banner913
banner932
banner1012

DAÜ'de belgesel film şöleni yapıldı

banner1020

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi "2. Geleneksel Türk Dünyası Belgesel Film Festivali"ne ev sahipliği yaptı

banner974
DAÜ'de belgesel film şöleni yapıldı

banner971

DAÜ İletişim Fakültesi’nde 6 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilen Festivalde "Mağusa", "Blank Sheet", "The Way", "7 Maidens Theatre", "Kırmızı", "Oymak" adlı filmler katılımcılarla buluştu. Festivalin açılış konuşmasını Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mehmet Demir yaptı. Demir konuşmasında, ev sahipliği ve katkılarından ötürü DAÜ’ye, DAÜ Rektörü Prof Dr. Necdet Osam'a, DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Tanova'ya ve katkılarından ötürü T.C Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Başbakan Binali Yıldırım’a teşekkürlerini sundu. Türk Dünyası Film Festivali’ni bu yıl Türk coğrafyasının 23 bölgesinden gelen filmlerle gerçekleştirdiklerinin altını çizen Demir, "Filmlerin konusu proje kapsamında Türk kültürü ve Türk Milleti’nin dünyaya bakış açısını kapsamaktadır." dedi.

DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Tanova ise, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyon Başkanı Mehmet Demir ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. DAÜ’nün kurulduğu tarih olan 1979'dan itibaren adanın ve dünya üzerinde yer alan en iyi 10 Türk üniversitesinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Tanova, "KKTC Türk akraba topluluklarından uzun süre ayrı kaldı fakat günümüze gelindiğinde ise Türk coğrfayasıyla olan ilişkilerimiz gelişerek devam etmektedir. Bu bağlamda 2. Geleneksel Türk Dünyası Belgesel Film Festivaline ev sahipliği yapmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz", dedi. Prof. Dr. Tanova ayrıca katılımcılardan Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir'e, Festival Direktörü Turan Şahin'e, KKTC Başbakanlık Basın Görevlisi Züleyha Karaman'a teşekkür plaketi takdim etti.
 
Açılışta ayrıca bu yıl ikinci kez sanat severlerin beğenisine sunulan "Kuzey Kıbrıs Fotoğraf Seçkisi" adlı sergi de yer aldı. Sergi, eğitmenliğini DAÜ Araştırma Görevlisi Mert Yusuf Özlük'ün yaptığı temel fotoğrafçılık dersi öğrencilerinin objektiflerinden yansıyan karelerden oluştu.  

Organizasyon, yönetmenliği DAÜ Araştırma Görevlisi Mert Yusuf Özlük'e ait olan, yönetmen yardımcılığını ve müziklerini ise DAÜ Öğretim Üyesi Dr. Engin Aluç'un yaptığı, "Mağusa" adlı belgesel filmin gösterimi ile devam etti. Ardından Özlük ve Aluç'un katılımıyla gerçekleştirilen söyleşiden öne çıkanlar ise şöyleydi:

"Biz Üzerimize Düşeni Yaptık"
KKTC'de bugüne dek çektiği 10 kısa filmin yanı sıra ilk kez bir belgesel filmin yönetmenliğini yaptığına değinen DAÜ Araştırma Görevlisi Mert Yusuf Özlük, "Mağusa belgeselini yapmaktan onur duyuyorum. Filmin 2. bölümünde sözlü tarih çalışmaları ve insan hikayeleriyle karşınızda olacağız", dedi. Ayrıca Gazimağusa Sur İçi'nin restorasyon çalışmaları hakkında gelen soru üzerine ise Özlük, "Biz üzerimize düşeni yaptık. Filmimiz ne kadar çok yerde gösterilirse, bu konuda farkındalık yaratmak açısından o kadar çok katkı sunabileceğini umut ediyorum." dedi.
"Bir Hüzün Var Sur İçinde"
Mağusa filmi yönetmen yardımcısı ve müzik direktörü DAÜ Öğretim Üyesi Dr. Engin Aluç ise, filmin özgün müziklerinin elektronik ortamda kurguyu bitirdikten sonra kendisinde uyanan hislerin rehberliğinde yaptığını belirterek, "Uzun zamandır buradayım, çok kültürlü bir şehir ve bir hüzün var Sur İçi’nde. Böylesi harikulade tarihi yapıları içeren görüntülerin fonunda kullandığımız müziğin hüzün tınısı ise bununla ilişkilidir." dedi. 

Ayrıca, Özlük-Aluç ikilisi "Mağusa" belgesel filminin fikir babası Doç. Dr. Ümit İnatçı'ya,  DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam'a, DAÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Cem Tanova'ya ve DAÜ Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahire Özad ile filme katkı sunan tüm asistan öğrencilere teşekkür etti.

Festival, moderatörlüğünü Öğretim Görevlisi Pembe Tölük'ün yapmış olduğu "Türk Dünyası Sinemasında KKTC Sinemasının Yeri ve Gelişimi” adlı panelle devam etti. Panelde yer alan konuşmacılar ise, DAÜ Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Pembe Behçetoğulları, Yrd. Doç. Dr. Yetin Arslan ve Araştırma Görevlisi Mert Yusuf Özlük oldu.

Panelin ardından film gösterimleriyle devam eden organizasyon katılımcılarla birlikte toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. 
 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.