banner913
banner932
banner1012

ABD, Türkiye'den İncirlik ve Diyarbakır'ı istedi

banner1020

Kuveyt'teki üslerini kullanarak DAEŞ'i vuran ABD, İncirlik ve Diyarbakır üslerinin operasyona açılmasını istiyor ve cevap bekliyor.

banner974
ABD, Türkiye'den İncirlik ve Diyarbakır'ı istedi

banner971

 

ABDnin Ankara Büyükelçisi John Bassın Türkiye ve ABD, Suriyenin kuzeyinde ve Suriye sınırında DAEŞe karşı ortak endişeyi paylaşıyor. Bu tehdit konusunda birlikte çalışmaya devam ediyoruz. ABD ve Türkiyenin beklentilerini PYDye iletmekte netiz. Sınırı kim kontrol ediyorsa DAEŞle mücadele etmeli sözleri, Suriyedeki duruma müdahale konusunda Türkiye ve ABDnin politikalarının birbirine yakınlaştığı şeklinde yorumlandı.

Gerek büyükelçinin açıklamaları, gerek sınırda yaşanan askeri hareketlilik ve diplomatik görüşme trafiğinin hızlanması, Türkiyenin Suriyeye müdahalesinin yakın olduğu beklentisine yol açtı. ABD medyasında da benzer haber ve yorumlar yer alınca önceki gün gazeteciler sınıra yığıldı, tüm dikkatler Suriye sınırına yoğunlaştı. Başbakan Davutoğlu, Kimse yarın Türkiyenin Suriyeye gireceğini beklemesin derken, alınan askeri tedbirleriyse doğruladı. Hükümet kaynaklarından ve güvenlik bürokrasisinden edinilen bilgilere göre müzakerelerdeki temel başlıklar şöyle:

TEMAS TRAFİĞİ HIZLANDI 

Türkiye ile ABD arasında başta DAEŞle mücadele olmak üzere Suriyedeki gelişmelere ilişkin çok ciddi müzakereler yürütülüyor. Halen DAEŞ hedeflerini Kuveytteki Ahmet el Cebr Hava Üssünden kalkan uçaklarla vuran ABD, Adanadaki İncirlik Üssü ile Diyarbakırın, bu operasyonlar için açılmasını istiyor. Bu konuda Türkiyenin karar vermesi bekleniyor.

ÜS AÇILIRSA KARAR VERECEK 

ABD, Türkiyenin sınır güvenliği ve sığınmacılara ilişkin talepleri konusunda karar verebilmek için öncelikle üslerin açılmasını istiyor. Üslerin açılması ABDnin elini rahatlatacak; karşılığında Türkiyeyi destekleyen grupların bu operasyonlarda aktif şekilde rol alması konusunda destek olacak.

CERABLUS UZLAŞMASI 

Türkiye gibi ABD de Cerablusun, DAEŞin elinden alınmasını istiyor ancak bunun yöntemi ve kimin kontrolünde olacağına ilişkin mutabakat yok.

3 YÖNTEM TARTIŞILIYOR 

Bu bölgenin DAEŞden arındırılması PYD eliyle mi, Esed rejimi muhalifleri eliyle mi yoksa Türkiyenin doğrudan müdahalesiyle mi olacak; bununla ilgili henüz mutabakat yok.

OPSİYONLAR MASADA 

Türkiyenin güvenlikli bölge, uçuşa yasak bölge gibi talepleri ayrı ayrı opsiyonlar olarak değerlendiriliyor. Uçuşa yasak bölgenin oldukça maliyetli ve zor olduğu belirtilerek, bunun için devriye gezen savaş uçakları ve uçaksavar rampalarına ihtiyaç duyuluyor.

KIRMIZI ÇİZGİ CERABLUS 

Cerablusu kimin kontrol edeceği Türkiyenin kırmızı çizgisi. Görüşmeler burada düğümleniyor. PYD, buraya girerse Afrine kadar koridorun önü açılıyor. Türkiye bütün sınırın PYD tarafından kontrol edilmesine karşı.

DEMOGRAFİK DEĞİŞİM 

Türkiye, nüfus yoğunluğunun Arap- Türkmen ağırlıklı olduğu bölgelerde Kürtleştirme politikasına karşı sert tavır gösteriyor.

FIRATIN BATISI 

Türkiyenin endişeleri, Mesele orada PYDnin varlığı değil; nereyi ne kadar kontrol ettiği diye sıralanıyor. Türkiye, PYDnin Fıratın batısına geçmesini istemiyor. PYD, Cerablusa doğru saldırıya geçerse Türkiye, her şeyi göze alarak oraya müdahale edebilir.

RİSKLER DÜŞÜNDÜRÜYOR 

Türkiyenin Cerablusa girmesi, şehir savaşı anlamına geliyor ve bu çok fazla risk barındırıyor.

SICAK TAKİP 

Koşullar zorlarsa Türkiye, Ankara anlaşmasından kaynaklanan, sınırdan 15 kilometre içeriye kadar sıcak takip hakkını kullanabilir.

ABDNİN İKNASI 

Türkiye, 2178 sayılı BM kararını gerekçe göstererek DAEŞle mücadele için hukuki bir zeminde ABDyi ikna edebilir. Anlaşma olmadan Suriyeye girmesi Türkiyeyi uluslararası hukuk açısından zora sokabilir.

Kaynak : HaberTürk

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.