banner913
banner932
banner1012

UYUŞTURUCU TRAFİĞİ


Hasan ÇERKEZOĞLU

Hasan ÇERKEZOĞLU

Okunma 31 Temmuz 2015, 07:49

Polis soruşturması hizmet konuları içinde uyuşturucu maddeler kaçakçılığı ve uyuşturucu madde kullananlarla ticaretini yapanlara karşı mücadele ok önemli yer tutar. Bu nedenlerdir ki konu yalnız soruşturma hizmetleri açısından değil sosyal açıdan da ayrıca büyük önem taşımaktadır. Ülkelerin yalnız sağlıklı bir toplum bünyesinde sahip olduklarına engel teşkil etmekle kalmayıp savunma güç ve takatlerini de yiyip bitiren bir aft olmuştur bu mesele. Yapılan incelemeler uyuşturucu maddelerin kullanış tarihinin pek eski olduğunu ortaya koymaktadır. Takriben İsadan 5000 yıl öncesine kadar bu tarihin uzadığı belirtilmektedir. O sıralarda bugünkü Irak bölgesinde uyuşturucu maddeler hakkında yazılı kayıtlara rastlandığı bazı kaynaklarda belirlenmektedir.

Milattan 400 yıl öne büyük hekim Hipokratın afyon sakızını bazı dertlere şifa olarak gösterdiğine dikkat çekilmektedir. Eski Mısır da da bazı uyuşturucu maddelerin tıbbi değerinin anlaşıldığı görülmektedir. Yine Latin Amerikanın İspanyollar tarafından fethi sırasında askerlerin bazı bitki yapraklarını çiğnemeyi yerli halktan öğrendiği görülmüştür. Sonradan bu bitkiden elde olunan maddeye bu isme izafeten kokain denmiştir. Ancak bazı faydaları olduğu u uyuşturucu maddelerin tehlikelerinin 18. Asra kadar farkına varılmadığı yahut varılmak istenmediği belirtilmektedir. 18. Asırda Çin İmparatoru YungChen afyon içimini yasaklamıştır. Bu sıralarda Çine afyon satışı büyük bir ticari iş haline gelmiş olduğu için yasak pek yürümemiş kaçak olarak iş devam etmiştir.

Uyuşturucu maddelerin yasa dışı yollara dökülmesi genellikle bunların yasa dışı istihsali veya imalı suretiyle olmaktadır. Bunun yanı sıra yasa veya kurallara uygun şekilde işleyen bir kanaldan da yolunun saptırılması suretiyle yasa dışı yollara sevkide mümkündür, mümkün olabilmektedir. Bu suretle yasa dışı yollardaki trafik iki safalı bir görünüm arzetmektedir. Ülke içi trafik ve ülkeler arası trafik. Tabi yoldan elde olunan uyuşturucu maddeler genellikle ülkeler arasıkaçakçılığın esas konusudur. Bu uyuşturucu maddelerin elde edildiği bitkiler genellikle gizli, kaçak olarak ekilirler. Ekim sahaları kontroldan uzak dağlık arazilerdir. Genellikle kaçağa giden mahsul sırtta,hayvan yükü hayvan yükü olarak aşılması güç engellerden geçerek toplanma veya teslim bölgelerine getirilir. Sevkiyatta akla gelebilecek her türlü vasıtadan yararlanıldığı görülür. Örneğin : Motorlukara nakil vasıtaları, gemiler, özel kiralanmış uçalar, posta paketleri, ticari eşya sevkiyatı, yolcu bavul veya bagajları, bizatihi yolcu üzerinde, vb. gibi.

Ancak ülkeler arası uyuşturucu madde trafiğinin hemen hemen hepsini ve bilhassa afyon, eroin, baz morfin, kokain büyük çapta esrar kaçakçılığını bu işte ustalaşmış ve teşkilatlanmış kimseler veya şebekeler yürütmektedir. Bu iş gizlice yürütülen büyük bir tioari teşebbüs halini almış bulunmaktadır. Kaç koilik işinin muhtelif safhaları gayet iyi planlamakta ve icra olunmaktadır. Sağlanan menfaat çok büyüktür ve şebeke mensuplarına yüksek ücretler ödenmektedir. Elbetteki bu kazançlardan en büyük payı işi finanse edenler teşkilatçılar almaktadır. Münferit bir işi görmek üzere tutulmuş kişiler hamallar pek mütevazi ücretler almaktadır.

Unutmamak gerekir ki; uyuşturucu madde konusu tek yanı olan bir mesele değildir. Problem çok yönlüdür. Bu  nedenle de probleme çare aranırken çok yönlü bir yaklaşım yapılması gereğini gözden uzak tutmamak lazım gelir. Böyle bir adli, idari meroilerde hekimler ve diğer kuruluşlar ve polis arasında karşılıklı sempati ve bilgiye dayanan sağlam bir işbirliğine gerek vardır. Bilhassa alışkanlık veya iptilanın ilk basamağındaki gençlere böyle bir işbirliği sonucu uzatılacak yardım eli topluma çok şeyler kazandırabilir. Meselenin yalnız insani yönü değil, polisiye hizmetlerin daha rahat yürütebilme olanakları da böylece yaratılmış olabilir.

Mesele yalnız uyuşturucu maddelerin kaçakçılığı ve kullanılmasıyla önem arzeder durumda değildir. Aynı zamanda problemin diğer yanı da toplum hayatı bakımından ve zabıta hizmetleri bakımından önem arzetmektedir. İhtiyacını gideremeyen bir eroin müptelası içine düştüğü ümitsizliği yenmek ve eroin temin etmeye yetecek parayı bulabilmek için rahatlıkla hırsızlık veya soygun yapabilir. Aynı şekilde amphetamine kullanan korkak, çekingen mizaçlı bir kimse atılgan, gözü kara bir insan olabilir ve tecavüzler yapabilir. Esrar alışkanlığı olan kimse esrarın ile zaman ve mesafe tayin hissini kaybedeceği, en kötü sonuçlar veren trafik kazalarının müsebbibi olabilir. Yahut işlerinde sanayi tesislerinde iş kazalarına sebebiyet verebilir.

 

Bütün bu nedenlerle toplum desteğini de sağlamış müşterek gayretlerle problemin göğüslenmesi ve çözüme götürülmesi gereklidir. KKTCde görülen davalarda, uyuşturucu davalarının fazlalığı bizi hayli endişelendirmektedir. KKTCde 1995 yılından itibaren suçların arttığını mahkemelerin vermiş olduğu kararlarla saptanmıştır. Bu tür uyuşturucu sınır kapılarının açılmasından sonra toplumun içine girmiştir. Uyuşturucu ayrıca bir savaş silahıdır. Toplumları içten kemiren bu illet KKTCye düşmanlarımız tarafından gelmektedir. Geleceğimiz uyuşturucu el vasıtası ile yok edilmeye çalışmaktadır. Dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha tekrarlamalıyız …

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.