banner913
banner932
banner1012

İzmir Körfezi’nde şaşırtan görüntü

banner1020

İzmir Körfezi'nde yoğun olarak oluşan deniz marulları su yüzeyinde yeşil bir alan oluşturdu.

banner974
İzmir Körfezi’nde şaşırtan görüntü

banner971

 

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Bostanlı sahilde deniz yüzeyinde yoğun şekilde oluşan deniz marulları vatandaşlarda şaşkınlığa neden oldu. Kimi vatandaşlar oluşan manzaranın cep telefonlarıyla görüntüledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri de denize indirilen bir kepçe ve kıyıda çalışan işçilerle temizleme çalışması başlattı.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gamze Turan, su yüzeyinde oluşan yosun türünün "ulva" denilen deniz marulu olduğunu belirterek, hava şartları nedeniyle bu bölgede toplanmış olabileceğini ifade etti.

 

Zararlı bir tür olmadığını aktaran Turan, şunları söyledi: "Sudaki azotun ve fosfatın artması deniz marulları üzerinde gübre etkisi yaparak çoğalmasına neden olur.

Deniz marulu dediğimiz bu deniz yosunları kesinlikle zararlı türler değillerdir, aksine insan gıdasından hayvan gıdasına, gübreden biyogaz, ilaç, selüloz eldesine pek çok sanayi tarafından kullanılan ekonomik değerleri olan türlerdir.

Deniz marulları denizdeki azot ve fosfatı tutarlar siz bunları denizden çıkarırsanız suyu da temizlemiş olursunuz." 

Yurt dışında deniz marullarının sanayide kullanıldığını belirten Turan, Türkiye'de bu konuyla ilgili bir sanayi kuruluşlarının da proje aşamasında olduğunu aktardı.

Su yüzeyini gördüğünde şaşırdığını söyleyen Hasan Döndal da "Sahile yaklaşırken bu alanı çimen zannettim. Daha önce böyle bir manzara görmemiştim" dedi.

 

Nur Bulut ise "Ege sahilinin uzun uzun temizlenmesi lazım" ifadelerini kullandı.

 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.