banner913
banner932
banner1012

UKÜ’de “Donör Ol, Hayat Kurtar” etkinliği düzenlendi

banner974
UKÜ’de “Donör Ol, Hayat Kurtar” etkinliği düzenlendi

banner971

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde (UKÜ) Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı'nın işbirliğinde, UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü yeni donörler bulmak amacıyla bir etkinlik düzenlendi.

"Donör Ol, Hayat Kurtar" adı altında bir etkinlik düzenlediklerini kaydeden Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Afet Arkut, birçok lösemili hasta için umut ışığı olması amacıyla böylesi bir etkinlik düzenlediklerini aktardı. Dünya İlik Bankası'na katkıda bulunmak amacıyla birçok öğrencinin donör kayıt formu doldurduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Arkut, doldurulan formlar sayesinde uygun doku tipinin kontrol edilebilmesi için yanaktan alınan bir miktar tükürük örneği ile Dünya İlik Bankası’na öğrencilerin kayıt olduğunu vurguladı. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Afet Arkut, "Lösemi hastası kişilerin tedavi amacıyla iliğe ihtiyacı var ve eğer siz bu hastalara yardımcı olmak isterseniz çok basit tükürük veya kan örneği vererek Dünya İlik Bankası’na müracaat edebilirsiniz ve kayıt olabilirsiniz" dedi. Arkut, 60 yaşına kadar alınan örneklerin saklı tutulduğunu ve eğer bu süreç içerisinde örnek verenler ile uyumlu bir hasta varsa o zaman örnek veren kişi ile iletişime geçildiğini de ifade etti. Afet Arkut, "Belkide bir hastanın hayatını bu şekilde kurtarmış oluyoruz. Ne kadar çok örnek toplarsak o kadar çok kişiye ulaşmış oluruz" şeklinde konuştu.

Kemal Saraçoğlu Vakfı’na donör kaydı yapmak için 18-45 yaş aralığında olunması gerektiğine dikkat çeken UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Afet Arkut, KKTC kimlik kartına sahip ve herhangi bir ciddi rahatsızlıktan muzdarip olmamak kaydıyla gönüllü donör olarak başvurmaları gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca Arkut, böyle bir yardımda bulunulduğu zaman durumun farkında olunup empati kurularak, ırk, din ve dil ayırmaksızın dünyadaki herhangi bir hastaya kemik iliği verilmesinin de kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.