banner913
banner932
banner1012

17 Ağustos1999 Marmara Depremi

Bugün 17 Ağustos depreminin 18’inci yıldönümü. Bugün, yarın ve belki ilerleyen birkaç gün ana gündem başlıklarımızdan biri deprem olacak. İstanbul'da beklenen büyük depreme ilişkin haberler okuyacağız. Belki bireysel önlemlerimizi nasıl alabileceğimiz üzerine kafa yoracağız. Acılarımızı, kayıplarımızı hatırlayacak ve üzüleceğiz. Ancak muhtemelen bu farkındalık hali bir hafta sürecek. Ülkemiz, 2000 ile 2017 yılları arasında meydana gelen 164 bin 307 depremle adeta beşik gibi sallandı. Bu süre içinde 6 ve üzerindeki büyüklükte 13 deprem yaşandı. Bu veriler acil afet politikalarının hayati önemini bir kez daha vurgular nitelikte. Uzmanların görüşüne göre ise Türkiye depreme hazır değil...

banner974
17 Ağustos1999 Marmara Depremi

banner971

 Türkiye topraklarının %92'si deprem bölgeleri içinde yer alıyor.

Yüzde 66’sı ise birinci ve ikinci derecede tehlikeli deprem bölgesinde yer almakta. İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe'nin verdiği bilgiye göre, nüfusu 1 milyonun üzerinde bulunan 11 büyük kent ve ülke nüfusumuzun yüzde 70’i deprem tehlikesi altında bulunuyor.

Yine, büyük sanayi tesislerinin yüzde 75’i de deprem tehlikesi altında.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre Türkiye'de 114 yılda can ve mal kaybının yaşandığı 6 büyüklük ve üzerinde 66 deprem meydana geldi.

Erzincan'da 27 Aralık 1939'da yaşanan 7.9 büyüklüğündeki deprem 114 yıldaki en şiddetli sarsıntı oldu.

Bunu, 7.8 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi izledi...


Basına yansıyan habere göre Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul depreminin 'eli kulağında' olduğunu düşünüyor.
 
İstanbul depreminde barınma alanı olarak kullanılacağı ilan edilen birçok noktada şu an gökdelenler ve AVM’ler var...

17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde deprem riskine dikkat çekmek amacıyla TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin olası bir depreme hazır olmadığını; en iyimser tahminde bile binlerce İstanbullunun can güvenliğinin tehlikede olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşüm projelerinin deprem odaklı değil, rant odaklı gerçekleştirildiğine işaret eden Suna, ayrıca 1999 depreminden sonra belirlenen 470 deprem toplanma alanının önemli bir kısmının yapılaşmaya açıldığı hatta üzerinde AVM yapıldığını ifade etti.

İMO Başkanı Suna, 562 “birinci derecede acil ulaşım yolu” üzerindeki güzergahların bir kısmının otoparka dönüştürüldüğüne dikkat çekti...

Oysa depremin ardından ilk 24 saat çok önemli ve Büyük Marmara Depremi ardından iki büyük sorun ortaya çıkmıştı: İletişim ve ulaşım…

Vatandaşın hiç mi suçu yok?
Olmaz mı? Kadıköy’de, Söğütlüçeşme Camisi’nden Boğa Heykeli’ne, oradan da Kadıköy İskelesi’ne kadar olan kısım, İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından “1. Derece Afet Acil Ulaşım Yolu” ilan edilmiş olmasına rağmen, yol boyu araçların park ve duraklama noktası olmuş.

Peki toplumsal hafızamızdan ne haber?
Bugün Yalova'da yıkılan binaların enkazlarıyla oluşturulan ve depremde can veren vatandaşlarımızın isimlerinin yazılı olduğu anıt, vandallar tarafından sprey boya ile boyanmış durumda 


 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.