banner913
banner932
banner1012

YDÜ Hemşirelik Bölümü bildirileri uluslar arası dergide

banner1020

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünün, Fransa’da düzenlenen uluslararası kongredeki bildirileri, Europen Geriatric Medicine 851 (2017) dergisinde yayımlandı

banner974
YDÜ Hemşirelik Bölümü bildirileri uluslar arası dergide

banner971

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç Dr. Ümran Dal Yılmaz, Öğretim Üyeleri Prof Dr. Nurhan Bayraktar ve Yrd. Doç. Dr. Burcu Totur Dikmen; Nice/Fransa’da düzenlenen (13. International Congress of the European Union Geriatric Medicine Society-Developing Preventive Actions in Geriatric) kongreye poster bildiri ile katıldılar. Bildiriler Europen Geriatric Medicine 851 (2017) dergisinde yayımlandı.
YAŞLI BİREYLER AFETLERDE GENÇLERE GÖRE DAHA FAZLA ETKİLENİYOR
Prof.  Dr. Nurhan  Bayraktar ve  Doç. Dr. Ümran Dal Yılmaz;  ‘Elderly people as vulnerable group in disasters-Afetlerde incinebilir grup olarak yaşlılar’ adlı bildiride; “Afetler, dünyada sürekli meydana gelen olağanüstü ve yıkıcı olaylardır. Dünya Afet Raporu’na göre son on yılda afetlerde % 60 oranında bir artış olmuştur. Afetler ölümlere, yaralanmalara ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Yaşlılar, afetler için en incinebilir gruplar arasındadır. Bu bildiride afetlerde incinebilir bir grup olarak yaşlılar ile ilgili literatüre genel bir bakış sunulmaktadır. Çalışmada MEDLINE, Pub Med, Sciencedirect, Scopus, Cochrane, Türk Tıp Dizini ve ilgili diğer web sitelerini kullanarak bir literatür araştırması (2000-2017) gerçekleştirilmiştir. Yapılan inceleme sonucunda; konuya ilişkin çeşitli araştırmalarda yaşlı bireylerin afetlerden gençlere göre daha fazla etkilendiğinin belirlendiği görülmüştür. Afet istatistikleri yaşlılarda afetlere bağlı mortalite ve morbidite oranlarının yüksek olduğunu göstermektedir.  Örneğin 2011 yılında Japonya’da ortaya çıkan tsunamide ölenlerin % 77'sini yaşlı bireylerin oluşturduğu belirlenmiştir. Yaşlı bireyler, yaşlanmayla ilişkili biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler nedeniyle afetlerin olumsuz etkilerine karşı daha savunmasızdır. Ancak, kapsamlı afet yönetimi planlarıyla, yaşlı bireylerin afetlerde görebileceği zarar azaltılabilir”denildi.
TÜRKİYE’DE  YAŞAM BEKLENTİSİ 2025 YILINDA ORTALAMA 75.9’A ÇIKACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR
Doç. Dr. Ümran Dal Yılmaz ve Prof  Dr. Nurhan  Bayraktar;  ‘Characteristics of elderly orthopedic patients’ care-Yaşlı Ortopedik  Hasta Bakımının Özellikleri’ adlı bildirilerinde ise; “Beklenen yaşam süresinin uzaması sonucu günümüzde dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranı hızla artmaktadır. Yirminci yüzyıl süresince doğumda beklenen yaşam süresi erkeklerde 48 yaşından 74 yaşına ve kadınlarda 51 yaşından 79 yaşına yükselmiştir. Amerikada 85 yaş ve üzeri nüfus hızla artmakta olup 2050 yılına kadar beş Amerikalıdan birinin yaşlanacağı öngörülmektedir.
Türkiye’de de yaşam beklentisi 2010 yılında, erkeklerde 71.6, kadınlarda 76.3 olup ortalama 73.9 iken 2025 yılında erkeklerde 73.1 ve kadınlarda 78.9, olup ortalama 75.9’a çıkacağı bildirilmektedir .”
NÜFUSUN YAŞLANMASI ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINI DA BERABERİNDE GETİRİYOR
Nüfusun yaşlanması önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir denilen çalışmada: yaşlanma ile birlikte kas ve iskelet sistemindeki değişiklikler nedeni ile ortopedik cerrahi girişim uygulanan yaşlı hasta sayısı da artmaktadır. Anestezi, cerrahi teknikler ve perioperatif bakımdaki gelişmeler yaşlı grupta perioperatif mortaliteyi azaltmakla birlikte, mortalite oranı; 60-69 yaş grubunda %2.2,  70-79 yaş grubunda %2.9, 80 ve üstü yaş grubunda %5.8-6.2'dir.  
Yaşlı ortopedik hastalarda pek çok yetersizlikle birlikte sistemlerle ilgili ortaya çıkan değişiklikler, hastalıklar mevcuttur. Ortopedik yaşlının bakımında temel amaç; komplikasyonları önleyerek ya da en aza indirerek hastanın sağlığını en üst düzeyde sürdürmektir. Yaşlıya verilecek etkin tedavi ve bakım için hasta, yaşa bağlı değişiklikler, mevcut kronik hastalıklar ve uygulanacak ortopedi ameliyatının yaratacağı riskler yönünden kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi ve bakımının planlanması gerekir. Doğru ve dikkatli bir değerlendirme hastaya verilen tedavi ve bakımın etkinliğini artırdığı vurgulandı. 
Yrd. Doç. Dr. Burcu Totur  Dikmen ve  Prof.  Dr. Nurhan  Bayraktar;  ‘Elderly Falls in Turkey: Areview-Türkiye’de Yaşlı Bireylerde Düşme Sorunu: Literatür İncelemesi’ adlı çalışmalarında ise Türkiye'de hemşirelik alanında yapılan yaşlılarla ilgili düşme çalışmaları değerlendirildi. Bildiride, yaşlı bireyler için önemli bir sağlık sorunu olan düşmelerin tıbbi ve sosyo-ekonomik yük getirmekte olduğu belirtildi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç Dr. Ümran Dal Yılmaz, kongrede gerçekleştirdikleri tüm bildirilerinin, Europen Geriatric Medicine 851 (2017) dergisinde de yayımlandığını vurguladı

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.