banner913
banner932
banner1012

Yanıtsız sorular


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 27 Mayıs 2015, 13:40

Bugün bir KKTCli vatandaşa “Bu kez müzakerelerin iki taraf için de kabul edilebilir bir anlaşma ile sonuçlanma umudu var mı?” diye sorsanız, alacağınız yanıt şudur: “Zor değil, imkansız”. Gerçekten de böyle bir yanıtın ne kadar doğru olduğunu görmemek mümkün mü? Peki neden imkansız? Bunun yanıtını vermeye çalışalım. Bir defa Rumların en başta gelen şartı KKTCnin ortadan kalkmasıdır. Bu şartı bizimkiler kabul eder mi? Hayır. Peki o halde neyi görüşeceğiz? Rumların çok istediği federasyon çözümünü mü? İşin ilginç yanı şu: Biz KKTC olarak federasyon çözümünü görüşmeyi kabul ediyoruz. Böyle bir yaklaşım en büyük ödünü bizim vereceğimizi gösterir. Yani biz KKTCden vazgeçip “kurucu devlet” olmayı kabul ediyormuşuz gibi bir imaj yaratır. KKTCden vazgeçip “kurucu devlet” olmayı kabul edip etmeyeceğimizi hem Türkiyeye hem de bizimkilere sormak lazım. Eğer iki taraf da “kurucu devlet” çözümünü kabul ediyorsa, o zaman Rum Kıbrıs Cumhuriyetinin tüm ada üzerindeki egemenliğini kabul etmiş ve bir mahalli idare altında azınlık olarak yaşamayı kabul etmiş oluruz. Bu kadar basit...

Peki o zaman KKTCnin yaşamına devam edeceği, var olacağı ve tanınacağı bir sonuca gitmek için ne yapmak lazım? Bu da basit. Rumlara “Biz 32 yıllık devletimizden vazgeçemeyiz. İki devletli bir çözümü kabul ederseniz, o zaman müzakerelere devam edelim” dersiniz, olur biter. Türkiye ve KKTC Rumlara böyle bir rest çekebilir mi? İşte bunun yanıtını bilemiyoruz. Bunu bilmemek, KKTCyi sıkıntılı günlere doğru sürüklemektedir.

 

Bilindiği üzere, KKTC içinde federasyon çözümünü ve Rumlarla birleşmeyi isteyenler vardır. Bu kesimi Türkiyenin, KKTC Cumhurbaşkanının ve hükümetinin destekleyip desteklemediğini de bilemiyoruz. İşte KKTC ve halkını sıkıntılı günlere sürükleyen ana neden bu değil mi? Bu belirsizlik daha ne kadar sürecek? Bunu da bilemiyoruz. Sn. Akıncı Cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra bizim federasyoncular ve Rumlar çok umutlandı. Yani KKTCden vazgeçme, Rumlarla birleşme ve mahalli idareyi kabul etme gibi bir imaj yaratıldı!.. Bunun gerçek olup olmadığını önümüzdeki haftalar, aylar gösterecek. Şimdilik tüm bu soruların yanıtını beklemekten başka çare yok. Eğer referandum yapılırsa sonuç ortaya çıkar. Ancak referandumdan söz eden yok. Bu iş gene sürüncemede kaldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.