banner913
banner932
banner1012

ASELSAN’dan Türk askerine yerli Robocop

banner1020

Türk askeri için ASELSAN tarafından geliştirilen askeri yürüyüş asistanının detayları ortaya çıktı. ASYA adı verilen mekanik dış iskelet askerlerin özellikle arazide yürüme, koşma, tırmanma ve sıçrama gibi fiziksel hareketlerine destek olarak performanslarını artıracak.

banner974
ASELSAN’dan Türk askerine yerli Robocop

banner971

ASYA zorlu arazi koşullarında askerlerin yürüme, koşma, tırmanma ve sıçrama gibi hareketlerinde destek olarak personelin çok daha iyi bir performans göstermesini sağlıyor. Kullanıcısına uyumu ve hareket kabiliyeti yüksek olan ASYA, hızlı hareketleri direnç göstermeden gerçekleştirirken en zorlu şartlarda devreye girerek kullanıcısının performansını arttıracak.

ASYA özellikle tam teçhizat intikale çıkan askerlerin teçhizatlarını daha rahat taşımasına da yardımcı olacak. ASYA ile göreve çıkan askerler ağır yüklerle yorulmadan çok daha uzun mesafelere yürüyerek intikal edebilecek.

VATAN’ın edindiği bilgiye göre ASYA, ASELSAN’ın yine Türk askeri için geliştirdiği giyilebilir bilgisayar, akıllı muharebe sahası gözlüğü, komuta bilgisayarı gibi teçhizatları taşıyan takım ve tek er komuta kontrol sistemi CENKER ile entegre çalışacak. ASELSAN üniversitelerin de desteğiyle birlikte milli imkân ve kabiliyetlerle geliştirilen ASYA’nın, hafifliği ve yüksek dayanımı ile zorlu koşullarda görev alacağını belirtiyor. Savunma uzmanları ‘Exoskeleton’ olarak anılan ASYA benzeri projelerdeki giyilebilir ürünlerin yer çekiminin bacak ve ayak kasları ile eklemlere uyguladığı çekim kuvvetini azalttığını belirtiyor.

ASELSAN’ın önemli ar-ge projelerinden olan ASYA, Türk askerini sahada bir adım önde olmasını hedefliyor. Konsept çalışma olarak devam eden ASYA projesinin ilk protetipi ise Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan IDEF 17’de sergilenecek.

Piyade savaşının ve arazi çatışmalarının geleceği olarak tanıtılan ‘Exoskeleton’lar konusunda bir çok ülke ve çok uluslu şirket çalışmalar yapıyor.

Pentagon’un ar-ge birimi olarak bilinen Amerika’nın ileri teknoloji savunma projelerini yürüten develt kurumu DARPA da ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı için giyilebilir teknoloji alanında benzer çalışmalar yapıyor. DARPA tarafından üretilen Exoskeletonların savaş ortamında denendiği de iddia ediliyor.

Uzmanlar Türk askeri için ASYA dışında arazi şartlarında yük taşımayı sağlayacak robotik insansız çalışmaların da yapılması gerektiğini belirtiyor.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.