banner913
banner932
banner1012

Erdoğan'dan 'takas odası' önerisi

banner1020

D-8 zirvesinin açılışında konuşan ve mevcut küresel sistemin, bir avuç mutlu azınlık dışında hiç kimseyi tatmin etmediğini söyleyen Erdoğan, üye ülkelere 'takas odası' önerisinde bulundu

banner974
Erdoğan'dan 'takas odası' önerisi

banner971

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki D-8 zirvesinin açılışında konuştu.
Toplantının, küresel ve bölgesel gelişmeler bağlamında oldukça sancılı bir dönemde icra edildiğini belirten Erdoğan, "Bundan 20 sene önce D-8 teşkilatının hangi temel ilkeler üzerine inşa edildiğini hatırlıyorsunuz. Örgütü kurarken savaş yerine barış, çatışma yerine diyalog; adalet ve kalkınma olsun demiştik" diyen Erdoğan şöyle devam etti:
"Geride kalan 20 sene, o günkü endişelerimizin ne kadar haklı olduğunu bugün bize gösteriyor... Kardeşlerimizin ve dostlarımızın yaşadığı ızdıraba bizzat şahitlik ettik. Mevcut küresel sistem, çıkarları garanti altına alınmış bir avuç mutlu azınlık dışında hiç kimseyi tatmin etmedi. Bu kadar zenginliğin olduğu bir dünyada halen Afrika'da kardeşlerimiz en mutlak ihtiyaçlarını dahi karşılıyamıyor...
Potansiyelimiz tam anlamıyla harekete geçiremiyoruz... Şu an 100 milyar dolar civarında seyderen D-8 içi ticaret hacminin, 500 milyar dolara kadar çıkacağına inanıyorum... Savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda ortak üretim sürecine girebiliriz.
Geniş bir işbirliği potansiyelimiz bulunuyor ve eksiklerimizi görüp karar alma süreçlerini hızlandıracak adımlar atmalıyız. Her şeyin değiştiği dünyada D-8'in aynı kalması asla kabul edilemez. Yeni ortaklarla devam etmeliyiz ve genişlemeden korkmamalıyız... Oy birliği yerine oy çokluğuyla karar alma mekanizması getirmeliyiz. 
Kur baskısı; dolar ve euro baskısı altında ekonomimizi eritmeye gerek yok. Biz yerli ve milli paralarla bu ticaretimizi yaptığımızda buradan ülkelerimiz ciddi manada kazanacaktır. Dönem başkanlığmızda diyoruz ki; bir 'takas odası' kurulması için merkez bankalarımızı bir araya getirelim..." 
ARAKAN MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen D-8 Zirvesi'nin kapanışında konuştu. Erdoğan'ın bu konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:
"D-8'i her alanda güçlendirmek, genişlemesinden korkmamak... D-8 de bir D-20 olabilir. Bundan çekinmemeli. Reformist bir anlayışla buna yaklaşacak olursak şu andaki D-8 kadrosu istişarelerle geleceğimizi çok daha kararlı, güçlü bir bütçeye D-8'i kavuşturabiliriz. Burada hizmet için vatandaşlarımızın kardeşlerimiz için bulunuyoruz. Arakan'daki kardeşlerimizin dramına sessiz kalmak buna yakışmayacaktır. Bangladeş'in yükünü hafifletmek oradaki kardeşlerimize biz sizin yanınızdayız demek onlara ayrı bir güç verecektir."
 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.