banner913
banner932
banner1012

“Unutulmuş bölgemiz Dipkarpaz ve gururumuz Çatom örgütündeki kadınlar”...


Ahmet İşcan

Ahmet İşcan

Okunma 28 Mart 2017, 11:14

Güneşin doğduğu ve ülkemizi aydınlattığı  yerleşim yeri olan doğunun incisi Dipkarpaz yıllardır neredeyse her konuda hizmetten mahrum bırakılmıştır.Siyasilerin sadece seçimden seçime hatırladıkları ve oy deposu olarak addettikleri bu mahrumiyet bölgesinden güneşin doğuşundan önceki vakit olan tan yeri ağarması misali  karanlıkları yara, yara  bir güzide örgüt bölge insanına umut ve ümit olma yolunda koşaradım ilerlemektedir.

Çatom kısaltılmış ismi ile örgütlenen yürekli kadınlarımız yoktan varederek bir çok ilkleri gerçekleştiriyorlar.

Bende bugün sayfamın büyük bölümünü bu kıymetli insanlarımız ve örgütlerine ayırıp siz okuyucularım ile buluşturma mutluluğunu yaşamaktayım.

Dipkarpaz,adamızın sivri burnunun en ucundaki son yerleşim birimi.Haliyle her yere uzak..Gözden uzak olan gönülden de ırak olur mu bilinmez ama..Biz bu uzak diyarın “kadınlarından”bahsedicez bu gün.Ekseriyeti bahçe yapan,süt sağan,evlat yetiştiren, günün her saati çalışan,üreten,pişiren,kotaran her biri eş,evlat,ana olan kadınlardan...Yıllarca Ekmeğini,hellimini,salçasını,tarhanasını,reçelini,macununu üreten, sebzesini bahçesinde yetiştiren,hayallerini umutlarını nakışlarına işleyen,sofrasındaki her lokmada emeği olan kadınlar,bu güne dek ürettiklerini ekonomik kazanca dönüştürme imkanı bulamamışlar.Köyden bir grup kadının el ele vererek,”güç birlikten doğar”felsefesi ile birlikte üretmek ve birlikte kazanmak üzere kurduğu ÇATOM Koop tüm kadınların umudu olmuş..Üye olma kriterlerine getirdikleri “kadın olma”şartı ile beraber,KKTC’nin İlk kadın Kooperatifi olan Çatom Koop,henüz 2. yılını tamamladığı halde bir çok etkinlik, festivale katılım , halka açık eğitim seminerleri, program çekimleri, iftar/kahvaltı davetleri, çay partisi vb.organizasyonlarla köydeki kadınların dünyasına renk katmış ve tanınmış.


Her biri Anadolunun farklı bir noktasından gelerek Dipkarpaz’da buluşan kadınlar,el ele verip üreterek “farklı kültürlerin”sesi olmuşlar adeta..Bilenler bilmeyenlere öğretsin kuralıyla hareket eden kadınların ortaya koydukları dayanışma herkes tarafından takdir görmüş.Bu güne dek tüm etkinliklerini toplumumuzun temel taşı olan “imece usulü”ile gerçekleştiren hanımlar,bir adım daha giderek “İmece Çatom”ismine ticari ünvan almış ve birlikteliklerinin mayası olan imece’yi ölümsüzleştirmişler.Şimdilik ürünlerini satacak bir binaları olmadığından yeterince kazanamayan hanımlar,yaşadıkları her türlü zorluğa rağmen yılmamış,üretmekten ve dayanışma içerisinde hareket etmekten vazgeçmemişler.Kooperatif yolculuğuna azim ve kararlılıkla devam eden kadınlar,kooperatife bir bina kazandırılması hususunda yetkililerden duyarlılık ve yardım beklediklerini belirttiler.Emeğini ürüne,ürününü gelire dönüştürmek isteyen kadınların en büyük hedefi ise,bir yandan emekleri üzerinden kendi paralarını kazanırken,diğer yandan kooperatif eliyle sosyal sigortalı olmak ve geleceklerini inşa etmek.Böylece el birliği, ile var ettikleri Çatom Koop’u Bölgesel Kalkınmada bir yıldız haline getirmek..Tüm imkansızlıklarına rağmen kendi web sayfaları olan www.catom.com.tr’yi hayata geçirmeyi başaran hanımlar Facebook’ta İmece Çatom,Twitter’da Çatom Koop (@CatomKoop) olarak varlıklarını devam ettirmekteler..Sohbetimiz boyunca dayanışmanın önemini vurgulayan kadınlar,ülkemizdeki dernek birlik ve kooperatiflerle toplum yararına olan her çalışmada işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirttiler.

                 MESAJ  KUTUSU

Sayın  Kudret  Özersay , Lefkoşa  ilçe  başkanınızın istifasının altında başka nedenlerinde olduğu  söylenmektedir.  Bu istifayı salt  bulut akacan   ile görüşmeye  bağlamayanlar vardır.

Sayın  Turan Büyükyılmaz ,Son dönemlerde babanızın rahatsızlığı ile ilgilenme dışında, ülkedeki siyasi gelişmelerle alakalı mutlak söyleyecek sözünüz olduğu kanaati yaygındır. Sanırım sizi sevenlere mesajlarınız olacaktır.

Sayın Serdar Denktaş , Doktor Fazıl Küçük ün devlet pullarından resimlerinin çıkarılması hadisesi bilinki toplumu derinden üzmüştür.Çok geç olmadan bu yanlış karardan dönmeniz beklenmektedir.

Sayın İsmail kaşot , Güzelyurt maarif koleji müdürü olarak okulunuzda bir çok yeniliğe imza attığınız dile getirilmektedir. Yakalamış olduğunuz başarı ivmesinin sürmesi  bölge adına da mutluluk kaynağıdır.

Sayın Ahmet Sennaroğlu , Aceleyle alınmış kararlar hep olumsuzluklarla sonuçlanabilir. Bölgenizde deve güreşlerinin yapılmaya başlanacağını söyler, söylemez tepkiler çığ gibi yükselmiştir. Yanlış karar bağdattan döner misali.

Sayın Hakan Yıldırım , Araştırmacı haberciliğin öncüsü olarak  ülkemizde çığır açtınız. Artık sorunu olan özellikle kırsaldaki insanlar hep size ulaşmaya çalışıyorlardır. Buda geldiğiniz nokta açısından gurur verici bir durum olsa gerek.

Sayın Kutlay Erk ,  Eski genel sekreter olarak Cumhuriyetçi Türk Partisinin, sağa kaydığını söylüyorsunuz. Globalleşen dünyada liberal ekonomilerin sosyalist politikları yörüngesinden çıkartığınımı hissetmektesiniz.

Sayın Tahsin Ertuğruloğlu ,Cumhurbaşkanı sayın Akıncı ya dürüst olması gerektiğini söylüyorsunuz. Size göre sayın akıncı  kıbrıs konusunda,yeterince dürüst  davranmıyormu?.

Sayın Mehmet Ercan , Özellikle son dönemlerde ses getirici mesajları sosyal medya aracılığı ile paylaşmaktasınız. Dobra ,dobra oluşunuz genelde takdirle karşılanmaktadır.

Sayın Özdemir Gül,  UBP parti meclisi üyesi olduktan sonra çok fazla sosyal etkinliklerde görülmüyorsunuz. Son dönemde  sevenleriniz yalnızca sizi sayın Binali Yıldırım ın katıldığı evet kampanyasında görebilmişler.

                                   GÜNÜN FOTOSU

Güzelyurt Türk Maarif Koleji öğrencilerinin baharı karşılama şenliklerinden bazı kareleri bugün sayfamızda yayınlıyoruz. Gençlik geleceğimizdiri  şiar edinen bizler gençlerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.