banner913
banner932
banner1012

UKÜ'den “Tarımsal Atıkların Sürdürülebilir Enerjiye Dönüşümü" konusunda proje

banner1020

banner974
UKÜ'den “Tarımsal Atıkların Sürdürülebilir Enerjiye Dönüşümü" konusunda proje

banner971

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi akademsiyen ve öğrencileri tarafından ısı ve enerji dönüşümüne yönelik “Tarımsal Atıkların Sürdürülebilir Enerjiye Dönüşümü ve Çevreye Katkısı” adlı proje gerçekleştirildi.  

Proje, UKÜ Rektörlük Koordinatörü Yrd. Doç Dr. Doğa Kavaz ve Yrd. Doç. Dr. Muhammad Abid’in danışmanlığında, Çevre Bilimleri Bölümü doktora öğrencisi olan Evidence Akhayere, Enerji Sistemleri Mühendisliği doktora öğrencisi olan Erick Okonkwo ve Çevre Bilimleri Bölümü doktora mezunu Dr. Edidiong A. Essien’in katkılarıyla yapıldı.  

Yrd. Doç. Dr. Kavaz, üniversite bünyesinde bulunan kendinden güç alan sürdürülebilir bir bina olan yeni teknoloji binasının, binayla bütünleşik güneş enerjisi sistemi sayesinde kendi güneş enerjisi kurulumunun sağlandığını ve bunun KKTC’de ilk kez UKÜ tarafından yapıldığını belirtti. Binanın sürdürülebilir enerji konusunda yapılan araştırmalarından elde edilen verimli sonuçların halen devam ettiğini aktaran Kavaz, bu tür araştırmalara bir yenisini daha eklediklerini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Kavaz, Kuzey Kıbrıs’ın tarımsal ürünlerinin başında gelen arpa ve zeytinden elde edilen tarımsal atıkların kullanımını, daha sonra solar parabolik oluklu kollektör ve enerji transfer sıvısı için işletme sıvıları olarak kullanılan Nano akışkan şekilde sentezlendiğini kaydetti.

“Tarımsal Atıkların Sürdürülebilir Enerjiye Dönüşümü ve Çevreye Katkısı” adlı projenin Uluslararası Solar Energy dergisinde yayımlandığına da dikkat çeken Kavaz, “Bu tür projeler aracılığıyla içinde yaşadığımız ülkeyi hem kültürel mirasımızı koruyacak hem de modern çağın getirdiği sürdürülebilir yeniliklerle buluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.