banner913
banner932
banner1012

Verilmesi gereken madalya


M. Erol EKENLEROĞLU

M. Erol EKENLEROĞLU

Okunma 25 Eylül 2017, 11:06

“Efendiler mazide memleketine bütün gücü ile hizmet etmiş olanlara minnet hissi beslemeyenlerin istikbale ümitle bakmaya hakları yoktur.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Yaz tatilinin ve mevsiminin bittiği şu günlerde Sonbahar’a hoş geldin derken, her zaman kalbimizde olan minnet ve şükran ile andığımız gazilerimizin Gaziler Gününü de aynı duygularla saygı ile kutluyorum. Gazilerimizin bu gününde önemli bir konuyu gündeme getirerek en azından Kıbrıs Türk’ü olarak bu konuda görevimi yapmak istiyorum.

Bilindiği üzere 20.07.1974 Barış Harekatı’nda Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 498 şehidimiz ve çokça gazimiz bulunmaktadır. Şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum. Anıt mezarlarında aydınlıklar içinde olmalarını diliyorum. Gaziler gününde kendi kendime şu soruyu da sormadan edemiyorum. Özgürlüğümüzü ve vatanımızı bize kazandıran, Kıbrıs Türk Mücahitleri ve Halkı ile beraber omuz omuza savaşıp gazi olan Türk Silahlı Kuvvetleri Mensuplarına Kıbrıs Türk’ü olarak ne yaptık?

Kıbrıs Türk Mücahitleri ve Özgürlük mücadelesindeki Kıbrıs Türk Halkı’nın gazilerine de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve bizlerin şükran ve minnet duyguları her şeyin üstündedir ve onlara karşı minnet borçlarımızı ödememiz gerekmektedir. Kıbrıs Türk Gazilerimize yapılması gerekenler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde konuşulur, yapılması gerekenler yapılır ve yapılmıştır da. Ada dışında ve içinde yaşayan Türkiye’nin gazilerine ne yapmamız gerektiğini de bizler dile getirip gerçeklemesini sağlamalıyız. Gazilerimiz KKTC Devleti tarafından verilecek madalya ile onurlandırılmayı hak etmiyorlar mı?  Cevap; evet ve daha fazlasını hak ediyorlar. Onların istedikleri de Manevi bir değeri olan madalya. Böyle bir uygulama Kıbrıs Türk’ünün özgürlüğü için savaşmış gazilere minnet borcunu da ödeyecektir. Bu konu ile ilgili önceki KKTC Başbakanlarından Sayın İrsen Küçük gazilere söz vererek uygulamayı da başlatmıştı. Kendisinin seçimleri kaybetmesinden sonra bu proje rafa kaldırıldı. Oysa Devletlerde devamlılık esastır. Şimdiki zamanda da sayın İrsen Küçük’ün partisi UBP iktidardadır. Bu konuyu gündeme getirmeleri ve gerçekleştirmeleri Ada dışında yaşayan biz Kıbrıs Türk’lerinin isteğidir. Değerli gazilerimizle her karşılaştığımızda bize söz verilen madalyalar ne oldu? Sorusunun da bizleri mahcup ettiğini, KKTC hükümeti tarafından halledildiği taktirde büyük bir onur yaşayacağımızı da belirtmek istiyorum. 

Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcılığı yaptığım dönemlerde değerli başkanım Sayın Ahmet Göksan ile birlikte yönetim kurulundaki arkadaşlarımızın desteği ile Türkiye’de yaşayan gazilerimize ve rahmetli olan gazilerimizin yakınlarına şükran ve onur belgesi veriyorduk. Gazilerimizin ve rahmetli olan gazilerimizin yakınlarının mutlulukları ile onurlanıyorduk. Bunu biz Dernek olarak gerçekleştiriyorduk. Devletimiz bunu niye yapamıyor? Anlamakta güçlük çekiyorum.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti saygın bir devlettir. Saygın devletler verdiği sözleri tutarlar. Bu konunun gözlerden kaçtığı düşüncesiyle, Özgürlük ve Mücadele Liderimiz rahmet ve saygıyla andığımız Dr. Fazıl Küçük’ün 1976 yılında söylemiş olduğu “Bu vatanın hakiki çocuklarına kıymet verme zamanı gelmiştir. Dökülen kanlara hürmet ve saygı gösterelim. Hayatı boyunca elde ettiklerini kaybedenlerin acılarını duyalım. Bunlardan çıkan acı seslere kulaklarımızı tıkamayalım. Onları susturmak için kanayan yaralarının acılarını dindirecek merhem ve ilaçlarını bulalım. Yaralarını kapayalım. Çünkü yarın yine bu vücutlar kurtarıcı görevlerini omuzlayacaklardır.” Sözü de göz önünde bulundurularak KKTC mücahit ve gazileri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ini gazilerine gereğini yaparak onurlandıralım. Bu Kıbrıs Türk’ünün de onuru olacaktır.

Sayın Mehmet Postallı’nın Yeni Ses dergisinin Ağustos 2012 sayısında yayınlanan “ALDANMA OĞUL” şiirinden 3 kıtayı konu ile ilgili olarak sizlere aktarıyorum.

İnsana mahsustur şeref, haysiyet

Dostluğu yaralar, bozuksa niyet

Mevla’nın emrine eyle riayet

Mizanda haksızlık olmaz be oğul

Gidenlerden ibret alınmaz ise

Öbür yana azık, salınmaz ise

İnsan sağ iken, kadri bilinmez ise

Pişmanlık hatayı silmez be oğul

Makam, mevki elden çıkar gider de

İnsanlık ebedi ölmez be oğul

Elde ne var ne yok hepsi biter de

İyilik kumaşı solmaz be oğul.

Bütün gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunar, gaziler gününü kutlarım.    

Mutlu, sağlıklı, bilgili ve uyanık olalım.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.