mesajlar veriyor, keyifli birkaç dakika ile yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin bu platformda bir araya gelmelerine olanak sağlıyoruz.

banner974
ALİ KÜÇÜK: "Kıbrıs'taki gelişmeleri internet üzerinden takip ediyorum"

banner971

Sizi tanıyabilir miyiz? (Nerede kalıyorsunuz? Nerede doğup büyüdünüz? Ne iş yapıyorsunuz? Kaç kardeştiniz? Aileniz? v.s…)

İsmim Ali Küçük, İngiltere’nin Essex bölgesinde yaşıyorum. İngiltere’de doğup, 10 yaşındayken ailemle Kıbrıs’a yerleşmeye geldik. Kıbrıs’ta yaklaşık 7 sene yaşayıp, ortaokul ve liseye okuduktan sonra, tekrar üniversite için İngiltere’ye üniversite. Şu anda Londra’da bir sigorta şirketinde Muhasebecilik yapıyorum. Ailem Kıbrıs’ta yaşıyor. İki kız kardeşim var. Bir tanesi Kıbrıs’ta yaşıyor, diğeri ise İngiltere’nin Southampton Üniversitesi’nde okumaktadır.

Evli misiniz? Eşiniz yabancı mı? Çocuklarınız var mıdır?

Evli değilim ve çocuğum yok.

Özellikle genç neslin Türkçeyi kullanmaktan uzaklaşarak unutmaya başladığı iddia ediliyor, buna katılıyor musunuz? Sizin kullandığınız baskın dil hangi dildir?

Küreselleşmenin gittikçe arttığı bir dönemde, özellikle internet sayesinde, genç neslin Türkçeyi kullanmaktan uzaklaşarak unutmaya başladığına inanabilirim. Benim kullandığım baskın dil İngilizcedir.

Neden yurt dışında yaşıyorsunuz? Kaç yıldır yurtdışındasınız? Hangi ülkenin hangi şehrinde yaşıyorsunuz? Yaşadığınız yerle ilgili bilgi verebilir misiniz?

İngiltere’deki üniversite ve iş imkânlarından dolayı yaklaşık 23 senedir yurt dışında yaşıyorum. Londra’nın kuzey doğusunda bir saat uzaklığındaki Colchester kasabasında yasıyorum. Colchester’in nüfusu yaklasik180,000 kişidir ve İngiltere’nin kaydedilmiş en eski kasabasıdır.

Sizi oraya götüren sebep neydi?                                                             

Ünüversite 

Kültür farkı yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu sizi nasıl etkiledi? Alışmak için neler yaptınız?

Daha önceden İngiltere’de yasadığım için, kültür farkı çok yasamadım. Fakat genel olarak aldığım izlenim; İngiltere’deki insanlar Kıbrıs’a göre biraz daha soğuktur ve İngiliz ailelerin içindeki bağlar daha azdır diye düşünüyorum.

Kıbrıs’a en çok ne sıklıkta gelip gidiyorsunuz? Ne kadar zaman kalıyorsunuz? Neden?

Senede en az bir defa, ailemi ve arkadaşlarımı görmek için Kıbrıs’a gitmeye çalışıyorum. Genel olarak bir hafta kalıyorum.

Kıbrıs’taki sosyal yaşam veya gelişmelerle ilgili nasıl haber ediniyorsunuz? Kıbrıs’ta yaşamı nasıl takip ediyorsunuz?

Kıbrıs’taki sosyal yasam ve gelişmeleri internet üzerinden ve ailemle yaptığım telefon görüşmeleriyle takip ediyorum.

Kıbrıs’ta en çok neleri özlüyorsunuz?

Kıbrıs’ın havasını ve insanlarını, özellikle ailemi ve arkadaşlarımı, özlüyorum.

Kıbrıs ve yaşadığınız yeri kıyaslayacak olursak neler söylemek istersiniz? Kıbrıs’taki yaşamınızla İngiltere’deki yaşamınız arasında ne gibi farklar var? Sizi en çok zorlayan neydi?

Kıbrıs’ta büyüdükten sonra, yurtdışında ki en büyük iki fark insan kalabalığı ve her şeyin (ulaşım vs.) sistemli olmasıdır. Yurtdışında teknolojinin gelişimine ayak uydurmak ve en küçük hareketimizde bile alıştığımızın aksine onu kullanmaya mecbur kalıyoruz.

Kıbrıs’a geri dönmeyi düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız neden ve ne zaman, düşünmüyorsanız neden?

Kıbrıs’a geri dönmeyi su anda düşünmüyorum. Ekonominin geliştiği, iş imkânlarının arttığı ve Rumlarla barış ve bir anlaşmanın olduğu zaman Kıbrıs’a dönmeyi düşünebilirim.

Kıbrıs’tan yurtdışına çıkmak isteyenler için ne gibi tavsiyeleriniz var?

Kıbrıs’tan çıkmak isteyenler için öncellikle acık görüşlü ve kendi istekleri için fedakâr olmalarını öneriyorum.                              

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Teşekkürler…

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.