banner913
banner932
banner1012

YILANIN BELİ


Ahmet GÖKSAN

Ahmet GÖKSAN

Okunma 06 Haziran 2016, 16:40

“Bu Anayasa da tadilatı kabul etseydik her şey halledilecek miydi? Akritas Planında bunun cevabını gördük. Anayasayı tadil teklifleri, bütün antlaşmaları ortadan kaldırmak mücadelesinin ilk safhasıydı. 13 maddelik tekliflerine ‘Evet demiş olsaydık, arkasından 13 madde daha çıkartacaklardı. Ta ki Enosisi engelleyen bütün hükümler kaldırılmış olsun.” 1981

 

                                                                                             Dr. Fazıl KÜÇÜK

 

         Kasım ayında Birleşik Amerika Devletlerinde yapılacak olan Başkanlık seçimine partilerin hangi adayla katılacağı belli oldu gibi görünüyor. Cumhuriyetçi Parti adayı Bay Donald Trumpun adaylığına kesin gözü ile bakılıyor. Kamuoyu yoklamalarında diğer adayla arasındaki oy farkını kapattığı görülüyor. Parti içerisinde Trumpun adaylığına karşı çıkanların itirazlarından vazgeçmeleri sonucu aradaki farkın kapatıldığını belirtmek istiyoruz.

Irkçı söylemleri ile bilinen Bay Trumpun ulaştığı bu noktayı Vaşington Post gazetesinde değerlendiren Bay Robert Kagan, “Trump kendisini üreten partiyi aştı. Her gün büyüyen destekçi ordusu, derhal ve tümüyle Trumpu kucaklamadığı için partiye düşmanlık besliyor. Onların itaati sadece ve sadece Trumpa” diyor. Bu desteğin, seçilebilmesi için Bay Trumpa yetip yetmeyeceğine Kasım ayında tanık olacağız.  Eğer kazanırsa Faşizm diye tanımlanan ırkçı yaklaşımların Bay Trumpla ivme kazanacağı öngörülüyor. Bu durumun dünya barışı için de tehdit unsuru olarak karşımıza çıkacağını söylemek olasıdır.

Avrupada varolan ırkçı eylemlerin ABnin kurulmaya başladığı günlerden itibaren ivme kazanmaya başladığını kaydetmek fazladan abartı olmasa gerek. Çıkar ortaklığına girilirken egemenliklerini Brükseldeki lahana tarlalarında yeşermeye bırakılması bu olgunun ivme kazanmasının başat nedenidir. Avusturyada 22 Mayısta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde ırkçı aday Norbert Hoferin yerine Yeşillenenler Partisinin eski lideri Aleksandr van der Bellenin az bir oy farkı ile seçilmesi kısmen de olsa rahatlamaya neden olmuştur.

Almanyadaki ırkçılar, cinnet noktasına koşar adım gidiyorlar. Çukulata üreticisi firma paketlerinin içinde Alman ayak topu oyuncularının çocukluk fotoğraflarını kullanmaya başladı. Bu uygulama ırkçıları tedirgin etmeye yetti. Alman Ulusal Takımının Türk kökenli İlkay Gündoğan ile Gana kökenli oyuncu Jeorme Boatengin fotoğraflarını koyması sonrasında firma hedef tahtasına kondu. Buradan yola çıkanlar ülkelerindeki kendi yurttaşları da olan Türkleri de geleceğin teröristleri olarak gösteriyorlar. Böyle düşünce yapısı içinde olanların Türk yurttaşlarının vize serbestisini tanımalarını düş ötesi olarak görüyoruz. Bu konuda uğraş vermekte olan siyasetçilere de kolay gelsin demek istiyoruz.

Bayram değil seyran değil son dönemde Ermeni savları yeniden gündeme taşınıyor. Amerikadaki Yahudi lobisinin en etkili grubu olan İftira ve İnkarla Mücadele Birliği ilk kez Amerikan Yönetiminin 1915 yılında yaşananları “Ermeni Soykırımı” olarak tanımasını istiyor. 24 – 25 Haziran günlerinde Ermenistanı ziyaret etmeye hazırlanan Papa Françeskonun Ermeni Anıtını ziyaretinin programına alındığı belirtiliyor. Papa efendinin 1915 da yaşananları, “20. yüzyılın ilk soykırımı” olarak tanımladığının unutulmaması gerekiyor.

Alman parlamentosunun da bu yarışta yer alması için önümüzdeki günlerde görüşme yapılacak. Parlamentodaki bütün partilerin ortak imzası ile sunulan belgenin kabul edilmesi sonrasında Türkiye – Almanya arasındaki ilişkilerinin sıkıntıya girebileceğini söylemek olasıdır. Türk – Alman ilişkilerinde sıkıntı yaşanmasının ötesinde olayların yaşandığı dönemde Osmanlı Ordusunun komutanları ile Genelkurmay Başkanının Alman olduğu da unutulmamalıdır. Hazırlanan tasarıda en dikkati çeken husus ise Almanyanın olaylardaki rolünün kabul ediliyor olmasıdır. Yine tasarıda Alman İmparatorluğunun ‘uygulanan sürgün ve kırımı durdurmaya yönelik çaba göstermediği vurgulanırken Almanyanın yüz kızartıcı bir rol oynadığı belirtiliyor.

Dünya İnsan Zirvesi toplantıları bir hayli tartışmalı geçerken insanlığın bile tanımının yapılmadığı konuşmalarla sona erdi. Adı geçen toplantıya katılan mendil büyüklüğündeki ülkenin en önde gideni Bay Nikos Anastasiyadisin mızıkçılık yapması görüşmelere damgasını vurdu. Bay Anastasiyadis, onurlarına verilen akşam yemeğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncının da aynı ortamda bulunmasını protesto ederek ayrıldı. Bununla yetinmeyerek adada yürü – tülen müzakereleri de askıya aldığını açıkladı. O zaman sormak durumundayız… “ Müzakereleri neden yapıyorsunuz?”…

Bay Anastasiyadis, yapılan uyarı ve baskılar sonrasında İstanbul olayının tekrarlanmaması kaydı ile müzakerelere dönmeye hazır olduğunu duyurdu. Müzakere masasından kalkmayı düşünüyorsa fazla zaman yitirmeden masadan ayrılabilir. Mızıkçılık yaparak sonuç almayı düşünüyorsa da biraz daha düşünebilir.

Müzakere sürecinde oynanmakta olan oyunların yılanın belini kıracak düzeye geldiğinin bilinmesi gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

 

 

                                                                  03 Haziran 2016  -  Ankara  -

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.