banner913
banner932
banner1012

Siyaset ve sanat dünyasında yaprak dökümü

banner1020

Türkiye 2015 yılının ilk yarısında, sanat, medya ve siyaset dünyasından önemli isimlerini kaybetti.

banner974
Siyaset ve sanat dünyasında yaprak dökümü

banner971

 

Derlenen bilgiye göre, sanat dünyasının ilk kaybı 22 Ocakta hayatın kaybeden tiyatro ve sinema oyuncusu 76 yaşındaki Oğuz Oktay oldu. Türk müziğinin önemli bestecilerinden Yıldırım Gürsesin kendisi gibi sanatçı olan eşi TRT sanatçısı Ayla Gürses 7 Ocakta 69 yaşında, ses sanatçısı Seyfi Doğanay ise 31 Ocakta kaldırıldığı hastanede 51 yaşındayken, sinema oyuncusu Hakkı Kıvanç da 30 Ocakta 83 yaşındayken vefat etti.

Türkiyenin Elvis Presleyi olarak tanınan Erol Büyükburç, 12 Martta İstanbuldaki evinde ölü bulundu. Hayata 79 yaşında veda eden Büyükburç, 1992ye kadar, futbol takımı şarkıları, şehirlere yönelik şarkılar, çocuk şarkıları, marşlar, kendi yaptığı kukla karakterleri ve kukla oyunları için çeşitli şarkılar hazırladı. Uzun yıllar Efsaneler Orkestrası ile çalışan sanatçı, 33 film, 20 fotoroman, 6 taş plak, 5 long play, 75 tane 45lik, 9 kaset, bin 800 beste yaptı, 200e yakın ödül aldı, çok sayıda turneye katıldı. 

Türk pop şarkıcısı, besteci ve söz yazarı Kayahan Açar, yumuşak doku kanseri tedavisi gördüğü hastanede 3 Nisanda sevenlerine veda etti.

66 yaşında yaşamını yitiren sanatçı bugüne kadar 3 adet 45lik, 1 longplay, 13 kaset ve CD ile bir single çıkardı. Kayahan, 1986da Geceler şarkısıyla ilk büyük ödülünü Altın Portakalla elde etti. 1989da Eurovision Şarkı Yarışmasında Gözlerinin Hapsindeyim ile Türkiyeyi temsil eden Kayahan, 1991de çıkardığı Yemin Ettim albümüyle büyük başarı yakaladı.

Yolu sevgiden geçen herkesle bir gün bir yerde buluşuruz sloganıyla tanınan sanatçı, bugüne kadar, Benim Şarkılarım, Siyah Işıklar, Yemin Ettim, Odalarda Işıksızım, Son Şarkılarım, Benim Penceremden, Canımın Yaprakları, Emrin Olur, Beni Azad Et, Gönül Sayfam, Ne Oldu Can, Kelebeğin Şansı, Biriciğime ve 365 Gün isimli albümleri sevenleri ile buluşturdu. 

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Aytaç Yörükaslan, 26 Şubatta 78 yaşındayken, ünlü karikatürist Bedri Koraman, Muğlanın Bodrum ilçesinde 30 Mayısta yaşamını yitirdi. Tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Sümer Tilmaç da 67 yaşında, Türk Sanat Müziği sanatçısı Behiye Aksoy da 31 Mayısta kaldığı özel bakımevinde 82 yaşındayken hayatını kaybetti.

Tiyatro ve sinema sanatçısı Zeki Alasya, 72 yaşında karaciğer hastalığı sebebiyle tedavi gördüğü hastanede 8 Mayısta vefat etti.

18 Nisan 1943te İstanbulda doğan Alasya, tiyatroya 1959da amatör olarak başladı. Arena, Genar ve Ulvi Uraz tiyatrolarında çalıştıktan sonra Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile Devekuşu Kabare Tiyatrosunun kurucuları arasında yer alan Alasya, filmlerde rol almaya 1972te sonra başladı. Alasya, Metin Akpınar ile Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdu. Birçok filmde rol alan Zeki Alasyaya, 1998de Kültür Bakanlığınca Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire, Güler Misin Ağlar Mısın, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip gibi filmleriyle özdeşleşmiş bir komedyen olarak ün kazanan Alasya, Akasya Durağı dizisinde Nuri Baba karakterini canlandırdı. Zeki Alasya, son olarak Küçük Ağa dizisinde Mehmet Ağa rolüyle sevenleriyle buluştu. 

Yaşar Kemal, 28 Şubatta veda etti

Türk edebiyatının dünyaca tanınmış ismi Yazar Yaşar Kemal, 28 Şubatta tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan Türk edebiyatının koca çınarı Yaşar Kemal, pek çok kez Nobele aday gösterilmesine karşın bu ödül kendisine verilmedi. 

Yaşar Kemal Çukurovada başlayan yazın hayatında, 1955te Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün adlı röportaj dizisiyle 1955 Gazeteciler Cemiyeti Başarı Armağanı, 1956da İnce Memed ile 1956 Varlık Roman Armağanı, 1966da Tenekeden aynı adla uyarlanan oyunu ile 1966 İlhan İskender Armağanı, 1966da Teneke oyunu ile 1966da Uluslararası Nancy Tiyatro Festivali Birincilik Ödülü, 1974te Demirciler Çarşısı Cinayeti ile 1974 Madaralı Roman Armağanı, 1997de - Norveç Yazarlar Birliği Ödülü, Wole Soyinka ile ortak, 1997de Frankfurt Kitap Fuarı Alman Yayıncalar Birliği Ödülü, 1998de Frei Üniversitesi Berlin fahri doktora, 1998de Bordeaux Yayıncılar Birliği Yabancı Edebiyat Ödülü, 2002de- Bilkent Üniversitesi fahri doktora gibi birçok unvana ve ödüle layık görüldü.

Son olarak Türk basının duayenlerinden gazeteci-yazar Cüneyt Arcayürek 23 Haziranda tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

87 yaşında hayata gözlerini yuman Arcayürek, Cumhuriyet Gazetesinin başyazarlığını yapıyordu.

Türk siyasetinin duayeni Demirel aramızdan ayrıldı

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 9 Mayısta tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) 98 yaşında hayatını kaybetti. 7 Mart 1978de Genelkurmay Başkanlığına atanan Evren, bu görevi sırasında 12 Eylül 1980de gerçekleştirilen askeri darbeyle diğer görevlerinin yanı sıra Milli Güvenlik Konseyi başkanlığını ve devlet başkanlığını da üstlendi.

Evren, 7 Kasım 1982de halkoyuna sunulan ve kabul edilen Anayasa ile Türkiyenin 7. Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Evren, 9 Kasım 1989da görev süresini tamamlayarak cumhurbaşkanlığından ayrıldı.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de 17 Haziranda solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Türkiyenin en genç genel müdürü, en genç başbakanı, İsmet İnönü ve Recep Tayyip Erdoğandan sonra en uzun süre başbakanlık yapan siyasetçisi olan Demirel, 10 yıl 5 ay başbakanlık koltuğunda oturdu, 6 dönem Isparta milletvekilliği yaptı ve 1980den sonra 7 yıl siyasetten yasaklandı.

65 yıllık eşi Nazmiye Demireli 27 Mayıs 2013te kaybeden Demirel, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özalın Nisan 1993teki ölümünün ardından 16 Mayıs 1993te, TBMM tarafından Türkiyenin 9. Cumhurbaşkanı seçildi. Çocukluk yıllarında çobanlık yaptığı için Çoban Sülü olarak da anılan ve elinden hiç düşürmediği fötr şapkasıyla sevenlerince hatırlanacak Türk siyasetinin Babası Demirel, Türk siyasetinde renkli kişiliğiyle anılacak.

Kaynak : AA

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.