banner913
banner932
banner1012

DAÜ'de önemli buluşma

banner1020

Avrupa Otelcilik ve Turizm Okulları Birliği Gençlik Parlamentosu ilk kez Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde yapıldı

banner974
DAÜ'de önemli buluşma

banner971

Turizm sektörü ve konaklama endüstrisinin Avrupa’daki eğitim kurumları arasında en geniş katılımlı ve en seçkin örgütü olarak gösterilen Avrupa Otelcilik ve Turizm Okulları Birliği’nin (AEHT) 5. Gençlik Parlamentosu Toplantısı, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) gerçekleştirildi.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, Avrupa’nın dört bir yanından Kuzey Kıbrıs’a gelerek parlamentoya katılan öğrenciler, son yıllarda birçok turizm bölgesinde çeşitli çalışmalar ile gündeme gelen “‘sakin turizm” olgusu ile “kitle turizminin” bir arada yürütülüp yürütülemeyeceği sorusuna yanıt aradılar.

Gençlik Parlamentosu’nun resmi açılışı; DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Eren, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kılıç, Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Avcı, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Öztüren, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. M. Güven Ardahan, Yrd. Doç. Dr. İlkay Yorgancı Maloney, Öğr. Gör. Nejla Çancı, Öğr. Gör. Koral Karamanoğlu, DAÜ Turizm Kulübü Başkanı Çağatay Kaan Eren, AEHT’ye üye okullardan öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşti.

KILIÇ: “AMAÇ ÖĞRENCİLER VE KURUMLAR ARASINDA İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEK”

DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kılıç açılış törenini başlatan konuşmasında,  organizasyona ev sahipliği yapmanın kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak, Avrupa Gençlik Parlamentosu’nun Kıbrıs’ta ilk kez DAÜ’de gerçekleştirilmesinin DAÜ’nün turizm eğitimine verdiği önemin Avrupa’da karşılığını bulduğunun önemli bir göstergesi olarak algılandığını ve bunun da çok büyük bir anlam ifade ettiğini söyledi.
Prof. Dr. Kılıç, Avrupa’nın birçok farklı ülkesinde birliğe üye olan okulların öğrencileri tarafından temsil edildiği bu meclisin sonunda hazırlanacak raporun, turizmin geleceğine de ışık tutacağının ve Avrupa turizminin gelişiminde mutlaka dikkate alınarak değerlendirileceğinin altını çizdi.
Gündemdeki başlığın sadece Avrupa için değil, Kuzey Kıbrıs turizmi için de önemli bir konu olduğunu ifade eden Kılıç, geleceğin turizm liderlerinin tartışacağı konunun ülke turizmi açısından da önemli olduğunu vurguladı. Kılıç, esas amacın; Gençlik Parlamentosu’na katılan öğrenciler arasında ilişkiler kurmak ve network kurmalarına yardımcı olmak olduğunu belirtti.

OSAM: “TURİZM HOŞGÖRÜ TEMELİNE DAYANAN BİR SEKTÖR”

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam da konuşmasında, turizmin sınırlarının olmadığını, küreselleşen dünyada sınırların kaldırılmasının turizm sektörü ile daha da pekiştiğini belirtti.

Osam, turizmin sadece ekonomik bir olgu olmadığını, kültürel etkileşim meydana getirdiğini, karşılıklı hoşgörü temeline dayanması gerektiğini ve ayrıca daha geniş bir yaşam felsefesi kazanım fırsatları sağladığını vurguladı.

ÖZTÜREN’DEN DÜNYADAKİ UYGULAMALARDAN ÖRNEKLER...

Açılış töreninin ardından, Doç. Dr. Ali Öztüren moderatörlüğünde 5. AEHT Gençlik Parlamentosu’nun kuralları, sınırları, sorumlulukları ve görevleri belirlendi.  Öztüren’in “Kitle Turizmi ve Sakin Turizm Kavramları ve Dünya’daki Uygulamalarına” ilişkin sunumunun ardından parlamento üyesi öğrenciler kendi ülkelerindeki örneklere dair sunumlar gerçekleştirdiler.
Çok farklı turizm merkezlerinden Kuzey Kıbrıs’a gelerek Gençlik Parlamentosu’na katılan öğrenciler, demokratik bir şekilde oy kullanarak 5. AEHT Gençlik Parlamentosu’nun Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreterlerini seçtiler. Başkanlık konseyinin kararı ile, parlamento üyeleri yedi gruba ayrıldı.

Kitle Turizmi ve Sakin Turizm’in ekonomik, sosyal ve doğal çevre üzerindeki etkileri ile ilgili tartışmaların ardından, gruplar öncelikli kritik fikirler başlığı altında görüşlerini ortaya koydular. Tüm beyanlar ve tartışmaların ardından, ortaya konulan fikir dizileri raporlaştırılıp Avrupa Otelcilik ve Turizm Okulları Birliği Genel Merkezi’ne gönderilerek, gerek AEHT üyeleri ile gerekse tüm kamuoyu ile paylaşılması sağlandı.

5. AEHT Gençlik Parlamentosu üyeleri, Kuzey Kıbrıs’ın tarihi, kültürel ve doğal turizm merkezlerini tecrübe ettikleri gezi ve inceleme turlarına da katıldılar. Sözkonusu turlar, parlamento üyelerinin Kuzey Kıbrıs hakkında bilgilenmelerini ve Kuzey Kıbrıs’ın dokusuna ilişkin deneyimler edinmelerini sağladı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.