banner913
banner932
banner1012

Yaşadığımız mekanlarda renklerin dansı ve anlamları…


Laden Köse GÖKTAŞ

Laden Köse GÖKTAŞ

Okunma 31 Ocak 2017, 10:36

Bu hafta evinizde veya iş yerinizde renk kullanımı hakkında dikkat etmeniz gereken noktalara değiniyorum. Her alanda gerek mobilya gerek yer döşemesi gerekse duvar boyasında mümkün olduğunca 3 renkten fazlasına girmezseniz içinde yaşaması size kolaylık ve ferahlık verecektir. 

Sarı: Güneşin rengi olan sarı ana yaratıcılık karakterlerinden biridir. Ayni zamanda sarı rengi bulunan mekanlar insanlara genellikle pozitiflik hissettirir.

Mavi: Duruluğun ve dinginliğin rengidir.  Gökyüzü ve denizin simgesi olan mavi koyulu açıklı birçok alanda sakinleşmemizi sağlar. Turkuaz tonu ise özellikle çocuk odalarında çalışma rahatlığını sağlaması ile bilinir. Dünyada sonsuzluğun ve huzurun rengi denince akla tek gelen renktir.

Yeşil: Doğanın bize verdiği güçlü bir renktir. Huzuru ve özgürlüğü simgeler. Bu yüzdendir ki birçok ülke bayrağının üzerinde yeşil renk bulunmaktadır. Bunların yanında bağlılık, güven ve eşitliği simgeler.

Kırmızı: Tutku ve cesareti işaret eden güçlü renklerden biridir. Birkaç kaynağa göre iştah açıcı bir renk olduğu da söylenir. Aşkın ve öfkenin iki zıt ilişki de olsa gücünü simgeler. Aciliyet ve tehlike için de dünyaca kullanılan işaret simgesidir.

Mor: Yüceliğin ve lüksün ana rengidir. İmparatorların eski çağlarda egosunu ve gücünü simgelemek için çok kullanılmış olan renklerdendir. Ayni zamanda birçok mistik güçlerin meditasyonunda temsili rengi hale gelmiştir.

Turuncu: Eğlencenin ve sıcaklığın rengidir. Genellikle yaratıcılık ve gelişim için kurulan ortamlarda turuncu kullanılır. İnsanın içini ısıtan ve yüzünü güldüren ender renklerdendir.

Beyaz: Tüm renklerin arasında en yüksek saflık ve temizlik göstergesidir. Banyoların ve tuvaletlerin beyaz olmasının amacı da budur. Dikkat ederseniz hastaneler ve doktor önlüklerinde beyaz renk kullanılması da temizliği ve bilgeliği temsil etmesi amacı ile insana renk aracılığı ile güven sağlamıştır.

Siyah: Yalnızlık, sırlar perdesi ve asiliğin rengidir. Gücü, kendine güveni ve matemi simgeleyen  siyah, ağır bir renk olması kadar ayrıca her alanda da kullanılan ve dengeyi sağlayan, diğer renklere geçişe yardımcı olan renklerden biridir.  

Birden fazla rengi kullanırken alanlardaki kullanım amacınıza göre renk seçiminizi yaparsanız, içinde vakit geçirirken etrafınızdaki renklerin de size yardımcı olacağını farkedeceksiniz.

.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.