banner913
banner932
banner1012

YEREL YÖNETİMLER VE HIZ KESİCİLERİ


Hasan ÇERKEZOĞLU

Hasan ÇERKEZOĞLU

Okunma 13 Haziran 2015, 21:49

Trafik; yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleridir. Yaya yolu ise, karayolunun taşıt yolu kenarı ile gerçek veya tüzel kişilere ait mülkler arasında kalan ve yalnız yayaların kullanmasına ayrılmış olan kısmıdır. Yaya yolu yerel yönetimlerce yapılmaktadır. Yerel yönetimlerimizin trafikle ilgili görev ve yetkileri şunlardır: mahalli trafik görevlileri ile iş birliği yaparak şehir içi karayolu yapısını, trafik düzen ve güvenliğini sağlayacak durumda bulundurmak, şehir içi trafik akımı programları yapmak, yaptırmak, açmak veya açtırmak, trafik düzen ve güvenliği için her çeşit işaretlerin yapılmasını ve yerine konulması, yer işaretlemelerinin çizilmesini ve devamlılığını sağlamak, şehir içi yollarda her türlü yapım, onarım ve altyapı tesisleri çalışmalarında trafik düzen ve güvenliğini sağlayacak önlemleri almak, aldırmak ve denetlemek yetkili bilimlerce veya trafik görevlilerince tesbit edilen trafik kaza analizi sonucu, altyapı ve yolun fiziki yapısı ile işaretlemeye dayalı kaza sebepleri göz önünde bulundurularak, önerilen önlemleri almaktır. Trafik ilmi bütün diğer sosyal ilimler gibi çok karmaşıktır.

Yani fizik, kimya, aritmetik ve şair ilimlerde olduğu gibi kesin sınırları yoktur. Diğer sosyal ilimlerle yakın ilgisi vardır. Bu sosyal ilimlerin başında şehircilik gelir. Aslında şehircilikte tekniğin rolü, trafikte olduğu gibi çok fazladır. Hatta bazı yazarlar uzun zaman trafiği şehirciliğin bir kolu olarak kabul etmişlerdir. Yerel yönetimler trafikle ilgili görevleri 51/95 sayılı belediyeler yasasının 22inci maddesinde uygun olarak belediye meclisinin hazırlayacağı bir tüzüğü yürürlüğe koymamıştır. Bu nedenle Lefkoşa Belediyesinin trafiğe müdahale etme yetkisi şu an için mümkün değildir. Oysa ki Lefkoşa Belediyesinde trafik komisyonu kurulduğundan bahsedilmektedir. Bu komisyonun da yasal olmadığını söyleyebiliriz. Lefkoşa Belediyesi yetkilileri tarafından, Lefkoşada sürati önlemek için hız kesicilerin yasaya aykırı olduğu görülmektedir. Hız kesicilerin trafikte kaza nedeni olduğu birçok ülkede tartışılmış ve uygulamaya konmamıştır. Bu gibi tedbirler bizde de önceden tartışılmıştır. Hız kesicilerin sakıncalarını şöyle sıralayabiliriz: Hız kesiciler araçların düzenlerinin zaman içinde kolay yıpranmasına neden olur. Eğer bir sürücü bu hız kesicilerin üzerinden belirli bir süratin üzerinde  geçtiğinde bel fıtığı olan kişileri rahatsız ettiği gibi, bazı hallerde omurilik zedelenmesi ve felçlere neden olabilir. Hız kesiciler yüzünden okullar yolunda kazalar olmuştur. Hız kesicileri yüzünden araçlar zarar gören veya sağlığı bozulan yolcu ve sürücüler yerel yönetimler aleyhine hukuk davası başlatabilirler.

Gönül arzu eder ki bu hız kesicilerin derhal yollardan sökülmesi ve çağdaş metotlarla hızın kontrolü yönüne gidilmesidir. 23 Aralık 2014 tarihinde çağlayan parkı önünde meydana gelen ölümlü kaza kasisin üstünde meydana gelmiştir.

 

Kazasız günler dileğiyle …

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.