banner913
banner932
banner1012

Japon mühendis için Yalovaya Haysiyet Anıtı dikilecek

banner1020

Dünyada konusunda uzman en önemli mühendislerden biri olan Kishi Ryoichinin cesedi, geçen pazartesi günü sabahı, Yalovanın Altınova İlçesindeki mezarlık girişinde okula giden öğrenciler tarafından bulundu....

banner974
Japon mühendis için Yalovaya Haysiyet Anıtı dikilecek

banner971

Dünyada konusunda uzman en önemli mühendislerden biri olan Kishi Ryoichinin cesedi, geçen pazartesi günü sabahı, Yalovanın Altınova İlçesindeki mezarlık girişinde okula giden öğrenciler tarafından bulundu. Bileklerini ve boğazını maket bıçağıyla keserek yaşamına son veren mühendisin, bıraktığı notta, halatın kopmasından kendisini sorumlu tuttuğu için yaşamına son verdiğini yazdığı belirtildi. Bursa Adli Tıp Kurumunda otopsisi yapılan Mühendis Kishi Ryoichinin cenazesi dün Japonyaya gönderildi.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, yöneticileriyle dün yaptığı toplantıda Kishi Ryoichi adına Tonami Parkında Haysiyet Anıtı dikilmesi kararı alındığını açıkladı.

Japon mühendisin ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirten Başkan Salman, Türk ve Japon milletlerinin her zaman iyi ilişkileri bulunduğunu ve iki milletin de birbirlerine saygı duyduklarını söyledi.

Yalovanın Japonyanın Tonami kentiyle kardeş olduğunu da hatırlatan Salman, Depremde yardımımıza koştular. Kurtarma çalışmalarının yanı sıra depremde sonra da yardımları devam etti. İtfaiye binamızı da kardeş şehrimiz yaptı. Biz de Yalovadaki meydana Tonami adını verdik dedi.

 

Körfez geçiş köprüsünün bulundukları coğrafya için çok önemli olduğunu vurgulayan Salman, şöyle devam etti:

Olay basit bir halat kopması gibi görünse de onlar açısından çok önemli kendi geleneklerinde olan bir yöntemle canına kıyması bizleri çok üzdü. Bir mühendis olarak mesleki eğitimin haricinde ahlaki yeterlilik ve mesleğinin evrensel etik kurallarına bağlı olarak çalışmanın gerekliliğini de Japon mühendisin hayatına son vermesi ortaya koymuştur.

45 GÜN İÇİNDE AÇACAĞIZ

Japon mühendis, sadece bir halatın kopması olarak olayı değerlendirmemiş, mesleki sorumluluk anlayışı ile gelecekte köprünün yıkılmasına neden olabilir düşüncesi ile olaya geniş bir çerçevede bakmıştır. Görev ciddiyeti ve sorumluluk anlayışı olarak değerlendirildiğinde Japon mühendisin kendisini sorumlu tutarak bu yolu seçmesi önemli bir olaydır.

Bu nedenle adını Yalovada yaşatmak istiyoruz.   Atatürkün Anzaklarla ilgili söylediği veciz sözü hatırladım. Keşke ailesiyle irtibata geçip, mezarını Körfez Köprüsünü gören bir yerde anıtlaştırsaydık. Ancak bu olmadı. Onun yerine Tonami Meydanına 45 gün içinde haysiyet anıtını yaptıracağız. Açılışa da Tonami Belediye Başkanı ve Japonyanın İstanbul Başkonsolosunu davet edeceğiz.

Sözcü Gazetesi Yazarı Bekir Coşkunun da konuyla ilgili bugün kendisine çağrı yapan yazı yazdığını da hatırlatan Salman, Biz dün karar almıştık. Yazı bugün yayınlandı ve denk geldi. Bekir Coşkun ile görüşüp, anıtın yapılacağını ona da söyleyip, Yalovaya davet ettim diye konuştu.

Bülent CİVANOĞLU- Süheyla GÖZDERELİLER / DHA

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.